Η κλιματική κρίση επελαύνει αλλά η Ελλάδα έχει το ρεκόρ στις καμένες εκτάσεις

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Προτάσεις των Πράσινων για τη διαχείριση των δασών και τη δασοπυρόσβεση

Το μαύρο καλοκαίρι, με την πένθιμη μυρωδιά καμένου δάσους και σημαντικών μορφών ζωής, με τα θερμόμετρα να σπάνε, με τις πόλεις να ψήνονται, με την ξηρασία να επελαύνει και την παραγωγή να μαραζώνει, είναι μόλις μια γεύση από αυτά που θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια. Και το ραντεβού για ριζοσπαστικές αλλαγές στις πολιτικές έχει αρχίσει να χάνεται, τονίζουν οι Πράσινοι.

Ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας από το 1850, από τότε δηλ. που υπάρχουν μετρήσεις. Και το 2023 θα είναι η πιο θερμή χρονιά για τον πλανήτη. Φαίνεται λοιπόν ότι οικολόγοι και επιστήμονες διαψεύδονται τελικά! Όχι γιατί εδώ και χρόνια προειδοποιούν για την κλιματική κρίση αλλά γιατί αυτή ήρθε πολύ νωρίτερα από αυτό που γινόταν αποδεκτό. Ενώ η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα στόχευε σε τόση μείωση των εκπομπών αερίων ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη κάτω από τον 1,5°C μέχρι το 2050, φαίνεται να γίνεται υπέρβαση αυτού του στόχου ήδη από το 2027!

Οφείλονται όμως οι πυρκαγιές στην Ελλάδα στην κλιματική αλλαγή; Ή αυτή χρησιμοποιείται ως άλλοθι για (εγ)κληματικές πολιτικές; Ευθύνονται μήπως οι μετανάστες, που καίγονται ζωντανοί στον Έβρο; Ή κλιμακώνεται και πάλι μια απάνθρωπη δικαιολογία για την ανικανότητα των πολιτικών;

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) μέσα στο 2023 έχουν καεί στην Ελλάδα 429.000 στρέμματα, δεύτερη στην ΕΕ σε συνολικό αριθμό καμένων εκτάσεων. Στην Ελλάδα όμως οι εκτάσεις που έχουν καεί ήδη είναι οι μεγαλύτερες στην ΕΕ σε σχέση με την επιφάνεια της κάθε χώρας, αφού οι καμένες εκτάσεις αναλογούν μέχρι στιγμής στο 0,32% της συνολικής επιφάνειας της χώρας μας. Ακολουθεί η Ισπανία με 0,14%, η Ιταλία με 0,1%, η Πορτογαλία με 0,08%, η Ρουμανία και η Ιρλανδία με 0,06% και η Γαλλία με 0,04%.

Η ανικανότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι φανερή. Από τις δηλώσεις Μητσοτάκη ότι η χώρα είναι πανέτοιμη για τις πυρκαγιές φτάσαμε στην εσπευσμένη πρόσληψη 500 πυροσβεστών. Αφού δικαιολογήθηκαν με την κλιματική κρίση, τώρα κυκλοφορούν ότι για τις πυρκαγιές φταίνε οι πρόσφυγες. Και την ίδια στιγμή αφήνουν τον Εθνικό Δρυμό της Δαδιάς να τον περιφρουρεί ένας δασικός υπάλληλος!

Οι Πράσινοι υποστηρίζουν σταθερά ότι η πρόληψη μετράει και ότι η επανα-συμφιλίωση με τη φύση είναι πλέον όρος για την επιβίωσή μας. Τονίζουν ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα στρατηγική για τη ζωή, τα δάση, τις πυρκαγιές. Και καταθέτουν τις εξής προτάσεις:

 • Να σταματήσει η άμεση ή έμμεση υποστήριξη των ορυκτών καυσίμων, που με τα αέριά τους αλλάζουν το κλίμα.
 • Να σταματήσει η επικοινωνιακή χρήση της κλιματικής κρίσης και η χώρα να χτίσει την ανθεκτικότητά της ώστε να περιορίσει το τεράστιο κόστος και να προστατεύσει τη ζωή σε όλες της τις μορφές.
 • Να σταματήσει η αναπαραγωγή θεωρών συνωμοσίας και να δούμε κατάματα την κλιματική κατάρρευση, που αλλάζει τον χαρακτήρα των πυρκαγιών και τις συνθήκες που επικρατούν (ξηρασία, καύσωνες κ.ά.) και μεγαλώνει την ένταση και τη διάρκειά τους.
 • Να εξασφαλιστεί η συνταγματική προστασία των δασών και να σταματήσει η τροφοδότηση της εύκολης ρητορικής ότι τα δάση καίγονται για να τοποθετηθούν σ’ αυτά ανεμογεννήτριες, αφού αιολικά πάρκα μπορούν δυστυχώς νόμιμα να κατασκευάζονται μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Καμιά ανεμογεννήτρια -όπως και άλλες κατασκευές ή «αναπτυξιακά» έργα- σε καμένες αναδασωτέες εκτάσεις με την επίκληση λόγων «ιδιαίτερης κοινωνικής, εθνικής ή οικονομικής σημασίας» (ΣτΕ).
 • Να ασχοληθεί σοβαρά η κυβέρνηση και η Αυτοδιοίκηση με την πρόληψη των πυρκαγιών σε δάση και δασικές περιοχές, με ενθάρρυνση για οικολογική διαχείριση των δασών και ανάπτυξη επαγγελμάτων που συμβάλλουν στην προστασία του.
 • Να μεταφερθεί η δασοπυρόσβεση στη Δασική Υπηρεσία, με σημαντική στελέχωσή της. Από την ανάθεσή της στην Πυροσβεστική το 1998 κάηκαν τόσα δάση όσα και στα προηγούμενα 180 χρόνια, παρόλο που ο χρόνος πρώτης επέμβασης έχει αυξηθεί σημαντικά. Η εμπειρία και από την πρόσληψη εποχιακών ατόμων στην δασοπυρόσβεση, χωρίς επάρκεια και γνώση του δάσους και των τεχνικών κατάσβεσης, απέδειξε το αδιέξοδο αυτής της επιλογής.
 • Να εγκαταλειφθεί το δόγμα ότι «προστατεύουμε κυρίως ανθρώπους και κτίρια και αφήνουμε τη φωτιά να εξελιχθεί» προς τα δάση και τις περιοχές «Natura 2000». Η καταστροφή του δάσους είναι εξίσου μεγάλη με την απώλεια ανθρώπινης ζωής.
 • Να εφαρμοστεί μια οικολογική διαχείριση των δασών και έγκαιρη επένδυση στην πρόληψη των πυρκαγιών και τον περιορισμό των καταστροφών, με στρατηγικό στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και μέριμνα για την αναγέννηση του δάσους, τη διαχείριση των νερών με την καλλιέργεια των πηγών, αναδασώσεις για αντιπλημμυρική προστασία, κατασκευή και συντήρηση πυροφυλακίων, δεξαμενών ανεφοδιασμού δασοπυροσβεστικών οχημάτων, ειδικά σχέδια πυροπροστασίας κτλ.
 • Να γίνει σεβαστή η ευρωπαϊκή νομοθεσία, να ενισχυθεί η εθνική νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος, να μην στηριχτεί η αντισυνταγματική “τακτοποίηση” με τις “οικιστικές πυκνώσεις” που έχουν αναπτυχθεί μέσα σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών περιοχών, μετατρέποντας τις προστατευόμενες περιοχές Natura σε χώρους «ανάπτυξης».
 • Να αποκατασταθεί μια σχέση αλληλο-εξάρτησης τοπικών κοινωνιών και δάσους, με μια οικολογική οικονομία του δάσους αλλά και κατάλληλο εξοπλισμό τους με μέσα κατάσβεσης, drones κτλ για άμεσο εντοπισμό των πυρκαγιών στο ξεκίνημά τους.
 • Να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2007, που είχε τεκμηριωμένες προτάσεις για την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές.
 • Να αξιοποιηθούν οι εκθέσεις και οι δασικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί και στηρίζονται στην οικολογική και διεπιστημονική γνώση των χαρακτηριστικών κάθε δάσους.

Χωρίς δάση και σοβαρή προστασία του περιβάλλοντος καμιά οικονομική ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει αλλά και η απειλείται και η επιβίωσή μας. Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου είναι μια κρίσιμη στιγμή για να πάρουν και οι πολίτες με την ψήφο τους θέση και να στηρίξουν τις δυνάμεις που αγωνίζονται να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται!

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Στη φυλακή η Χρυσή Αυγή αλλά όχι οι ακροδεξιές ιδέες!

Τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος για την ανάπτυξη των ακροδεξιών, εθνικιστικών, ρατσιστικών και μισαλλόδοξων αντιλήψεων στην ελληνική κοινωνία επισημαίνουν οι Πράσινοι και καλούν σε εγρήγορση