Τρόποι προσέγγισης νέων μελών στην Αττική
Ηλίας Γιαννίρης, 10-11-2024
Διανύουμε μια εποχή με οξυμένα προβλήματα αλλά με χαμηλά κοινωνικά αντανακλαστικά. Η κοινωνία φαίνεται να αντιμετωπίζει παθητικά τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση που βιώνει.
Το κυρίαρχο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, εκμεταλλευτικό και αντιοικολογικό, που είναι υπεύθυνο και για την κλιματική κρίση, τη δυσκολία επιβίωσης και την κοινωνική αποσύνθεση, μπαίνει ελάχιστα στο στόχαστρο της κριτικής στον δημόσιο διάλογο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, εκφράζοντας έναν ιδιότυπο συνασπισμό νεοφιλελεύθερων και «εκσυγχρονιστών» με ακροδεξιούς και οικονομικά συμφέροντα, ολοκληρώνει την πολιτική κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, απορρύθμισης της περιβαλλοντικής, εργασιακής και εμπορικής νομοθεσίας.
Μεγάλο τμήμα και της Αριστεράς δεν είναι πεπεισμένο για την αναγκαιότητα μιας πραγματικά πράσινης εναλλακτικής πολιτικής για ένα βιώσιμο μέλλον.
Η συγκρότηση του κόμματος «Πράσινοι Οικολογία» έκανε αίσθηση στα δικά μας ακροατήρια, σε μια εποχή διάλυσης και απογοήτευσης, καθώς πολλοί-ες διέκριναν σε εμάς τη δυνατότητα παραγωγής σύγχρονης πράσινης πολιτικής.
Προσβλέπουμε σε μια αλλαγή του σημερινού μοντέλου προσβλέπουμε σε ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που δεν έχει μόνο ταξικές αναφορές και βλέπει μόνο τι γίνεται μέσα στην κοινωνία, αλλά κυρίως αναφορές στον ανταγωνισμό του ανθρώπου με την φύση και του ανθρώπου με τον συνάνθρωπο.
Εμείς βάζουμε σε αμφισβήτηση την έννοια της Ανάπτυξης και την αντικαθιστούμε με την ήπια ζωή της ποιότητας.
Εμείς πιστεύουμε ότι οι λύσεις δεν είναι μόνοπροσηλωμένες στην τεχνολογία αλλά απαιτούν ενεργοποίηση της ίδιας της κοινωνίας.[1]
Πρέπει να φύγουμε από τον καταγγελτικό λόγο και να έχουμε, να στοιχειοθετούμε προτάσεις. Αυτός είναι ο δρόμος.
ΠΡΟΤΑΣΗ 1
Σήμερα είναι ανάγκη να προσδιορίσουμε ένα κεντρικό όργανο πολιτικού σχεδιασμού. Το συμβούλιο των σοφών μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο.
Σήμερα υπάρχει χώρος για έναν καλό καταμερισμό μεταξύ μας ώστε του χρόνου να βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και από άποψη θέσεων και από άποψη μελών.
Πρέπει να μεταφερθεί η έμφαση από τις Θεματικές ομάδες σε ένα καθετοποιημένο αμφίδρομο σύστημα από τις θεματικές ομάδες στις τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις.
Διαπίστωση πρώτη: Σήμερα προτείνεις σε κάποιον να γίνει μέλος μας και είναι πιο εύκολο να δεχτεί από ότι παλιότερα. Εγώ από τον Φλεβάρη που ιδρυθήκαμε μέχρι σήμερα έχω γράψει 8 μέλη.
ΠΡΟΤΑΣΗ 2
Υπάρχει ανάγκη για εσωτερικό πλάνο αυτομόρφωσης για το τι είναι η πολιτική οικολογία. Υπάρχει υλικό από σεμινάρια του 2018 όπου είχαμε βοηθήσει με τον Παρασκευόπουλο. Ενίσχυση της πράσινης ταυτότητάς μας. Οι διαφορές μας και τα κοινά σημεία με άλλους.
