ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ του κόμματος «Πράσινοι Οικολογία»

24-02-2024

Εμείς τα μέλη του κόμματος «Πράσινοι  Οικολογία» διαμορφώνουμε τις καταστατικές αρχές για τη λειτουργία του κόμματος εναρμονισμένες και με τον στόχο μας για την ενότητα του Οικολογικού – Πράσινου χώρου στην Ελλάδα και με στόχο την ενοποίηση με άλλα κόμματα και κινήσεις που πρεσβεύουν τις οικολογικές και πράσινες αξίες. 

 

ΟΝΟΜΑΣΙΑ – ΣΗΜΑ – ΛΟΓΟΤΥΠΟΣ

Η ονομασία του κόμματος είναι «Πράσινοι Οικολογία». Σήμα του κόμματος είναι 8 κίτρινα πέταλα ηλίανθου σε κυκλική διάταξη 3/4. Ο λογότυπος αποτελείται από τις λέξεις «Πράσινοι» και «Οικολογία» σε δύο αράδες.

 

 

1. ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ

1.1. Οι στόχοι μας

  • να αναπτύξει έναν αυτόνομο ενωτικό πολιτικό χώρο, που θα εκφράζει στη χώρα μας τις αξίες και τις αρχές της πολιτικής οικολογίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης,
  • να ενεργοποιήσει και να συμμετέχει σε πολιτικές διαδικασίες για την προώθηση των στόχων και των αρχών του κόμματος στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο,
  • να προωθήσει την ανάπτυξη πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης για τη συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις για το περιβάλλον και την κοινωνία.

1.2. Θεμελιώδεις αρχές και αξίες

Οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες του κόμματος είναι:

  • η αειφορία και η ποιότητα ζωής,
  • η οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη,
  • η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών,
  • η ατομική και κοινωνική ευθύνη,
  • η διεθνής αλληλεγγύη, η ειρήνη,
  • η µη βία,
  • ο σεβασμός στη διαφορετικότητα,
  • η ισότητα, η ισονομία και η διαφάνεια,
  • η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία,
  • η αποκέντρωση και η επικουρικότητα,
  • η προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας,
  • η προστασία των δικαιωμάτων των ζώων,
  • η εκπαίδευση, η επιστήμη και η τεχνολογία στην υπηρεσία των παραπάνω αρχών.
  • Η καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων.

 

2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία του κόμματος είναι:

2.1. Η συναίνεση

Η λήψη των αποφάσεων γίνεται κατά προτίμηση µε συναίνεση. Οι συναινετικές αποφάσεις, καθώς είναι αποδεκτές από όλους και όλες, ενισχύουν την εσωτερική δημοκρατία και την ενότητα του κόμματος. Όπου δεν επιτυγχάνεται συναίνεση, γίνεται ψηφοφορία.

2.2. Οι συμμετοχικές διαδικασίες

Ο τρόπος λήψης αποφάσεων και λειτουργίας στηρίζεται στις αρχές της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας. Οι θέσεις και οι πολιτικές του κόμματος συνδιαμορφώνονται από τα µέλη του, µε αυτοπρόσωπη φυσική ή διαδικτυακή συμμετοχή τους στις διαδικασίες του κόμματος και με συνεχή και ανοιχτό διάλογο.

• 2.1. Εναλλαγή

Επιδιώκεται όλα τα μέλη να συμμετέχουν στα όργανα του κόμματος που συνεπάγονται ευθύνες. Όσοι και όσες εκλέγονται από ψηφοδέλτια του κόμματος σε θέση βουλευτή ή ευρωβουλευτή, εναλλάσσονται στο μισό της θητείας τους. Όσοι και όσες εκλέγονται σε θέση βουλευτή ή ευρωβουλευτή, θέσεις ευθύνης σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και όσοι έχουν θέση σε διοικητικά συμβούλια δημοσίων οργανισμών, δεν μπορούν να είναι και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας η άλλης επιτροπής που ασκεί εξουσία. Μόνο συνέδριο με αυξημένη πλειοψηφία (60%) μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά.

  • 2.2. Ανακλητότητα . Τα µέλη όλων των οργάνων του κόμματος είναι ανακλητά µε συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες και ορίζονται με συγκεκριμένο κανονισμό.

• 2.3. Δημοψήφισμα και ηλεκτρονική ψηφοφορία

2.2.3.1. Δημοψήφισμα μπορεί να διενεργηθεί όταν τα πλήρη µέλη καλούνται να αποφασίσουν για θέμα που τίθεται µε ερώτημα.

2.2.3.2. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητηθεί:

  • από 50 μέλη που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ή
  • την απόλυτη πλειοψηφία των µελών του Συμβουλίου.

2.2.3.3. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος είναι η ενημέρωση των μελών επί των κρινόμενων θέσεων το αργότερο 7 ημέρες πριν την ημερομηνία του δημοψηφίσματος.

• 2.4. Μηχανισμοί υποστήριξης της συμμετοχικότητας

Στη διάθεση των μελών τίθενται οι παρακάτω ηλεκτρονικές υπηρεσίες:

  • Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες
  • Ηλεκτρονική Διαβούλευση
  • Δημοψήφισμα
  • Λίστες επικοινωνίας
  • Ομάδες εργασίας κι επεξεργασίας κειμένων
  • Fora ανάρτησης απόψεων
  • Τηλεδιασκέψεις

2.3. Σεβασμός της διαφορετικότητας

Η διαφορετικότητα είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής στον πλανήτη. Είναι επιδίωξή του κόμματος να αποτελεί τη βάση της δυναμικής του και πρέπει να αντανακλάται σε όλες τις διαδικασίες του. Η οργανωτική δομή και οι εκπροσωπήσεις θα ανταποκρίνονται στη διαφορετικότητα της κοινωνίας στην οποία απευθύνονται και θα διασφαλίζουν τον σεβασμό και την απρόσκοπτη έκφραση κάθε ιδιαίτερης θέσης και άποψης.

2.4. Η αποκέντρωση

Οι διαδικασίες διαλόγου και λήψης αποφάσεων για ζητήματα που αφορούν μια τοπική ή κοινωνική ομάδα γίνονται από τα µέλη του κόμματος που ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα ή από τα εξουσιοδοτημένα από αυτούς όργανα μέσα στο πλαίσιο των αρχών και των θέσεων του κόμματος. Ωστόσο, εάν τα ζητήματα αυτά έχουν ευρύτερο ή πανελλαδικό αντίκτυπο, είναι δυνατόν να χρειαστεί και η απόφαση ή έγκριση περιφερειακών ή και πανελλαδικών οργάνων του κόμματος.

2.5. Η διάκριση των αρμοδιοτήτων

2.5.1. Αρχή και προϋπόθεση πραγμάτωσης των αρχών της αμεσοδημοκρατίας, του σεβασμού της διαφορετικότητας και της αποκέντρωσης, σε επίπεδο λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων, συνιστά η διάκριση ρόλων, αρμοδιοτήτων και εξουσιών.

2.5.2. Το κόμμα υιοθετεί τη διάκριση των αρμοδιοτήτων σε κάθε περίσταση και σε κάθε οργανωτική προσέγγιση, σε επίπεδο οργάνων, λειτουργικών ομάδων και εκπροσωπήσεων.

2.6. Αναλογικότητα στις εσωτερικές αρχαιρεσίες

2.6.1. Όλες οι αρχαιρεσίες για τη στελέχωση των οργάνων στο εσωτερικό του κόμματος διεξάγονται σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας. Όταν δεν είναι δυνατή η επίτευξη συναίνεσης, λαμβάνει χώρα μυστική ψηφοφορία, στην οποία ψηφίζουν τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη.

2.6.2. Ο αριθμός των προτιμήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των θέσεων προς πλήρωση μείον ένα. Όταν οι θέσεις προς πλήρωση είναι λιγότερες από 4, προβλέπεται μία μοναδική ένδειξη προτίμησης. Όταν με το 50% προκύπτει δεκαδικός αριθμός η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα κάτω (πχ για πλήρωση 11 θέσεων οι σταυροί προτίμησης θα είναι 11χ.50%-1 =4,5 και στρογγυλεύεται σε 4 σταυρούς προτίμησης). Στις θέσεις προς πλήρωση δεν προσμετρώνται οι αναπληρωματικοί και οι επιλαχόντες, για τους οποίους μπορεί ωστόσο να προβλέπεται ξεχωριστός αριθμός προτιμήσεων.

2.6.3 Τα πρακτικά εκλογής και τα ψηφοδέλτια διατηρούνται στο αρχείο του κόμματος και είναι στη διάθεση των μελών που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες είτε ως ψηφοφόροι είτε ως υποψήφιοι/-ες.

2.7. Όριο θητείας μελών στα όργανα του κόμματος

Εκτός ειδικής διάταξης, τα τακτικά αιρετά μέλη όλων των οργάνων έχουν το δικαίωμα έως και 2 συνεχόμενων θητειών. Μετά την εκπλήρωση και των 2 συνεχόμενων θητειών επιβάλλεται η αποχή από την υποψηφιότητα για 1 θητεία. Η παραίτηση από θητεία δεν θεωρείται διακοπή. Εάν η διάρκεια της θητείας αναπληρωματικού, που αντικαθιστά παραιτηθέντα, είναι λιγότερη από το μισό πλήρους θητείας, δεν θεωρείται ότι έχει διατελέσει θητεία.

