Η Πράσινη Μετάβαση κλειδί για τη στήριξη της κοινωνίας

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

12+1 προτάσεις, χωρίς ημερομηνία λήξης, από το Πράσινο & Μωβ

Εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τη στήριξη της κοινωνίας, με 12+1 προτάσεις, καταθέτει το Πράσινο & Μωβ.

Οι προτάσεις του Πράσινο & Μωβ έχουν μόνιμο χαρακτήρα και εστιάζουν ιδιαίτερα στο κόστος της ενέργειας, τις τιμές των τροφίμων, αλλά και στο κόστος στέγασης. Παράλληλα αποτελούν και επένδυση για το μέλλον της χώρας: αξιοποιούν τις δυνατότητες που θα πρόσφερε ένας διαφορετικός σχεδιασμός για Πράσινη Μετάβαση, απαντώντας ταυτόχρονα τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικολογική και κλιματική κρίση, αλλά και στις ανάγκες μιας βιώσιμης και παραγωγικής οικονομίας.

Η σημασία τους είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς μετά τις εκλογές σταματούν οριστικά τα διάφορα pass, που συνέβαλαν στη νίκη της ΝΔ στις 21 Μαΐου, αλλά αντισταθμίζονται ήδη σε μεγάλο βαθμό με τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ.

Αναλυτικά οι 12 + 1 προτάσεις του Πράσινο & Μωβ:

  1. Απεγκλωβισμός από τις τιμές του ρεύματος: Για τους ασθενέστερους, ενεργειακές κοινότητες ανά δήμο που θα αξιοποιούν τις στέγες των δημοτικών εγκαταστάσεων και κτιρίων, διαθέτοντας το πλεόνασμα στα ασθενέστερα νοικοκυριά δωρεάν ή σε συμβολικές τιμές.
  2. Για τα μεσαία στρώματα, αυτοπαραγωγή για ενεργειακό συμψηφισμό (κυρίως με φωτοβολταϊκά σε στέγες). Για ό,τι δεν καλυφθεί με επιδοτήσεις, δέσμευση μέρους της αυτοπαραγωγής για μερικά χρόνια μπορεί να λειτουργήσει ως εγγύηση για επιπλέον χρηματοδοτήσεις και τραπεζικά εργαλεία.
  3. Συμμετοχή σε ενεργειακές κοινότητες, ιδίως για νοικοκυριά σε πολυκατοικίες, ή χωρίς διαθέσιμη επιφάνεια σε στέγες, Μεγαλύτερες ενεργειακές κοινότητες, με εμπορικό προσανατολισμό, μπορούν να δώσουν και μια εναλλακτική διέξοδο τοποθέτησης για μεσαίες αποταμιεύσεις, χωρίς ρίσκο και με αποδόσεις πολύ καλύτερες από τα μηδενικά σχεδόν επιτόκια των τραπεζών.
  4. Απεξάρτηση και από τους λογαριασμούς θέρμανσης: μαζικές και φιλόδοξες ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, με δημόσια χρηματοδότηση και ειδικά εργαλεία για συμπληρωματικά τραπεζικά δάνεια. Ένα παθητικό κτίριο εξοικονομεί το 90% των αναγκών του σε θέρμανση: το υπόλοιπο 10% καλύπτεται με αντλίες θερμότητας και δεν χρειάζεται πετρέλαιο ή αέριο.
  5. Για τις μετακινήσεις, πολιτικές για προτεραιότητα σε αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες και για δυνατότητες στο ποδήλατο και την ελαφριά ατομική ηλεκτροκίνηση: πολύς κόσμος θα μπορεί έτσι, αν θέλει, να αποφύγει τα έξοδα αγοράς και διατήρησης ΙΧ ή μοτοσυκλέτας. Στην αιχμή της κρίσης, οι Γερμανοί Πράσινοι είχαν καθιερώσει στις αστικές συγκοινωνίες μηνιαία κάρτα 9 ευρώ. Κρίσιμη είναι εδώ και η αναβάθμιση του σιδηροδρόμου.
  6. Στην ενεργειακή πολιτική, στρατηγική για τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση, που μειώνει στο μισό τις ενεργειακές απαιτήσεις της χώρας για το 2040-50 με χαμηλότερο κόστος ζωής για κάθε πολίτη, αλλά και μειωμένο κόστος για τη λειτουργία της οικονομίας. Αντίθετα, η σημερινή πολιτική της ΝΔ, με την έμφαση στο αέριο ως «μεταβατικό» καύσιμο, οδηγεί τη χώρα σε διπλάσιες ενεργειακές ανάγκες για το 2050, σύμφωνα με τον επίσημο Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό.
  7. Για τα τρόφιμα, συντονισμένες πολιτικές για να γίνει φθηνότερο το τραπέζι της μεσογειακής και φυτικής διατροφής. Πρώτο βήμα η ελαχιστοποίηση του ΦΠΑ στα φυτικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής (όπως φρούτα, όσπρια, λαχανικά, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, ψωμί), και ο μηδενισμός του στα βιολογικά.
  8. Για μεγαλύτερες ελαφρύνσεις, μεταφορά όλων των επιδοτήσεων της εντατικής κτηνοτροφίας (πολύ πάνω από 50% της ΚΑΠ, σήμερα) στην ήπια και βιολογική παραγωγή τροφίμων.
  9. Για το κόστος στέγασης, πολιτικές αποθάρρυνσης της ανόδου των αξιών γης και ακινήτων, που επιβαρύνει και το κόστος οικονομικής δραστηριότητας. Δυστυχώς τα περισσότερα κόμματα βλέπουν θετικά ή ουδέτερα την άνοδο των αξιών γης, καθώς στην Ελλάδα τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης και ακίνητης ιδιοκτησίας υπερβαίνουν το 50%.
  10. Για τον ΕΝΦΙΑ, ολική κατάργησή του. Αντικατάσταση με αθροιστική φορολογία πλούτου, με προοδευτικούς συντελεστές και με σημαντικό αφορολόγητο, αυξημένο με τα δηλωμένα εισοδήματα της τελευταίας 10ετίας ώστε οι φοροφυγάδες να επιβαρύνονται περισσότερο.
  11. Αύξηση Κατώτατου Μισθού, με αυτόματη αναπροσαρμογή ανά 6μηνο με βάση την εξέλιξη του διάμεσου εισοδήματος. Ο πληθωρισμός έχει ήδη διαβρώσει επικίνδυνα την αγοραστική δύναμη μισθών και συντάξεων. Ιστορικά, όμως, τη θετικότερη σχέση με το περιβάλλον την έχουν κοινωνίες με περιορισμένες ανισότητες και ισχυρή κοινωνική συνοχή.
  12. Καθολικό Εγγυημένο Εισόδημα στο 50% του κατώτατου μισθού, ξεκινώντας από εκείνους/ες που δεν έχουν πλήρη απασχόληση: θα καλύπτει και όσους/ες δεν έχουν τα απαραίτητα για το Επίδομα Ανεργίας, καθώς και όσους παραιτήθηκαν χωρίς απόλυση. Παράλληλα θα συνεχίζεται και μετά τους 12 μήνες, χωρίς όριο, ενώ θα διατηρείται και παράλληλα με μερική ή σποραδική απασχόληση, με περικοπή μόνο του αντίστοιχου ποσοστού.