[1] Αυτό το βλέπουμε καθαρά στις ΑΠΕ. Άλλο φ/β στη στέγη του καθενός ώστε να γίνεται παραγωγός Το έχουμε δει και στους ηλιακούς θερμοσίφωνες που είμαστε σήμερα στην παγκόσμια πρωτοπορία. Η κοινωνία, η πολίτες το έκαναν αυτό και εξοικονόμησαν την τελευταία 20ετία τεράστια ΓΙΓΑΒάτ ενέργειας και μας γλύτωσαν από εκατομύρια τόνους CO2. Και μην ξεχνάμε ότι η Ευρ Πράσινη Συμφωνία, ο ΟΗΕ, όλοι βλέπουν ότι η καλύτερη τεχνολογία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μια τεχνολογία: είναι τα δάση. 7 δέντρα ανά ευρωπαίο μέχρι το 2030. Αυτό πρέπει να προβάλουμε σε Δήμους, γειτονιές, σε ένα καλό κίνημα με προτάσεις για τους αγρότες κλπ
Διαπίστωση δεύτερη: Όλοι έχουν επιφύλαξη για τους Ευρωπαίους Πράσινους με αυτά που μεταδίδονται για τους Γερμανούς Πράσινους. Η ευθύνη είναι και σε εμάς γιατί από τη μια δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουν, από την άλλη εμείς πρέπει να μεταδώσουμε τη διαφορετικότητα και τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας (το ανάγλυφο, τα νησιά, τα αγροδασικά συστήματα, την οικολογική αξία της Ελλάδας, τον απαιτούμενο ενεργειακό σχεδιασμό).
ΠΡΟΤΑΣΗ 3
Η κατεύθυνσή μας είναι προς σχεδιασμούς προσαρμοσμένους στις συνθήκες της Μεσογείου αντί της άκριτης αποδοχής ξενόφερτων μοντέλων.
Διαπίστωση τρίτη: Για εμάς είναι προνομιακό το πεδίο της νέας ανερχόμενης ατζέντας της φροντίδας. care agenda- οικοφεμινισμός- Απαντήσεις στον πόλεμο, στην κλιματική κρίση, στις κοινωνικές ανισότητες. Συνάντηση με τον όρο «woke» (που προέρχεται από την αγγλική έκφραση «stay woke», δηλαδή «μείνε ξύπνιος»)[2] και αφορά ένα ευρύτερο σύνολο κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων που αναφέρονται στη διεκδίκηση δικαιωμάτων.
ΠΡΟΤΑΣΗ 4
Να βγάλουμε φυλλάδιο για το προνομιακό πεδίο της φροντίδας.
Διαπίστωση τέταρτη: Αποκατάσταση των πολιτικών και κοινωνικών ανισορροπιών από την μακρόχρονη ανυπαρξία μας. Πρέπει να δίνουμε απάντηση σχετικά με την πολιτική αυτονομία της πολιτικής οικολογίας.
ΠΡΟΤΑΣΗ 5
Πρέπει να ανεβάσουμε επίπεδο στη συνεργασία μας με τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ στον πολιτικό σχεδιασμό. Να κάνουμε συναντήσεις μαζί τους και να ακούσουμε τον λόγο πολιτικού σχεδιασμού που έχουν οι ΜΚΟ. Να χτίσουμε μια συμμαχία μαζί τους. Να χτίσουμε γέφυρες με την EFA και to EGP.
Τι κρύβεται πίσω από τις θέσεις μας:
Πόλη- κινητικότητα και πράσινο
Η Ευρ Πράσινη Συμφωνία και ο ΟΗΕ, όλοι βλέπουν ότι η καλύτερη τεχνολογία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μια τεχνολογία: είναι τα δάση. 7 δέντρα ανά ευρωπαίο μέχρι το 2030. Αυτό πρέπει να προβάλουμε σε Δήμους, γειτονιές, σε ένα καλό κίνημα με προτάσεις για τους αγρότες κλπ
Ανάγκη για δίκτυο πρασίνου, για νέα δέντρα, για παραγωγικά δέντρα στην πόλη, για απόδοση μια λωρίδας ασφάλτου (παρκαρισμένα αυτοκίνητα) σε πεζούς, πράσινο, ποδηλατόδρομους (βιώσιμη κινητικότητα).