2.8. Αρμονική ισορροπία μεταξύ μελών διαφορετικού φύλου

Στα πλαίσια της σύνθεσης όλων των οργάνων και όλων των λιστών υποψηφιοτήτων, επιδιώκεται ισορροπία μεταξύ των φύλων, αναλόγως των δυνατοτήτων του κόμματος. Η εφαρμογή της αρχής επιβάλλει ότι για την κάλυψη κατ’ ελάχιστο 3 θέσεων σε μία εσωτερική αρχαιρεσία, μέλη ενός φύλου δεν μπορούν να κατέχουν θέσεις που ξεπερνούν τα ⅔ των θέσεων.

 

3. ΜΕΛΗ

3.1. Γενικά

3.1.1. Μέλος του κόμματος μπορεί να γίνει όποιος και όποια είναι τουλάχιστον 16 ετών και επιθυμεί να προωθήσει τις αρχές τους και να συμμετέχει στην υλοποίηση των πολιτικών τους δράσεων, εφόσον συμφωνεί µε την ιδρυτική διακήρυξη και αποδέχεται το Καταστατικό.

3.1.2. Τα μέλη του κόμματος δεν πρέπει να είναι μέλη άλλου κόμματος . Ειδική ρύθμιση υπάρχει στις μεταβατικές διατάξεις.

3.1.3. Υπάρχουν δύο κατηγορίες μελών: δόκιμα και πλήρη μέλη. Ένα δόκιμο μέλος έχει δικαίωμα να γίνει πλήρες μέλος και εφόσον έχει συμπληρώσει έξι μήνες ως δόκιμο. Στο διάστημα αυτό μπορεί να συμμετέχει στις διαδικασίες και στα όργανα.

3.1.4. Εκτός από τα μέλη, υπάρχουν και οι υποστηρικτές και οι φίλοι/ες του κόμματος, οι οποίοι έχουν δικαίωμα ενημέρωσης και συμμετοχής στις δράσεις του κόμματος αλλά δεν έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα του κόμματος.

3.1.5. Το κόμμα δημιουργεί θεσμούς υποδοχής και εκπαίδευσης των νέων μελών, όπως και των υποψήφιων σε εκλογές για ζητήματα θέσεων, επικοινωνίας, θεσμών κ.ά.

3.2. Εγγραφή µελών

3.2.1. Η εγγραφή του νέου μέλους γίνεται μετά από υπογεγραμμένη αίτηση και υπεύθυνη δήλωσή του ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής του στο κόμμα, την οποία υποβάλλει αυτοπροσώπως ή με ηλεκτρονική διαδικασία, η οποία σε κάθε περίπτωση θα έχει εγγυήσεις ταυτοπροσωπίας.

3.2.2. Για την υποδοχή νέων μελών συγκροτείται με απόφαση συνεδρίου Επιτροπή Υποδοχής Μελών σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα νέα μέλη αποκτούν την ιδιότητα του δόκιμου μέλους. Η Επιτροπή θα αποτελείται από ζυγό αριθμό (4), θα ορίζεται από το Συμβούλιο και θα έχει την ίδια θητεία με αυτό. Τα μέλη της δεν είναι απαραίτητο να ανήκουν στο όργανο που τα εκλέγει.

3.2.3. Ένα δόκιμο μέλος μπορεί να γίνει πλήρες μέλος εφόσον έχει συμπληρώσει έξι μήνες ως δόκιμο μέλος, μετά από συζήτηση που γίνεται σε συνέλευση της Τοπικής Κίνησης ή της Θεματικής Ομάδας που συμμετέχει και διαπιστώνεται η κατανόηση και συμφωνία με τις αρχές του κόμματος. Αν υπάρχει αντίρρηση από την ΤΚ ή τη ΘΟ όπου λειτουργεί, παραπέμπεται στην Επιτροπή Υποδοχής Μελών.

3.2.4. Η Επιτροπή Υποδοχής Μελών μπορεί να απορρίψει µε αιτιολογημένη γραπτή απόφαση αίτηση μέλους εντός του εξαμήνου της δόκιμης περιόδου με αιτιολογημένη γραπτή απόφαση και πλειοψηφία 2/3. Το μέλος δεν μένει δόκιμο αλλά διαγράφεται.

3.2.5. Αν απορριφθεί μια αίτηση εγγραφής, το δόκιμο μέλος έχει το δικαίωμα να θέσει την έγκριση της αρχικής του αίτησης υπόψη του Συμβουλίου μετά από πρόταση τουλάχιστον δέκα πλήρων μελών. Αν η αίτηση γίνει δεκτή από το Συμβούλιο αποκτά άμεσα την ιδιότητα του πλήρους μέλους.

3.2.6. Το ποσό της συνδρομής ορίζεται από το Συμβούλιο.

3.2.7. Όλα τα µέλη εντάσσονται οργανωτικά σε μια Τοπική Κίνηση ή/και Θεματική Ομάδα. Κάθε μέλος αποκτά μία μοναδική ψηφιακή ταυτότητα που του δίνει πρόσβαση σε διάφορες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η πρόσβαση είναι διαβαθμισμένη για τακτικά μέλη, δόκιμα μέλη και υποστηρικτές.

3.2.8. Επειδή η δημοκρατική συμμετοχή χρειάζεται συνεχή εξάσκηση και εκπαίδευση, πρέπει να λειτουργούν ανά Περιφερειακή Οργάνωση εργαστήρια κατά τα πρότυπα των αντιαυταρχικών σχολείων μη-βίαιης επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης των μελών.

3.3. Δικαιώματα µελών

3.3.1. Τα πλήρη µέλη είναι ισότιμα.

3.3.2. Τα μέλη ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε πανελλήνια όργανα εφόσον έχουν συμμετάσχει για μία πλήρη θητεία σε θέσεις ευθύνης Τοπικών Κινήσεων ή Θεματικών Ομάδων του κόμματος.

3.3.3. Τα μέλη ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στο ανώτατο όργανο του κόμματος, τη Γραμματεία, μόνον εφόσον έχουν υπάρξει για μια ολοκληρωμένη θητεία ως μέλη του Συμβουλίου.

3.3.4. Όλα τα μέλη έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το κόμμα και να ζητούν τις σχετικές πληροφορίες από τα όργανα. Τα όργανα, στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, είναι υποχρεωμένα να παρέχουν κάθε πληροφορία που θα διευκολύνει την κρίση των μελών και την πολιτική διαφάνεια του κόμματος Όλα τα έγγραφα του κόμματος, όπως αποφάσεις, πρακτικά και εισηγήσεις, αναρτώνται σε ειδική τοποθεσία στο διαδίκτυο στην οποία έχουν πρόσβαση όλα τα πλήρη μέλη.

3.3.5. Όλα τα μέλη έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης του και της κριτικής σε όλα τα θέματα και σε όλα τα επίπεδα. Κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να ασκεί έλεγχο σε οποιοδήποτε χρόνο έναντι των οργάνων και των στελεχών, αν θεωρεί ότι καταστρατηγούνται τα δικαιώματά του.

3.3.6. Στον φορέα λειτουργεί Επιτροπή Διαμεσολάβησης, η οποία συστήνεται από το εκάστοτε Συμβούλιο και αναλαμβάνει να δρα συμβουλευτικά σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα που διχάζουν τα μέλη, επικεντρώνοντας στο πολιτικό μέρος και απομονώνοντας τα προσωπικά ζητήματα, στα οποία δουλεύει με διαφορετική μεθοδολογία και μόνο με τη συναίνεση των ενδιαφερόμενων.

3.4. Υποχρεώσεις µελών

3.4.1. Όλα τα µέλη καταβάλλουν ετήσια συνδρομή, το ύψος της οποίας καθορίζεται από το Συμβούλιο. Προβλέπεται μειωμένη συνδρομή για τους οικονομικά ασθενέστερους (π.χ. για άνεργους, πρόσφυγες, φοιτητές). Σε ετήσια βάση η πληρωμή γίνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Σε περίπτωση μη καταβολής της συνδρομής για ένα ή περισσότερα έτη, αυτή δεν εξαλείφεται αλλά αθροίζεται μέχρι την ημερομηνία καταβολής συνδρομής.

3.4.2. Τα πλήρη µέλη συνδιαµορφώνουν τις θέσεις και τις πολιτικές του κόμματος, συμμετέχουν στα όργανα, στις διαδικασίες και στην υλοποίηση των δράσεων, στο πλαίσιο των αρχών, των αποφάσεων των Συνεδρίων και των οργάνων.

3.4.3. Μέλη που ορίζονται από το κόμμα να το εκπροσωπήσουν ή το εκπροσωπούν διά των οργάνων του, οφείλουν να εκφράζουν την επίσημη θέση του.

