(Δημιουργείται νέο κεφάλαιο ΕΔΩ)
Τα μεγαλύτερα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας οφείλονται:
- Στη διάσπαρτη χαοτική δόμηση χωρίς πολεοδομικό σχέδιο (εκτός σχεδίου), με σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον και την ασφάλεια τωνκατοίκων της χώρας.
- Στη συγκέντρωση σχεδόν του 50% του πληθυσμού της Ελλάδας σε δύο πολεοδομικά συγκροτήματα.
- Στον τρόπο αστικής ανάπτυξης και κυρίως της Αθήνας, με έλλειψη πρασίνου και επαρκείς κοινόχρηστους χώρους, με γερασμένα κτήρια με μειωμένη αντοχή σε σεισμούς και κακή ενεργειακή συμπεριφορά.
- Στη μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των χωροταξικών σχεδίων, των ειδικών χωροταξικών ( ορυκτών, ΑΠΕ, τουρισμού …) και των τοπικών χωρικών σχεδίων, καθώς και η μη εφαρμογή των ήδη εγκεκριμένων σχεδίων.
- Σε αυθαιρεσίες σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση, ρέματα, πρασιές και κοινόχρηστους χώρους.
- Στην ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων με Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ / ΕΣΧΑΔΑ) χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και με μεγάλες εκπτώσεις σε περιβαλλοντικά θέματα.
- Στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του δασολογίου και κτηματολογίου που ευνοούν την αυθαίρετη δόμηση και καταπάτηση γης.
Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:
- Τη σταδιακή αντικατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με ένα εθνικό σχέδιο που θα δημιουργηθεί με την συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων. Αυτό το σχέδιο δεν θα είναι μία οριζόντια λύση για όλη τη χώρα, θα εναρμονίζεται με το εθνικό χωροταξικό σχέδιο και τα τοπικά περιβαλλοντικά και παραγωγικά δεδομένα.
- Σχέδια αναπλάσεων στα κέντρα των πόλεων αυξάνοντας το πράσινο με βιοκλιματικό σχεδιασμό, που θα υλοποιείται σε ένα μέσο- μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο ρόλος του κράτους και ιδιαίτερα της αυτοδιοίκησης (Δήμων και Περιφερειών) στον επανασχεδιασμό και την υλοποίηση αυτών των σχεδίων σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα είναι κομβικός.
- Αναβάθμιση του οικολογικού και ενεργειακού ισοζυγίου του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού, υποστήριξη οικολογικών υλικών και πράσινων τεχνολογιών.
- Οργάνωση διαδρομών αποκλειστικής κυκλοφορίας, ειδικά στο κέντρο των πόλεων, μαζικών μέσων μεταφοράς, κυρίως σταθερής τροχιάς (τραμ, μετρό, τελεφερίκ),δημοτικής συγκοινωνίας και ενός περιφερειακού δικτύου σημείων στάθμευσης.
- Προστασία, καταγραφή και ενίσχυση του αστικού πρασίνου από αυθαίρετες κλαδεύσεις, κοπή δέντρων και υποβάθμιση των χώρων πρασίνου για βιώσιμες πόλεις.
- Ευρύ δίκτυο πεζοδρομήσεων των κέντρων των πόλεων, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων μεταξύ των σημαντικότερων σημείων δημόσιου ενδιαφέροντος (υπηρεσίες, Πανεπιστήμια, αγορές) και των οικιστικών περιοχών μεταξύ τους.
- Δημιουργία προϋποθέσεων κινητικότητας και κυκλοφορίας ΑΜΕΑ σε όλη την έκταση του οικιστικού ιστού.