ΠΡΟΤΑΣΗ 6
Να κάνουμε τοπικά τέτοιες προτάσεις και να τις συζητούμε με το δήμο και τους πολίτες.
Εξοικονόμηση:
Επικροτούμε το 30% εκείνων που έχουν βάλει ηλιακό θερμοσίφωνα. Σύμμαχός μας η Βιομηχανία ηλιακών θερμοσιφώνων. Επικροτούμε εκείνους που βάζουν διπλά τζάμια και παίρνουν άλλα μέτρα εξοικονόμησης. Επικροτούμε εκείνους που προτιμούν αντλίες θερμότητας αντί για φυσικό αέριο. να ζητάμε μεταφορά πόρων και χρημάτων από την εξοικονόμηση σε δράσεις εξοικονόμησης.
ΠΡΟΤΑΣΗ 7
Να βγάλουμε ένα φυλλάδιο επιβράβευσης των πολιτών που να το δίνουμε. Στο ερώτημα φυσικό αέριο ή αντλία θερμότητας εμείς πρέπει να βγούμε με καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας και απωλειών στα κτήρια.
ΠΡΟΤΑΣΗ 8
- Επαφές με τη βιομηχανία ηλιακών θερμοσιφώνων, αντλίες θερμότητας
- Επαφές μας με ΓΕΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ για το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο.
- Επαφές με Φινλανδία για ενέργεια από γεωθερμία, πρόταση για κίτ γεωθερμικής ηλεκτροπαραγωγής,. Γεωθερμία και θέρμανση κολυμβητηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δήμο. Φ/Β στις ταράτσες Δήμου και σχολείων.
- Προτάσεις μας για ένα σωστό Επίδομα θέρμανσης. Δυνατότητα αλλαγής από πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή θέρμανση από ηλεκτρισμό σε αντλία θερμότητας.
- Προτάσεις μας για μετακύληση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα σε ΑΠΕ.
- Ξεκαθάρισμα τι είναι ΑΠΕ. Ενεργειακή αυτονομία, ιδιοπαραγωγή – απαντήσεις μας για κατεύθυνση πέρα από το ΟΧΙ σε ΑΠΕ. Κοινωνικό όφελος των πολλών ή κέρδος για τους λίγους; Πρέπει να έχουμε σαφή θέση. Να βγεί φυλλάδιο
- Να αποκτήσουμε θέση για τη λαίλαπα των α/γ στα βουνά και στη θάλασσα, με προτάσεις, πέρα από γενικολογίες. Αυτό θα βοηθήσει την επαφή μας με τα τοπικά κινήματα. Φυλλάδιο.
Ηλεκτροπαραγωγή:
ΠΡΟΤΑΣΗ 9
φ/β στα μπαλκόνια και στις στέγες. Θέση μας με φυλλάδιο
ΠΡΟΤΑΣΗ 10
Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί- Φυλλάδιο για το θετικό τους ρόλο που εξαρτάται από την ίδια την συμμετοχή των πολιτών.
ΠΡΟΤΑΣΗ 11
Θέση μας για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μηχανάκι, ποδήλατο με φυλλάδιο.
Μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης από την Πόλη στην Επαρχία και αντίστροφα: Ελαιοπαραγωγή, Αγροδασολογία, τοπικά προϊόντα, τοπικές αγορές. Αντίσταση στις εισαγωγές. Από το χωράφι στο πιάτο,
ΠΡΟΤΑΣΗ 12
επαναφορά της διατροφικής καμπάνιας του ΕΠΚ σε εμάς με φυλλάδιο.
ΠΡΟΤΑΣΗ 13
Προβολή του ρόλου της κοινωνικής οικονομίας Φυλλάδιο.
Αντιπλημμυρική προστασία, πυρκαγιές:
ΠΡΟΤΑΣΗ 14
Να προβάλουμε θετικά παραδείγματα. φυλλάδιο
Να κοστολογήσουμε την πρόληψη και να ζητάμε μεταφορά πόρων και χρημάτων από την καταστολή στην πρόληψη.