3.5. Απώλεια ιδιότητας μέλους

3.5.1. Ένα μέλος χάνει την ιδιότητά του όταν συντρέχει τουλάχιστον ένας από τους παρακάτω λόγους:

  • υποβάλει με έγγραφο ή ηλεκτρονικό τρόπο την παραίτησή του,
  • έχει εγγραφεί ή συμμετέχει ενεργά σε άλλον πολιτικό φορέα. ( Για το πρώτο 6μηνο από το ιδρυτικό συνέδριο , δεν ισχύει ο όρος αυτός) . Τα ιδρυτικά μέλη ( τα μέλη που συμμετέχουν στο ιδρυτικό συνέδριο είναι όλα πλήρη μέλη) .
  • δεν πληρώνει τις συνδρομές του για περισσότερο από τρία συνεχόμενα χρόνια, εφόσον κληθεί εγγράφως για την τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεών του έναν τουλάχιστον μήνα πριν τη διαγραφή του,
  • δρα αντίθετα προς τις αρχές του κόμματος και παραβιάζει το καταστατικό του.

3.5.2. Στην τελευταία περίπτωση, η απόφαση λαμβάνεται από την Τοπική Κίνηση ή Θ.Ο., στην οποία ανήκει το µέλος, µε πλειοψηφία 3/5 ή από το Πανελλαδικό Συμβούλιο με την ίδια πλειοψηφία των 3/5 και αφού κληθεί γραπτώς να εξηγήσει τη στάση του/της. Το μέλος έχει δικαίωμα να προσφύγει στην Επιτροπή Διαμεσολάβησης, ενώ το Πανελλαδικό Συμβούλιο μπορεί να αποφανθεί για την ορθότητα της διαδικασίας.

3.5.3. Το Πανελλαδικό Συμβούλιο κατόπιν εισηγήσεως της Επιτροπής Δεοντολογίας μπορεί να αποφασίσει μία ποινή ακόμη και της διαγραφής μέλους με ενισχυμένη πλειοψηφία 3/5 (60%) όλων των μελών του.

 

4. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

4.1. Οργανωτική δομή

Η οργανωτική δομή του κόμματος περιλαμβάνει:

  • την Τοπική Κίνηση, που αποτελεί τη βασική οργανωτική μονάδα του κόμματος,
  • τις Περιφερειακές Οργανώσεις,
  • τα πανελλαδικά όργανα, τα οποία είναι:
  • τοΣυνέδριο (άρθρα 4.3 και 4.4)
  • το ΠανελλαδικόΣυμβούλιο (άρθρο 4.8)
  • ηΠολιτικήΓραμματεία (άρθρο 4.9)
  • ηΕπιτροπή Δεοντολογίας(άρθρο 4.11)
  • το Συμβουλευτικό Συμβούλιο (άρθρο 4.13)
  • τις Θεματικές Ομάδες
  • τις Επιτροπές

4.2. Αρχές λειτουργίας

4.2.1. Τα μέλη των οργάνων είναι ανακλητά ανά πάσα στιγμή, µε αιτιολογημένη γραπτή απόφαση του σώματος που τα εκλέγει.

4.2.2. Σε όλα τα όργανα του κόμματος επιδιώκεται οι αποφάσεις να λαμβάνονται µε συναίνεση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν και μια απόφαση ληφθεί µε πλειοψηφία, τότε οι μειοψηφούντες έχουν το δικαίωμα να δημοσιοποιήσουν την άποψη τους, µε τη διευκρίνιση ότι δεν αποτελεί απόφαση του κόμματος.

4.2.3. Μέλος που έχει εκλεγεί σε όργανο δεν μπορεί, µε καμία αιτιολογία, να αναστείλει τη συμμετοχή του σε αυτό. Σε περίπτωση που δηλώσει ότι αναστέλλει τη συμμετοχή του, θεωρείται ότι έχει παραιτηθεί και αντικαθίσταται.

4.2.4. Σε κάθε εκλογή οργάνων, εάν ο αριθμός των υποψηφίων είναι μικρότερος ή και ίσος µε τον αριθμό των θέσεων, 80% των υποψηφίων εκλέγονται ως τακτικά µέλη και οι υπόλοιποι/υπόλοιπες ως αναπληρωματικά.

4.3. Τακτικό Συνέδριο

4.3.1. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του κόμματος και οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές για όλα τα άλλα όργανα.

4.3.2. Το Συνέδριο συγκαλείται από το Συμβούλιο κάθε δύο έτη (+/- 2 μήνες ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες).

4.3.3. Η απόφαση για την ακριβή ημερομηνία και τον τόπο/τρόπο σύγκλησης του Συνεδρίου γνωστοποιείται στα µέλη τουλάχιστον δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή του.

4.3.4. Οι προσυνεδριακές διαδικασίες περιλαμβάνουν τις παρακάτω:

  • Προσυνεδριακή διάσκεψη των Τοπικών Κινήσεων,
  • Προσυνεδριακή διάσκεψη των Περιφερειακών Οργανώσεων,
  • Προσυνεδριακή διάσκεψη των Θεματικών Ομάδωνπου προβλέπεται να εκλέγουν μέλος –αντιπρόσωπο στο ΠΣ.

4.3.5. Η συμμετοχή των µελών στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το Συνέδριο είναι κατ’ αρχήν αυτοπρόσωπη.

4.3.6. Η αναλογία του αριθμού των συνέδρων προς τον συνολικό αριθμό των µελών του κόμματος καθορίζεται κάθε φορά µε απόφαση του Συμβουλίου έτσι ώστε ο συνολικός αριθμός συνέδρων να µην υπερβαίνει τους πεντακόσιους.

4.3.7. Εφόσον δεν καθοριστεί από το Πανελλαδικό Συμβούλιο αναλογία συνέδρων προς µέλη, τότε όλα τα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο συνέδριο.

4.3.8. Για να αντιπροσωπευθεί ένα µέλος στο Συνέδριο, απαιτείται να συμμετέχει δια ζώσης σε μια τουλάχιστον από τις συνελεύσεις (στην Τοπική Κίνηση ή την περιφερειακή διάσκεψη ή συνδιάσκεψη Θ.Ο.) που προηγούνται, ταυτοχρόνως µε τον αντιπρόσωπό του. Εναλλακτικά, τα μέλη που δεν δύνανται ή δεν επιλέγουν να μετακινηθούν, μπορούν να συμμετέχουν στο Συνέδριο μέσω διαδικτύου. Το Συμβούλιο αποφασίζει αν συντρέχει σοβαρός λόγος να οργανώνει την κατάλληλη υποδομή (συνεργείο που αναλαμβάνει τη ζωντανή μετάδοση και την παράλληλη προετοιμασία του υλικού για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες). Θα πρέπει να προβλέπεται και η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής σε μέλη που δεν κατοικούν στην περιοχή-περιφέρεια που διεξάγεται το συνέδριο.

4.3.9. Ομοίως, για να αντιπροσωπευθεί ένα µέλος στην περιφερειακή συνδιάσκεψη, απαιτείται να συμμετέχει στη συνέλευση της Τοπικής Κίνησης ή της Θ.Ο., ταυτοχρόνως µε τον αντιπρόσωπό του.

4.3.10. Η ακριβής διαδικασία διενέργειας του Τακτικού Συνεδρίου ορίζεται από ειδικό κανονισμό διενέργειας συνεδρίων.

4.3.11. Βασικές αρμοδιότητες του Τακτικού Συνεδρίου είναι:

  • Η διαμόρφωση των πολιτικών και προγραμματικών θέσεων του κόμματος.
  • Η εκλογή οργάνων του κόμματος.
  • Η έγκριση του απολογισμού και οικονομικού απολογισμού του κόμματος. Ο οικονομικός απολογισμός εγκρίνεται πιο πριν από την Εξελεγκτική Επιτροπή, η οποία έχει εκλεγεί από το προηγούμενο συνέδριο και αποκλείονται να συμμετέχουν σε αυτή τα μέλη της Γραμματείας.
  • Η έγκριση του πολιτικού σχεδιασμού, του προγράμματος δράσεων και του οικονομικού προϋπολογισμού.
  • Αλλαγές στο καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας.

4.4 Έκτακτο συνέδριο

4.4.1. Έκτακτο Συνέδριο συγκαλείται για σημαντικά και επείγοντα θέματα, εφόσον το αποφασίσει το Συμβούλιο, µε απόλυτη πλειοψηφία, ή ζητηθεί γραπτώς από το 25% των πλήρων µελών.

4.4.2. Το Έκτακτο Συνέδριο έχει συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη και πρέπει να διεξαχθεί σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο μηνών, από την υποβολή του αιτήματος.

4.4.3. Στο έκτακτο συνέδριο ισχύουν όλοι οι κανόνες που ισχύουν για το τακτικό (ψήφος μελών, παρουσία κλπ.)

4.5. Τοπικές Πολιτικές Κινήσεις

4.5.1. Βασική οργανωτική μονάδα του κόμματος είναι η Τοπική Κίνηση.

4.5.2. Κάθε Τοπική Κίνηση πρέπει να έχει τουλάχιστον πέντε (5) πλήρη μέλη. Οι φίλοι μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες χωρίς δικαίωμα ψήφου.

4.5.3. Κάθε Τοπική Κίνηση εκλέγει µε θητεία όση το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο τακτικών συνεδρίων τουλάχιστον ένα συντονιστή/μια συντονίστρια, µε ευθύνη του οποίου/της οποίας ενημερώνει το Συμβούλιο για τη σύστασή της, τον αριθμό και τα ονόματα των µελών που την απαρτίζουν τουλάχιστον κάθε τρίμηνο και, στη συνέχεια, επικοινωνεί και συντονίζεται µε τα άλλα περιφερειακά όργανα.