12+1. (ισχύει ήδη) Η ενέργεια από αιολικά και φωτοβολταϊκά, είναι σήμερα η μόνη που εξαιρείται τελείως από το Χρηματιστήριο Ενέργειας: ρυθμίζεται με μακροχρόνιες εγγυημένες τιμές, χαμηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν την κρίση. Βιώσιμη είναι πάντως μόνο με βιώσιμη χωροθέτηση. Παράλληλα επείγει και συνολική ριζική μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, ώστε να κλείσουν τελείως τα παράθυρα για παράλογα υψηλές τιμές, ανεξάρτητα από ενεργειακή πηγή.

Στις 25 Ιουνίου ζητούμενο είναι και μια σύγχρονη ουσιαστική αντιπολίτευση, με εναλλακτικό όραμα, βιώσιμες προτάσεις και διάθεση για διάλογο. Μέχρι στιγμής, η ψήφος στο Πράσινο & Μωβ είναι η μόνη που συνδέει τις επείγουσες προκλήσεις της οικολογικής και κλιματικής κρίσης με την επίσης επείγουσα ανάγκη για βιώσιμη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, με πολιτικές χωρίς ημερομηνία λήξης.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Διαδικτυακή εκδήλωση «Πανδημία στην Αττική: υγειονομικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες»

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Αττικής διοργανώνουν την Παρασκευή 15/1/2021 ώρα 19:30 – 21:30 ψηφιακή εκδήλωση με θέμα «Πανδημία στην Αττική: υγειονομικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες» Θέματα των