Προσβολή για τον πολιτισμό και τη βούληση των Χανιωτών η βίαιη εκκένωση της κατάληψης «Ρόζα Νέρα»

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Όχι στη μετατροπή του ιστορικού μνημείου σε ξενοδοχείο!

Η βίαιη εκκένωση της κατάληψης «Ρόζα Νέρα» στα Χανιά, του μοναδικού κέντρου νεότητας της πόλης, με πλούσιο πολιτιστικό έργο δεκαέξι χρόνων και μεγάλη προσφορά στα κινήματα κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, που έγινε μέσα στα άγρια χαράματα της 5ης Σεπτεμβρίου 2020, έφερε στο φως τη σύγκρουση ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και τα συμφέροντα των οικονομικών λόμπι.

Αμέσως, χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης για να διαδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στη «Ρόζα Νέρα», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού των Χανίων και συγχρόνως εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη βία και τον τυφλό αυταρχισμό της κυβέρνησης.  Οι διαδηλωτές υπενθύμισαν στην κυβέρνηση ότι οι Χανιώτες (όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου) δεν επικροτούν  τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και μετατροπής ενός κηρυγμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο – σε Boutique Hotel.

Οι Πράσινοι εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτή τη βίαιη ενέργεια της κυβέρνησης, η οποία δείχνει την έλλειψη σεβασμού και την υποκρισία με την οποία παρεμβαίνει υπέρ των οικονομικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών.

Επιπλέον, οι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση πρώτα να σεβαστεί την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά στον λόφο Καστέλι, τα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας, ενός τόπου κατοικημένου συνεχώς εδώ και 5.500 χρόνια.

Να αφουγκραστεί επίσης και να σεβαστεί τις επιθυμίες της σύγχρονης Χανιώτικης κοινωνίας, ώστε ο χώρος που παραχωρήθηκε για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές χρήσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης, να παραμείνει χώρος δημόσιος και να συνεισφέρει στην πνευματική ζωή της πόλης.

Ανάμεσα στις πολιτιστικές χρήσεις επιβάλλεται ένα κέντρο νεότητας να φυτρώσει σαν πολύχρωμο ρόδο, με άρωμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ελεύθερης δημιουργικής σκέψης, το οποίο δεν λείπει από τις γειτονιές των πόλεων του πολιτισμένου κόσμου και που, όπως απέδειξε το ζωντανό παράδειγμα της «Ρόζα Νέρα», η πόλη των Χανίων το χρειάζεται απόλυτα.

Οι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση να συμπεριφερθεί στους καταληψίες της «Ρόζα Νέρα» όχι σαν εγκληματίες αλλά όπως η πόλη τους αναγνωρίζει, ως πολίτες που επιτέλεσαν κοινωνικό έργο, συντηρώντας και αξιοποιώντας ένα για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο δημόσιο κτίριο ιστορικής αξίας, μετατρέποντας το παραδειγματικά σε κέντρο κοινωνικής αλληλεγγύης.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΩΣ Ο ΝΕΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!…

Οι Πράσινοι-Οικολογία είναι αντίθετοι στις κοπές δέντρων στα στρατόπεδα και τις αντιπυρικές ζώνες    Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα εθνικών διαστάσεων, τονίζουν οι Πράσινοι-Οικολογία,

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Αυτοδιοικητικοί υπέρ της Διακήρυξης της Βαλένθια για πράσινες και ανθεκτικές πόλεις

Έλληνες αυτοδιοικητικοί συνυπογράφουν τη Διακήρυξη της Βαλένθια, για πόλεις και περιφέρειες κλιματικά ουδέτερες, προσιτές, έξυπνες, βιώσιμες, ευημερούσες, συμμετοχικές, φιλικές προς τη νεολαία και τους διαφορετικούς,