4.5.4. Ανώτατο όργανο της Τοπικής Κίνησης είναι η γενική συνέλευση των μελών, η οποία εκλέγει Συντονιστική Γραμματεία με ζυγό αριθμό μελών, ανάλογο με τον αριθμό πλήρων μελών της Τοπικής Κίνησης. Αν τα πλήρη μέλη είναι έως 20 εκλέγει 4μελή Σ.Γ., αν είναι περισσότερα εκλέγει 6μελή Σ.Γ.

4.5.5. Η συνέλευση των µελών μιας Τοπικής Κίνησης συνέρχεται εκτάκτως όταν το ζητήσει το 1/4 των πλήρων µελών της.

4.5.6. Συντονιστής/συντονίστρια της Συντονιστικής Γραμματείας Τοπικής Κίνησης δεν μπορεί να είναι συγχρόνως και μέλος της Γραμματείας του κόμματος.

4.6. Περιφερειακές Οργανώσεις

4.6.1. Οι Τοπικές Κινήσεις συγκροτούν οργανώσεις σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών. Για τους απόδημους προβλέπει ειδικός κανονισμός.

4.6.2. Οι περιφερειακές αυτές οργανώσεις συστήνονται µε συνελεύσεις των µελών των Τοπικών Κινήσεων και λειτουργούν µε αυτοτέλεια, στο πλαίσιο της ιδρυτικής

διακήρυξης, των θέσεων του κόμματος και του παρόντος καταστατικού. Η Περιφερειακή Οργάνωση εκλέγει Συντονιστική Γραμματεία με ζυγό αριθμό μελών, ανάλογο με τον αριθμό πλήρων μελών της Περιφερειακής Οργάνωσης. Αν τα μέλη είναι έως 20 εκλέγει 4μελή Σ.Γ., αν είναι περισσότερα εκλέγει 6μελή Σ.Γ.

4.6.3. Οι όροι σύστασης, λειτουργίας και διάλυσης μιας Π.Ο. καθορίζονται λεπτομερώς από κανονισμό λειτουργίας της.

4.7.1. Μια Θεματική Ομάδα (Θ.Ο.) αποτελείται από πρόσωπα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα ή σχετική ενασχόληση και επιθυμούν να συνεργαστούν για την επίτευξη των σκοπών του κόμματος. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και υποστηρικτές εφόσον δεν είναι μέλη άλλου κόμματος.

4.7.2. Οι Θεματικές Ομάδες συγκροτούνται και λειτουργούν μετά από έγκριση του ΠανελλαδικούΣυμβουλίου, με σκοπό:

  • Την παρακολούθηση και παρέμβαση στα αντίστοιχα ζητήματα της σύγχρονης πραγματικότητας, τη διοργάνωση δράσεων, σεμιναρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων, τη συγγραφή και πρόταση σχεδίων ανακοινώσεων προς το κόμμα.
  • Την επιστημονική επεξεργασία και τη διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων του κόμματος, κυρίως μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης με αντίστοιχες κινήσεις πολιτών, επιστημονικούς φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οι απόψεις της Θ.Ο. γίνονται επίσημες θέσεις του κόμματος μετά την έγκρισή τους από το Πανελλαδικό Συμβούλιο.
  • Την ολοκλήρωση συγκεκριμένων εργασιών που τους αναθέτει το Συμβούλιο ή η κοινοβουλευτική ομάδα.
  • Την κωδικοποίηση των διαφορετικών απόψεων, όταν, για θέμα που επεξεργάζεται η Θ.Οαποφασίζει τοΣυνεδρίου ή το ΠανελλαδικόΣυμβούλιο.

 

4.7. Θεματικές Ομάδες

4.7.1. Μια Θεματική Ομάδα (Θ.Ο.) αποτελείται από πρόσωπα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα ή σχετική ενασχόληση και επιθυμούν να συνεργαστούν για την επίτευξη των σκοπών του κόμματος. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και υποστηρικτές εφόσον δεν είναι μέλη άλλου κόμματος.

4.7.2. Οι Θεματικές Ομάδες συγκροτούνται και λειτουργούν μετά από έγκριση του Πανελλαδικού Συμβουλίου, με σκοπό:

  • Την παρακολούθηση και παρέμβαση στα αντίστοιχα ζητήματα της σύγχρονης πραγματικότητας, τη διοργάνωση δράσεων, σεμιναρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων, τη συγγραφή και πρόταση σχεδίων ανακοινώσεων προς το κόμμα.
  • Την επιστημονική επεξεργασία και τη διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων του κόμματος, κυρίως μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης με αντίστοιχες κινήσεις πολιτών, επιστημονικούς φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οι απόψεις της Θ.Ο. γίνονται επίσημες θέσεις του κόμματος μετά την έγκρισή τους από το Πανελλαδικό Συμβούλιο.
  • Την ολοκλήρωση συγκεκριμένων εργασιών που τους αναθέτει το Συμβούλιο ή η κοινοβουλευτική ομάδα.
  • Την κωδικοποίηση των διαφορετικών απόψεων, όταν, για θέμα που επεξεργάζεται η Θ.Ο αποφασίζει το Συνεδρίου ή το ΠανελλαδικόΣυμβούλιο.

4.7.3. Μια Θ.Ο. αποτελείται τουλάχιστον από 5 μέλη του κόμματος. Δικαίωμα συμμετοχής στις Θ.Ο., χωρίς δικαίωμα ψήφου έχουν και υποστηρικτές εφόσον δεν είναι μέλη άλλου κόμματος. Κατά τη σύστασή της, η Θ.Ο. πρέπει να κάνει αίτημα σύνδεσης με το κόμμα και να το απευθύνει στο Συμβούλιο. Μόλις το Πανελλαδικό Συμβούλιο εγκρίνει το αίτημα, η Θ.Ο. αποκτά καθεστώς διασύνδεσης. Το Συμβούλιο ορίζει μέλος του ως υπεύθυνο για κάθε Θ.Ο., το οποίο ενημερώνεται για όλες τις δραστηριότητές της.

4.7.4. Συγκροτούνται τέσσερις (4) κεντρικές Θεματικές Ομάδες Αυτοδιοίκησης, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Δημοκρατίας-Δικαιωμάτων οι οποίες εκλέγουν από ένα μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου.

4.7.5. Κάθε μέλος του κόμματος μπορεί να είναι ταυτόχρονα μέλος σε έως δύο Θ.Ο. Δικαίωμα ψήφου για πανελλαδικά όργανα έχει μόνο σε μια Θ.Ο.

4.7.6. Κάθε Θ.Ο. πρέπει να κάνει τουλάχιστον 4 συναντήσεις και μία φορά τον χρόνο γενική συνέλευση, η οποία ορίζει έναν ή περισσότερους συντονιστές, ταμειακώς εντάξει πλήρη μέλη του κόμματος.

4.7.7. Κάθε Θ.Ο. τηρεί πρακτικά των συνεδριάσεων και διατηρεί ενημερωμένο μητρώο μελών και στοιχεία επικοινωνίας, τα οποία κοινοποιεί στην Πολιτική Γραμματεία.

4.7.8. Κάθε ΘΟ με την ίδρυσή της συντάσσει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, με βάση τις αρχές του καταστατικού του κόμματος.

4.7.9. Η ΘΟ δεν μπορεί να δημοσιοποιεί αποφάσεις, στις οποίες υπάρχουν δηλωμένες διαφωνίες στο κόμμα και δεν έχουν ψηφιστεί από το Πανελλαδικό Συμβούλιο ή το Συνέδριο.

 

4.8. Πανελλαδικό Συμβούλιο (ΠΣ)

4.8.1. Γενικά

4.8.1.1. Το Συμβούλιο του κόμματος αποτελεί το πολιτικό όργανο του κόμματος στο ενδιάμεσο διάστημα των συνεδρίων και οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές για όλα τα άλλα όργανα και τα μέλη του κόμματος.

4.8.1.2. Απαρτίζεται από 35 μέλη, που αναδεικνύονται σε περιφερειακές συνελεύσεις, από τις Θ.Ο. και από το συνέδριο. Η θητεία του αρχίζει αμέσως μετά το τακτικό Συνέδριο και λήγει µε την έναρξη του επόμενου τακτικού Συνεδρίου.

