Ενιαία Υγεία: άνθρωπος, ζώα και περιβάλλον

one-health
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Η Ενιαία Υγεία αναγνωρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων, είναι συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν. Μέσα από μια διεπιστημονική συνεργασία, όλοι οι Επαγγελματίες Υγείας, μοιράζονται τις γνώσεις τους σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, με σκοπό την προστασία όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη με στόχο τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας σε όλα τα επίπεδα και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Χρειάζεται ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της εκδήλωσης ζωονόσων, αναδυόμενων ή επανεμφανιζόμενων μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο όπως επίσης και για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.

Εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες αναφέρονται σε ασθένειες που εφάπτονται και εκκινούνται από το τρίπτυχο ζώα – περιβάλλον – άνθρωπος και την αυτονόητη ανάγκη μιας διεπιστημονικής προσέγγισης για την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και την ανάπτυξη σχετικών πολιτικών.

Η σημασία της εφαρμογής της ενιαίας υγείας έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων του ανθρώπου -το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι ζωοανθρωπονόσοι, της σοβαρής μικροβιακής αντοχής που πλήττει το σύστημα υγείας της χώρας -και σχετίζεται μεταξύ άλλων και με την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και κτηνοτροφία- και της υγείας του περιβάλλοντος.

Επιτακτική λοιπόν είναι η ανάγκη συνεργασίας και σε πραγματικό χρόνο ενημέρωσης των αρμόδιων για κρούσματα σε ανθρώπους ή σε ζώα σε απομακρυσμένες περιοχές, ώστε άμεσα να κινηθεί ο μηχανισμός προστασίας εξάπλωσης πιθανών σοβαρών επιδημιών.
Χρειάζεται ένα σύστημα στο οποίο να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση οι λειτουργοί της Υγείας ανθρώπων και ζώων καθώς και περιβαντολλόγοι, εντομολόγοι και όλοι οι σχετικοί επιστήμονες με τη δημόσια υγεία.

Ένα σύστημα καταγραφής, καθημερινής ενημέρωσης, ειδοποίησης κινδύνου και τελικά συλλογής στοιχείων και δεδομένων για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

Μικροβιακή Αντοχή (Antimicrobial Resistance, AMR) και Ενιαία Υγεία

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί μεγάλη προσοχή στην αντιμετώπιση του.

Σε παγκόσμια κλίμακα η αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά (AMR) βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στις πολιτικές ατζέντες των κρατών καθώς το θέμα έχει τεράστια κοινωνικοοικονομική επιβάρυνση.

Η εφαρμογή των αρχών της Ενιαίας Υγείας (One Health) με το σκεπτικό ότι άνθρωποι, ζώα, περιβάλλον είναι συνδεδεμένα και αλληλεξαρτώμενα, αποτελεί μονόδρομο στην χάραξη πολιτικών για την αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων της υγείας.

Από την πλευρά της κτηνιατρικής, η συνετή και υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών στα ζώα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντοχής από τα βακτήρια.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων, καθώς και για τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται ως τελευταία γραμμή θεραπείας βαριών λοιμώξεων στους ανθρώπους.

Πηνελόπη Πετροπούλου

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Χαριστική βολή στις προστατευόμενες περιοχές από την κυβέρνηση

Πράσινοι: Να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο υποβάθμισης του περιβάλλοντος Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όχι μόνο δεν προστατεύει το περιβάλλον αλλά το υποβαθμίζει