Ο ρόλος που πρέπει να παίζουν τα Δασαρχεία και η σκόπιμη υποβάθμισή τους.
Ρόλος και Προστασία των ρεμάτων.
Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες
ΠΡΟΤΑΣΗ 15
πρότασή μας για αποφυγή της αρπαγής γης και δομημένου χώρου από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και funds. Φυλλάδιο
Η εικόνα που δίνουμε προς τα έξω φαίνεται από τα ΔΤ και τις αναρτήσεις μας στο facebook. Έχουμε μια αυξημένη παραγωγή κατά την περίοδο των ευρωεκλογών (9/6/2024).
ΠΡΟΤΑΣΗ 16
Θα πρέπει να τροφοδοτήσουμε με καθημερινά ΔΤ και ανακοινώσεις στο facebook με στόχο να μην πέφτουμε κάτω από 30-35 εμφανίσεις τον μήνα.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να λειτουργήσει το κεντρικό όργανο πολιτικού σχεδιασμού (ΠΡΟΤΑΣΗ 2) και μαζί με τις ανακοινώσεις των θεματικών ομάδων για εκδηλώσεις που θα κάνουν και για παρακολούθηση της επικαιρότητας, θα πρέπει να προστεθούν και οι ανακοινώσεις των Περιφερειακών Ογρανώσεων, καθώς και οι επαφές και συναντήσεις που θα κάνουμε.
[1] Αυτό το βλέπουμε καθαρά στις ΑΠΕ. Άλλο φ/β στη στέγη του καθενός ώστε να γίνεται παραγωγός Το έχουμε δει και στους ηλιακούς θερμοσίφωνες που είμαστε σήμερα στην παγκόσμια πρωτοπορία. Η κοινωνία, η πολίτες το έκαναν αυτό και εξοικονόμησαν την τελευταία 20ετία τεράστια ΓΙΓΑΒάτ ενέργειας και μας γλύτωσαν από εκατομύρια τόνους CO2. Και μην ξεχνάμε ότι η Ευρ Πράσινη Συμφωνία, ο ΟΗΕ, όλοι βλέπουν ότι η καλύτερη τεχνολογία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μια τεχνολογία: είναι τα δάση. 7 δέντρα ανά ευρωπαίο μέχρι το 2030. Αυτό πρέπει να προβάλουμε σε Δήμους, γειτονιές, σε ένα καλό κίνημα με προτάσεις για τους αγρότες κλπ
[2] Προέρχεται από το πολύχρωμο κίνημα της αρχής του αιώνα των κοινωνικών φόρουμ. Από το 2010 χρησιμοποιήθηκε αρχικά στις αφροαμερικανικές κοινότητες, για να υπογραμμίσει την ανάγκη για εγρήγορση απέναντι στον ρατσισμό και τις φυλετικές ανισότητες. Σήμερα, όμως, ο όρος έχει εξελιχθεί και χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ευρύτερο σύνολο κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων που αναφέρονται στη διεκδίκηση δικαιωμάτων για διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως οι γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, οι άνθρωποι με αναπηρίες, καθώς και οι άνθρωποι που πλήττονται από την κλιματική κρίση και τις οικονομικές ανισότητες. Η «woke κουλτούρα» στηρίζεται στην ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας, με σκοπό να αποκαταστήσει τις ανισότητες που υπάρχουν σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, όπως στην εκπαίδευση, στην εργασία, στο δικαστικό σύστημα, στην πολιτική και στην καθημερινή ζωή. Μερικά από τα πιο βασικά ζητήματα που προβάλλει αυτή η κουλτούρα είναι: Φυλετική ισότητα, Ισότητα των φύλων, Δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+, Οικονομική ισότητα, Περιβαλλοντική δικαιοσύνη (ανάγκη για μέτρα που να προστατεύουν τις πιο ευάλωτες κοινότητες από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης). Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο νεοφιλελευθερισμός εκφράζουν την αντίθεσή τους προς αυτή, που καταγγέλλεται ως «δικαιωματισμός», την ώρα που οι Δημοκρατικοί φαίνονται υπέρμαχοι της συγκεκριμένης κουλτούρας.