4.8.2. Αρμοδιότητες Πανελλαδικού Συμβουλίου

4.8.2.1. Ως βασικές αρμοδιότητες του Συμβουλίου ορίζονται:

  • Συζητά και αποφασίζει για πολιτικά ζητήματα, σύμφωνα µε τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, τις πολιτικές του αρχές και τις αποφάσεις των Συνεδρίων και των δημοψηφισμάτων.
  • Εξειδικεύει και υλοποιεί τις πολιτικές που αποφασίζονται στα Συνέδρια του κόμματος.
  • Συντονίζει τις δράσεις σε εθνικό επίπεδο.
  • Συγκαλεί τα Συνέδρια. Ετοιμάζει την ημερήσια διάταξη, προτάσεις για τη διαδικασία και προτείνει πολιτικά θέματα για συζήτηση από τους συνέδρους. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει να ενσωματώνει προτάσεις και από τα άλλα όργανα και τις συλλογικότητες του κόμματος.
  • Ορίζει τα μέλη που στελεχώνουν τις Επιτροπές, όπως την Οικονομική Επιτροπή για τον έλεγχο των οικονομικών, την Επιτροπή Επικοινωνίας, την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα κ.α., με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα. Η θητεία τους λήγει με τη θητεία του Πανελλαδικού Συμβουλίου και το νέο επανεκλέγει την Οικονομική (ή Εξελεγκτική) Επιτροπή.
  • Εισηγείται για έγκριση στο Συνέδριο τον απολογισμό πεπραγμένων, τον προγραμματισμό δράσης, τον προϋπολογισμό και τον οικονομικό απολογισμό του κόμματος.
  • Αποφασίζει για τις σχέσεις του κόμματος µε άλλα κόμματα και οργανισμούς, στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.
  • Θέτει τις βασικές αρχές και εποπτεύει τις σχέσεις µε τα ΜΜΕ, τη διαχείριση της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του κόμματος και την έκδοση πληροφοριακού υλικού.
  • Εγκρίνει Ομάδες Κοινοβουλευτικής Στήριξης των βουλευτών και ευρωβουλευτών.
  • Εγκρίνει την πρόσληψη προσωπικού μετά από πρόταση της Γραμματείας.
  • Ψηφίζει τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του κόμματος που έχει υποχρεωτική ισχύ και κατανέμει αρμοδιότητες μεταξύ των µελών του.
  • Η πρόταση για αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας πρέπει να έχει αποσταλεί στα µέλη του Συμβουλίου τουλάχιστον 30 μέρες πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου που θα αποφασίσει για οποιαδήποτε αλλαγή. Σε περίπτωση αλλαγής κανονισμού λειτουργίας, ο νέος κανονισμόςεφαρμόζεται από την επόμενη συνεδρίαση του οργάνου το οποίο αφορά.
  • Εκλέγει τους εκπροσώπους του κόμματος σε άλλα Πράσινα κόμματα, δίκτυα ή φόρα (Βαλκανικό, Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο, κ.λπ.). Οι εκπρόσωποι αυτοί δεν είναι αναγκαστικά μέλη του Συμβουλίου.
  • Καθορίζει την αναλογία του αριθμού των συνέδρων προς τον συνολικό αριθμό των µελών του κόμματος.
  • Καθορίζει το ύψος της συνδρομής των μελών.

4.8.2.2. Τα μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου θεωρούνται εκπρόσωποι των μελών του κόμματος και καταβάλουν προσπάθεια να εκπροσωπούνται ή να εκφράζονται όλες οι απόψεις για τα θέματα που απασχολούν το κόμμα. Για τον σκοπό αυτό πριν από την πραγματοποίηση του ΠΣ συνεδριάζουν οι οργανώσεις του κόμματος ώστε να τεθούν και να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα και αυτές να διαμορφώσουν τη συνολική πολιτική τοποθέτηση του κόμματος απέναντι στην πολιτική συγκυρία.

4.8.2.3. Το ΠΣ συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση τουλάχιστον µία φορά στους 3 μήνες. Στο μεσοδιάστημα το Συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης. Μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικές ή κατ’ ιδίαν ψηφοφορίες για όλα τα θέματα.

4.8.2.4. Το ΠΣ βρίσκεται σε απαρτία όταν συμμετέχουν στη συνεδρίαση τουλάχιστον τα μισά +1 µέλη του .

4.8.2.5. Σε κάθε συνεδρίαση ορίζονται η ημερομηνία και ο τόπος διεξαγωγής της επόμενης.

4.8.2.6. Το ΠΣ αποφασίζει κατά περίπτωση τον τόπο των συνεδριάσεων.

4.8.2.7. Το ΠΣ συνέρχεται εκτάκτως όταν ζητηθεί από το 25% των µελών του.

4.8.2.8. Μέλος του ΠΣ που απουσιάζει από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις χωρίς να υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας ή δεν έχει ενημερώσει γι’ αυτούς, θεωρείται ότι έχει παραιτηθεί και αντικαθίσταται.

4.8.2.9. Στις συνεδριάσεις του ΠΣ κρατούνται πρακτικά, τα οποία αναρτώνται και είναι στη διάθεση των υπολοίπων µελών του κόμματος.

4.8.2.10. Τα µέλη του κόμματος μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις του ΠΣ και, κατά την κρίση του εκάστοτε προεδρείου, μπορούν να παίρνουν το λόγο.

4.8.2.11. Οι αποφάσεις του ΠΣ λαμβάνονται µε συναίνεση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και υπάρχει ανάγκη άμεσης λήψης απόφασης, το θέμα τίθεται σε ψηφοφορία.

4.8.2.12. Η λειτουργία του ΠΣ καθορίζεται λεπτομερώς από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.

4.8.3. Σύνθεση και εκλογή του Πανελλαδικού Συμβουλίου

4.8.3.1. Η σύνθεση του Συμβουλίου αποτελείται από εκπροσώπους των δεκατριών Περιφερειών της χώρας, εκπροσώπους του Συνεδρίου, αλλά και εκπροσώπους τεσσάρων Θ.Ο. του Κόμματος. Το Συμβούλιο έχει 35 θέσεις.

4.8.3.2. Οι 20 θέσεις κατανέμονται σε εκπροσώπους των Περιφερειακών Οργανώσεων που έχουν τουλάχιστον 10 πλήρη μέλη (η Αττική 6 μέλη ΠΣ, η Κ. Μακεδονία 3 μέλη ΠΣ και από οι υπόλοιπες οπό 1 μέλος ΠΣ ). Για τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για να ισχύει η εκπροσώπηση με 6 μέλη ΠΣ και 3 αντιστοίχως, απαιτείται να έχουν 15 μέλη ανά εκλεγόμενο μέλος στο ΠΣ. Τα 15 μέλη ανά εκλεγόμενο μέλος πρέπει να είναι ταμειακά ενήμερα και να συμμετέχουν στις αντίστοιχες προσυνεδριακέςΠεριφερειακές Συνδιασκέψεις. Εάν δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός μελών, τότε η εκπροσώπηση σε μέλη ΠΣ των δύο Περιφερειών θα είναι μικρότερη ( των 6 μελών ΠΣ για Αττική και των 3 για Κεντρική Μακεδονία) ήτοι θα είναι ο αριθμός των μελών διαιρούμενος με το 15.

Για όσες Περιφέρειες δεν υπάρχουν αρκετά μέλη για να εκλέξουν εκπροσώπους, ορίζονται από το Πανελλαδικό Συμβούλιο μέλη του ως υπεύθυνα για την ανάπτυξή τους.

4.8.3.3. Οι 11 θέσεις μελών ΠΣ εκλέγονται από το Συνέδριο του κόμματος.

4.8.3.4. Οι 4 θέσεις μελών ΠΣ εκλέγονται από τις 4 Θεματικές Ομάδες όπως αναγράφεται στο παρόν καταστατικό.

4.8.4. Εκλογή στις Περιφερειακές Συνδιασκέψεις

4.8.4.1. Η εκλογή μελών του Συμβουλίου στις περιφερειακές συνδιασκέψεις γίνεται με μυστική ψηφοφορία, σύμφωνα με τις οργανωτικές αρχές του κόμματος.

4.8.4.2. Η εκλογή μελών του Συμβουλίου στις περιφερειακές συνδιασκέψεις γίνεται στην προσυνεδριακή περίοδο και τα μέλη που εκλέγονται πρέπει να είναι γνωστά πριν την εκλογή στο συνέδριο.

4.8.5. Εκλογή στο Συνέδριο

4.8.5.1. Η εκλογή γίνεται με μυστική ψηφοφορία σύμφωνα τις οργανωτικές αρχές του κόμματος.

4.8.5.2. Θητεία θεωρείται το χρονικό διάστημα που αντιστοιχεί σε κάθε εκλογή από το Συνέδριο, ανεξάρτητα από τη διάρκειά της. Παραίτηση από το όργανο δεν θεωρείται διακοπή της θητείας.

4.8.5.3. Σε περίπτωση αντικατάστασης παραιτηθέντος µέλους του Συμβουλίου από επιλαχόντα, εάν η συμμετοχή του δεύτερου στο όργανο είναι μικρότερη των 12 μηνών, δεν θεωρείται θητεία.

 

4.9. Πολιτική Γραμματεία

4.9.1. Γενικά

4.9.1.1. Η Πολιτική Γραμματεία είναι υπεύθυνη για την καθημερινή λειτουργία του κόμματος και παίρνει αποφάσεις για ζητήματα που απαιτούν άμεση δράση, σύμφωνα µε τις αποφάσεις του Συμβουλίου και την πολιτική του κόμματος, όπως έχει διαμορφωθεί από τα Συνέδρια.

4.9.1.2. Απαρτίζεται από επτά (7) τακτικά µέλη και τέσσερα αναπληρωματικά, τα οποία εκλέγονται απευθείας από τους συνέδρους, με ξεχωριστούς υποψήφιους για 4 συγκεκριμένες θέσεις:

  1. Συμπρόεδροι του κόμματος (δύο άτομα διαφορετικού φύλου) όσο διαρκεί η θητεία της,
  2. Συντονιστής ή ΟργανωτικόςΓραμματέας
  3. ταμίας του κόμματος,
  4. απλό μέλος της Γραμματείας (τρίαάτομα).

Οι υποψήφιοι/ες που θα εκλεγούν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 15% των ψήφων των συνέδρων, Εάν συγκεντρώνουν λιγότερο από το 15% των ψήφων των συνέδρων, θεωρούνται επιλαχόντα μέλη της Γραμματείας.

4.9.1.3. Αν κάποιος/-α πάψει να είναι μέλος της Γραμματείας, παραιτηθεί, ανακληθεί ή αποβιώσει, αντικαθίσταται από αναπληρωματικό μέλος.

4.9.1.4. Τα µέλη της Πολιτικής Γραμματείας είναι άμεσα ανακλητά από το Πανελλαδικό Συμβούλιο. Η ανάκληση μπορεί να γίνει σε περίπτωση: α) έντονων διαφωνιών μεταξύ των μελών της γραμματείας σε σημείο που να υπάρχει νοσηρή παρεμπόδιση των καθηκόντων της, β) σε περίπτωση που κρίνει το συντονιστικό ότι προωθεί θέσεις εκτός των εγκεκριμένων αποφάσεων ή/και δρα αντίθετα προς τις αρχές του κόμματος και παραβιάζει το καταστατικό του. Η απόφαση ανάκλησης μέλους της Πολιτικής Γραμματείας λαμβάνεται με πλειοψηφία τουλάχιστον 60% των μελών του ΠΣ.

4.9.1.5. Παραίτηση ή προσωρινή αναστολή της συμμετοχής μέλους στη Πολιτική Γραμματεία για καταστατικούς λόγους (π.χ. συμμετοχή σε ψηφοδέλτιο ή ανάληψη θέσης σε κυβερνητικό οργανισμό) δεν θεωρείται διακοπή της θητείας του. Θεωρείται διακοπή μόνο αν το μέλος εκλεγεί στις εκλογές στις οποίες συμμετείχε.

4.9.1.6. Η λειτουργία της Πολιτικής Γραμματείας καθορίζεται λεπτομερώς από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της.

 

4.9.2. Αρμοδιότητες

4.9.2.1. Η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, µε τη δυνατότητα η συνεδρίαση να γίνεται και µε τη χρήση μέσων τηλεπικοινωνίας.

4.9.2.2. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πνεύμα της συναίνεσης ή, εάν χρειαστεί, µε πλειοψηφία επί του συνόλου των 6 µελών.

4.9.2.3. Στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Γραμματείας περιλαμβάνονται:

  • Η δημόσια εκπροσώπηση του κόμματος, στην οποία περιλαμβάνονται:
    • οι σχέσεις µε τα ΜΜΕ
    • η διαχείριση της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  • Η έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού.
  • Η προετοιμασία των συνεδριάσεων του Συμβουλίου (ημερήσια διάταξη, εισηγήσεις κτλ.)
  • Η υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου και η τελική εξειδίκευση των αποφάσεών του, αν αυτό απαιτείται.
  • Η διαχείριση της λειτουργίας του κόμματος (γραφεία, προσωπικό, κλπ)
  • Η υλοποίηση της πολιτικής που έχει αποφασιστεί.
  • Η υποβολή του ετήσιου οικονομικού απολογισμού και προϋπολογισμού προς έγκριση στο τακτικό Συνέδριο (άρθρα 6.2.10. και 6.2.11.).
  • Ο συντονισμός και η εποπτεία της λειτουργίας της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, και η ευθύνη υλοποίησης των εκστρατειών.
  • Ο συντονισμός των θεματικών ομάδων.
  • Η ενημέρωση των µελών για τις δραστηριότητες του κόμματος σε όλους τους τομείς λειτουργίας του, που εντάσσονται στις αρμοδιότητες της Γραμματείας.
  • Η τήρηση αρχείου µε τα πρακτικά, τα κείμενα και τα έγγραφα των Συνεδρίων.
  • Η εκπροσώπηση του κόμματος και η διαχείριση των σχέσεών του µε άλλα κόμματα και φορείς, σύμφωνα µε τις αποφάσεις του Συμβουλίου.

 

4.11. Επιτροπή Δεοντολογίας

Η Επιτροπή Δεοντολογίας από 5 μέλη που εκλέγονται από το τακτικό συνέδριο. Συνέρχεται σε σώμα και εκλέγει Πρόεδρο και Γραμματέα.

Έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι η επιβολή ή όχι κυρώσεων κατά μελών του κόμματος για παραβάσεις του Καταστατικού. Εκδικάζει παραπτώματα μελών ύστερα από σχετική προσφυγή του Πανελλαδικού Συμβουλίου ή Περιφερειακών Οργανώσεων

ή Πολ. Κινήσεων ή και τακτικών μελών. Οι σχετικές αποφάσεις- εισηγήσεις κοινοποιούνται στους ενδιαφερομένους και στο Πανελλαδικό Συμβούλιο. Το Πανελλαδικό Συμβούλιο λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις μετά από την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις είναι: Επίπληξη, προσωρινή αναστολή της ιδιότητας του μέλους μέχρι ένα έτος ή οριστική διαγραφή.

 

4.12. Επιτροπές

4.10.1. Οι Επιτροπές διαχωρίζονται σε μόνιμες και έκτακτες.

4.10.2. Η λειτουργία των Επιτροπών καθορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας.

4.10.3. Τα μέλη των μόνιμων επιτροπών είναι αιρετά.

 

4.13. Συμβουλευτικό Συμβούλιο (ΣΣ)

Το Συμβουλευτικό Συμβούλιο αποτελείται από τα μέλη του κόμματος που είναι εν ενεργεία βουλευτές και ευρωβουλευτές, πρώην βουλευτές, πρώην ευρωβουλευτές και πρώην μέλη Περιφερειακών Συμβουλίων. ( μπορούν να συμμετέχουν και οι συντονιστές των 4 κεντρικών Θεματικών Ομάδων). Στην πρώτη συνεδρίασητο ΣΣ εκλέγει Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γραμματέα. Συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά το 2μηνο και συζητά τα πολιτικά θέματα που απασχολούν το κόμμα και την κοινωνία, εισηγείται θέματα στο Πανελλαδικό Συμβούλιο, διατυπώνοντας την άποψή του ( της πλειοψηφίας ) και τις πιθανές απόψεις της μειοψηφίας. Οι αποφάσεις του Συμβουλευτικού Συμβουλίου είναι συμβουλευτικές και όχι δεσμευτικές.

 

5.  ΕΚΛΟΓΕΣ

5.1. Αυτοδιοικητικές εκλογές

5.1.1. Η απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως και για ενδεχόμενη συνεργασία με άλλους συνδυασμούς, λαμβάνεται από τα αντίστοιχα όργανα του κόμματος, με απόλυτη πλειοψηφία των μελών τους. Πιο συγκεκριμένα:

5.1.2. Για δημοτικές εκλογές αποφασίζουν οι Τοπικές Κινήσεις του κόμματος που εδρεύουν στον κάθε Δήμο. Αν δεν υπάρχουν Τοπικές Κινήσεις σε κάποιον Δήμο, την απόφαση μπορεί να πάρει η Περιφερειακή Οργάνωση της Περιφέρειας στην οποία ανήκει ο Δήμος. Αν δεν υπάρχει ούτε Περιφερειακή Οργάνωση στην Περιφέρεια αυτή, τότε την απόφαση μπορεί να πάρει το Συμβούλιο.

5.1.3. Για περιφερειακές εκλογές αποφασίζει η Περιφερειακή Οργάνωση της αντίστοιχης Περιφέρειας. Αν δεν υπάρχει Περιφερειακή Οργάνωση σε κάποια Περιφέρεια, τότε την απόφαση μπορεί να πάρει το Συμβούλιο.

5.1.4. Οι ίδιες οργανώσεις καταρτίζουν τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια.

5.1.5. Το Συμβούλιο αποφασίζει αν το κόμμα θα στηρίξει ή όχι τις επιλογές αυτές.

5.2. Βουλευτικές εκλογές και Ευρωεκλογές

5.2.1. Η συμμετοχή σε βουλευτικές εκλογές ή ευρωεκλογές, όπως και για ενδεχόμενη συνεργασία του κόμματος σε αυτές με άλλα κόμματα, αποφασίζεται με Συνέδριο. Ειδικά οι συνεργασίες απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία του 75% των παρόντων συνέδρων.

5.2.2. Το ίδιο Συνέδριο ορίζει Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα (ΕΕΑ), η οποία είναι υπεύθυνη για το συντονισμό της εκλογικής εκστρατείας. Λογοδοτεί στο Συμβούλιο και τα µέλη της είναι άμεσα ανακλητά από αυτό. Το Συμβούλιο μπορεί να ορίσει νέα µέλη της.

5.2.3. Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων των βουλευτικών εκλογών γίνεται από τις αντίστοιχες περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας (ή τομέα αυτής) καταρτίζεται από τις Τοπικές Κινήσεις του κόμματος που εδρεύουν σε αυτήν.
  • Αν δεν υφίστανται τέτοιες Τοπικές Κινήσεις, την κατάρτιση αναλαμβάνει η αντίστοιχη Περιφερειακή Οργάνωση.
  • Αν δεν υφίσταται ούτε Περιφερειακή Οργάνωση, την κατάρτιση αναλαμβάνει το Συμβούλιο.

5.2.4. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος καταρτίζεται από το Συμβούλιο.

5.2.5. Το Συμβούλιο μπορεί να αρνηθεί ή να προσθέσει επιλογές στα ψηφοδέλτια των εκλογικών περιφερειών µε πλειοψηφία 2/3.

5.2.6. Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων των ευρωεκλογών γίνεται από Συνέδριο ή μετά από εσωτερικές εκλογές.

5.2.7. Ως μέρος της κατάρτισης όλων των ψηφοδελτίων εννοείται και ο ορισμός της σειράς εμφάνισης των υποψηφίων σε αυτά, όταν η σειρά εμφάνισης είναι στην ευχέρεια των κομμάτων και παίζει ρόλο στο ποιοι υποψήφιοι εκλέγονται.

5.2.8. Η κατάρτιση όλων των ψηφοδελτίων πρέπει να εξασφαλίζει ότι όλα τα φύλα θα αντιπροσωπεύονται, στις δυνατότητες του κόμματος. Κανένα φύλο δεν μπορεί να κατέχει αριθμό θέσεων που ξεπερνά σε ποσοστό το 60% των θέσεων του ψηφοδελτίου.

5.2.9. Σχετικός Κανονισμός Λειτουργίας θα καθορίζει τις αρχές που πρέπει να πρεσβεύουν οι υποψήφιοι του κόμματος και τον τρόπο συμπεριφοράς τους, καθώς και διαδικασία ελέγχου για εντοπισμό ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων αυτών.

5.2.10. Το Συμβούλιο ορίζει Ομάδα Κοινοβουλευτικής Στήριξης των βουλευτών και Ομάδα Στήριξης των ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, µε γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

5.2.12. Στην Ομάδα Κοινοβουλευτικής Στήριξης συμμετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας από την οποία προέρχεται κάθε βουλευτής.

5.2.14. Απόφαση για συμμετοχή του κόμματος σε κυβέρνηση λαμβάνεται μόνο από τακτικό ή έκτακτο Συνέδριο και με πλειοψηφία 3/5 του συνολικού αριθμού των παρόντων συνέδρων. Τα 3/5 δεν μπορεί να είναι αριθμητικά λιγότεροι από το ήμισυ των εγγεγραμμένων στο Συνέδριο.

 

6.  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

6.1. Έσοδα

Τα έσοδα του κόμματος προέρχονται μόνο από:

  • Τις συνδρομές των µελών του.
  • Εκδηλώσεις, πώληση εντύπων και άλλες δραστηριότητές του.
  • Το 50% των αποζημιώσεων των µελών του που έχουν εκλεγεί σε εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
  • Τυχόν κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις προς αυτό.
  • Οικονομικές προσφορές ή ενισχύσεις από οργανισμούς των οποίων οι δραστηριότητες και οι αρχές είναι σύμφωνες με τις αρχές και αξίες του.
  • Δανεισμό, ο οποίος επιτρέπεται μόνο αν συντρέχουν όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
    • Γίνεται για λογαριασμό του κόμματος και όχι για λογαριασμό Θεματικής Ομάδας, Περιφερειακής Οργάνωσης ή Τοπικής Κίνησης.
    • Γίνεται για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων, καθορισμένων δραστηριοτήτων του κόμματος ή Περιφερειακής Οργάνωσης ή Τοπικής Κίνησης.
    • Έχει την έγκριση πλειοψηφίας 2/3 του Συμβουλίου ή τακτικού Συνεδρίου και έχει την πλειοψηφία της Γραμματείας σε ειδική συνάντησή της.

6.2. Διαχείριση

6.2.1. Τα έσοδα εισπράττονται υπό τις προϋποθέσεις και τους όρους των διατάξεων της νομοθεσίας για τα οικονομικά των κομμάτων.

6.2.2. Τη διαχείριση των οικονομικών ασκεί ο Ταμίας με την έγκριση της Γραμματείας, της οποίας είναι μέλος.

6.2.3. Ο ταμίας διενεργεί τις οικονομικές συναλλαγές του κόμματος αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών του κόμματος, βάσει όσων ορίζονται για αυτούς στα άρθρα 6.2.6, 6.2.11 και 6.2.16.

6.2.4. Ο ταμίας δεν μπορεί να διαχειριστεί ποσά μεγαλύτερα από αυτά που ορίζει ο Κανονισμός λειτουργίας.

6.2.5. Ο ταμίας διατηρεί βιβλίο εσόδων-εξόδων ή ό,τι άλλο προβλέπει ο νόμος.

6.2.6. Ο ταμίας αποδίδει σύντομο οικονομικό απολογισμό σε κάθε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου για την περίοδο μεταξύ της αμέσως προηγούμενη και αυτής της συνεδρίασης. Ο απολογισμός συνοδεύεται από ενημερωμένα αντίγραφα κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του κόμματος.

6.2.7. Ο ταμίας συντάσσει έγγραφο οικονομικό απολογισμοί κάθε έτους.

6.2.8. Τον ταμία επικουρεί στο έργο του βοηθός-λογιστής, ο οποίος επιλέγεται από το Συμβούλιο.

6.2.9. Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες του κόμματος πρέπει να αποδεικνύονται µε παραστατικά.

6.2.10. Η Γραμματεία υποβάλλει τον ετήσιο οικονομικό απολογισμό (άρθρο 6.2.7) σε έλεγχο από την Εξελεγκτική Επιτροπή και από πιστοποιημένο Ορκωτό Λογιστή. Τα πορίσματα του ελέγχου υποβάλλονται προς έγκριση στο αμέσως επόμενο τακτικό Συνέδριο.

6.2.11. Η Γραμματεία καταρτίζει επίσης και υποβάλλει προς έγκριση στο τακτικό Συνέδριο:

  • Τον προϋπολογισμό.
  • Το σχέδιο κατανομής των πόρων του κόμματος στις Περιφερειακές Οργανώσεις και Τοπικές Κινήσεις. Το σχέδιο καθορίζει και το ποσοστό των συνολικών πόρων που θα διατεθούν στα όργανα αυτά.
  • Κατάσταση των τραπεζικών λογαριασμών που θα τηρούνται στο όνομα του κόμματος.

6.2.12. Για τη διασφάλιση της οικονομικής διαφάνειας του κόμματος, ο ελεγμένος, ετήσιος οικονομικός απολογισμός (άρθρο 6.2.10) δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του.

6.2.13 Το 25% της συνδρομής κάθε µέλους αποδίδεται στην Τοπική Κίνηση, στην οποία ανήκει.

6.2.14. Τυχόν ανακατανομή πόρων μεταξύ Περιφερειακών Οργανώσεων και Τοπικών Κινήσεων γίνεται μόνο με τεκμηριωμένη απόφαση του Συμβουλίου.

6.2.15. Αποφάσεις δαπανών για λογαριασμό ή όφελος μέλους ή προσώπου που σχετίζεται άμεσα με μέλος, πάντα για σκοπούς του κόμματος, θα λαμβάνονται χωρίς συμμετοχή του εν λόγω μέλους στη λήψη τους.

6.2.16. Τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους κατατίθενται οι πόροι του κόμματος και μέσω των οποίων γίνονται οι συναλλαγές του μπορούν να τηρούνται από τον νόμιμο εκπρόσωπό του μόνο στο όνομα του κόμματος και όχι στο όνομα Περιφερειακών Οργανώσεων, Τοπικών Κινήσεων ή μεμονωμένων προσώπων.

6.2.17. Η οικονομική διαχείριση του κόμματος και οι αρμοδιότητες του ταμία και κάθε άλλου προσώπου που εμπλέκεται στην οικονομική διαχείριση καθορίζονται από τον Κανονισμό λειτουργίας (βλέπε ενότητα 8) και εγκρίνεται από το Συμβούλιο.

6.2.18. Η περιουσία του κόμματος, σε περίπτωση διάλυσής του, αποδίδεται υποχρεωτικά σε οικολογικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε φυσικά πρόσωπα ή σχήματα που ενδεχομένως να προέλθουν από τη διάλυσή του, ανεξαρτήτως πολιτικού και οργανωτικού στίγματος. Σε περίπτωση προσχώρησης του κόμματος σε άλλο κόμμα το παραπάνω δεν ισχύει.

 

7.  ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

7.1. Προτάσεις για τροποποίηση του Καταστατικού μπορούν να κατατεθούν οποιαδήποτε στιγμή στο Συμβούλιο. Για να γίνουν δεκτές προς εξέταση θα πρέπει να κατατεθούν εγγράφως ή ψηφιακά είτε:

  • από τουλάχιστον τρεις Τοπικές Κινήσεις ή/και περιφερειακές οργανώσεις, είτε
  • από τουλάχιστον 30 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη, είτε
  • απότοΠανελλαδικό Συμβούλιο του κόμματος
    • Τροποποίηση του καταστατικού γίνεται μόνο με απόφαση Συνεδρίου, που λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία, τουλάχιστον 3/5 του συνολικού αριθμού των παρόντων συνέδρων. Τα 3/5 δεν μπορεί να είναι αριθμητικά λιγότεροι από το ήμισυ των εγγεγραμμένων στο Συνέδριο.
    • Εξαίρεση στα αναγραφόμενα στο άρθρο 7.2 αποτελεί η τροποποίηση των άρθρων των κεφαλαίων 1 και 2. Αυτή γίνεται με την εξής διαδικασία:
      • Εγκρίνεται η αλλαγή τους με απόφαση συνεδρίου από το 75% των παρόντων συνέδρων, ΚΑΙ
      • Το αίτημα τροποποίησης, με ακριβώς την ίδια διατύπωση με την πρώτη ψηφοφορία, εγκρίνεται από το 75% των παρόντων συνέδρων σε δεύτερο Συνέδριο που συγκαλείται όχι λιγότερο από 30 και όχι περισσότερο από 90 ημέρες μετά από την πρώτη ψηφοφορία, ΚΑΙ
      • Το εν λόγω 75% των συνέδρων, σε κάθε μία από τις δύο αυτές ψηφοφορίες, δεν μπορεί να είναι αριθμητικά λιγότεροι από τα 2/3 των εγγεγραμμένων στο αντίστοιχο Συνέδριο.
    • Οι προς συζήτηση προτάσεις για τροποποίηση του καταστατικού πρέπει να ανακοινωθούν στα μέλη τουλάχιστον δύο μήνες πριν από το Συνέδριο στο οποίο θα τεθούν σε ψηφοφορία.
    • Η Γραμματεία καταρτίζει το τροποποιημένο Καταστατικό (διόρθωση ασυνεπειών μεταξύ όρων, επαναρίθμηση όρων, κ.λπ.), το δημοσιεύει και το κοινοποιεί σε όλα τα όργανα του κόμματος το αργότερο 30 ημέρες μετά από την έγκριση των τροποποιήσεων.

 

8.  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

8.1. Κανονισμός Λειτουργίας των οργάνων και διαδικασιών του κόμματος, όπως του Συμβουλίου, της Γραμματείας, των Συνεδρίων, των Θεματικών Ομάδων, των επιτροπών, της οικονομικής διαχείρισης και των δημοψηφισμάτων, ρυθμίζει, με τρόπο που δεν επιτρέπεται να αντιβαίνει το Καταστατικό, θέματα που δεν ρυθμίζονται ρητά σε αυτό. Είναι ένας γενικός οριζόντιος κανονισμός, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο που γίνονται δημοκρατικά οι συνελεύσεις, που λαμβάνονται οι αποφάσεις και που εκλέγονται πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης. Χρησιμοποιούνται και ηλεκτρονικά μέσα, όπως ψηφοφορίες, δημοψηφίσματα, διαβουλεύσεις, ενημερώσεις, εκπαίδευση κ.λπ.

8.2. Ο κανονισμός αυτός ψηφίζεται από το Συμβούλιο:

  • με πλειοψηφία 3/5 των μελών του, είτε
  • με απλή πλειοψηφία που θα χρήζει επικύρωσης από το επόμενο Συνέδριο.

8.3. Ο Κανονισμός λειτουργίας θεωρείται ως παράρτημα του Καταστατικού. Αλλάζει με την ίδια διαδικασία με την οποία ψηφίζεται.

 

9.  ΔΙΑΛΥΣΗ – ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ

9.1. Διάλυση του κόμματος

9.1.1. Το κόμμα μπορεί να διαλυθεί:

  • 1.1. Εάν περάσουν τρία συνεχόμενα χρόνια από την τελευταία σύγκλιση Συνεδρίου, εφόσον αυτό δεν οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας.
  • 1.2. Με απόφαση Συνεδρίου, που λαμβάνεται με την παρακάτω διαδικασία:
    • Η διάλυση εγκρίνεται από το 75% των παρόντων συνέδρων, ΚΑΙ
    • Το αίτημα διάλυσης, με ακριβώς την ίδια διατύπωση με την πρώτη ψηφοφορία, εγκρίνεται από το 75% των παρόντων συνέδρων σε δεύτερο Συνέδριο που συγκαλείται όχι λιγότερο από 30 και όχι περισσότερο από 90 ημέρες μετά από την πρώτη ψηφοφορία, ΚΑΙ
    • Το εν λόγω 75% των συνέδρων, σε κάθε μία από τις δύο αυτές ψηφοφορίες, δεν μπορεί να είναι αριθμητικά λιγότεροι από τα 2/3 των εγγεγραμμένων στο αντίστοιχο Συνέδριο.

9.1.2. Ο τρόπος διάθεσης, μετά από τη διάλυση, των όποιων περιουσιακών στοιχείων του κόμματος αποφασίζεται από το Συνέδριο, παράλληλα με την έγκριση της διάλυσης, στην πρώτη από τις δύο ψηφοφορίες. Ο ψηφισμένος τρόπος διάθεσης πρέπει να είναι σύμφωνος με το άρθρο 6.2.18 του Καταστατικού. Απουσία σχετικής απόφασης συνεδρίου, το Συμβούλιο του κόμματος υποβάλει σχετικό αίτημα σε αρμόδιο δικαστήριο της χώρας, πριν από τη διάλυσή του, και αυτά αποφασίζουν για τον τρόπο διάθεσης.

9.2. Προσχώρηση σε άλλο κόμμα

Προσχώρηση του κόμματος σε άλλο κόμμα μπορεί να γίνει µε απόφαση Συνεδρίου που λαμβάνεται από το 75% των συνέδρων.

9.3 Ενοποίηση με άλλο κόμμα

Ενοποίηση με άλλο κόμμα μπορεί να γίνει με απόφαση του Συνεδρίου που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών του συνεδρίου.

 

10. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Στην πρώτη περίοδο, που αρχίζει από το ΕΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ και διαρκεί μέχρι ένα έτος, την ευθύνη για τη διοίκηση, τη λειτουργία και την πολιτική έκφραση του κόμματος έχει 21μελές Πανελλαδικό Συμβούλιο (ΠΣ) που αποτελείται από 9 μέλη ΠΣ από κάθε ένα από τα κόμματα ενοποιούνται και 3 μέλη κοινής αποδοχής ( τα μέλη κοινής αποδοχής μπορούν να γίνουν έως 5)  που δεν θα είναι μέλη των δύο κομμάτων και θα εγκριθούν από το συνέδριο ( η έγκριση θα ζητηθεί συνολικά , όχι ψηφοδέλτια και σταυροδοσία ).  Εάν δεν υπάρξουν 3 υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής, τότε το συμβούλιο θα έχει λιγότερα μέλη. Το κάθε ένα κόμμα θα υποδείξει και δύο αναπληρωματικά μέλη ΠΣ. Δικαίωμα ψηφοφορίας έχουν τα ταμειακά ενήμερα μέλη των δύο κομμάτων και μέλη που θα εγγραφούν στο ενοποιημένο κόμμα υπογράφοντας ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ αποδοχής της Διακήρυξης και του Καταστατικού καταθέτοντας και τη συνδρομή τους (10 ευρώ). Τα ιδρυτικά μέλη είναι τακτικά μέλη και έχουν όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Το Πανελλαδικό Συμβούλιο (ΠΣ) θα έχει όλη την ευθύνη για τη λειτουργία του κόμματος και την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου. 1. Τα εκλεγμένα μέλη του ΠΣ θα εκλέξουν 7μελή Πολιτική Γραμματεία δηλαδή τους 2

Συμπροέδρους (άνδρα και γυναίκα) τον Ταμία, τον Συντονιστή – Οργανωτικό Γραμματέα και 3 τακτικά μέλη. Για όλα τα μέλη του ΠΣ και της ΠΓ θα οριστούν ανάλογες αρμοδιότητες. Τα οικονομικά και οι δαπάνες θα υπογράφονται από τον Συμπρόεδρο ή την Συμπρόεδρο και τον Ταμία.

  1. Το εκλεγμένο ΠΣ θα αποφασίσει στην πρώτη συνεδρίαση τη σύνθεση της 3μελούς επιτροπής διαπραγματεύσεων για την παραπέρα ενότητα του οικολογικού – πράσινου χώρου και τη συνεργασία με συγγενή κόμματα στις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ και άλλους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Τις τελικές πολιτικές αποφάσεις για όλα τα θέματα την έχει το ΠΣ.
  2. Το νέο ΠΣ του ενοποιημένου κόμματος ΠΡΑΣΙΝΟΙ- ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ σε χρονικό διάστημα το πολύ σε 12 μηνών έχει την υποχρέωση να καλέσει τακτικό Συνέδριο και για την εκλογή νέων οργάνων βάσει του καταστατικού.
  3. Από τη ρύθμιση του άρθρου 3.1.2. εξαιρούνται τα μέλη των κομμάτων που συμμετέχουν στις διεργασίες ή έχουν δεχτεί πρόσκληση και ενδιαφέρονται για την ενοποίηση και μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί, μετά από σχετική απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου.
  4. Στο νέο κόμμα Πράσινοι-Οικολογία μεταφέρονται και οι οικονομικές εκκρεμότητες με το ελληνικό Δημόσιο, όπως οι 15.000 ευρώ που παρακρατήθηκαν παράνομα από τους Πράσινους από τα παράβολα των εθνικών εκλογών του Μαΐου 2023.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μην βάλετε μάσκα, βλάπτει τον εγκέφαλο!

Ή, η μεταφυσική κι ο διαφωτισμός σε μια σύγκρουση εκ νέου. Της Ελένης Καρασαββίδου* «Είσαι η ελπίδα μας, πήδα πήδα πήδα μας!» Ίσως σπάνια χιουμοριστικό