Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε για το αίτημα κατάργησης της γραμμής τραμ του δημάρχου Γλυφάδας, που έρχεται σε συνέχεια της αδικαιολόγητης διακοπής της λειτουργίας τμήματος της γραμμής τραμ από το Καλαμάκι ως τη Βούλα από τη ΣΤΑΣΥ, με την αιτιολογία της διευκόλυνσης των έργων στο Ελληνικό. Μέσα από ένα παραλήρημα αστήριχτων επιχειρημάτων (όπως για παράδειγμα ότι δεν χρειάζεται γιατί θα έρθει το μετρό, ενώ το μετρό εξυπηρετεί την πρόσβαση προς Αθήνα και το τραμ την σύνδεση με την παραλιακή, δηλαδή δύο εντελώς διαφορετικές διαδρομές) που στόχο έχουν να χαϊδέψουν το αυτί του μέσου οδηγού ΙΧ του δήμου του, ο δήμαρχος Γλυφάδας- Ελληνικού θα είναι ο πρώτος δήμαρχος παγκοσμίως που τον 21ο αιώνα αντί να ζητά επέκταση του τραμ ζητά την κατάργησή του.
Θεωρούμε ότι η πράξη της διακοπής των δρομολογίων είναι σοβαρό πλήγμα για το πολύπαθο δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς της Αττικής, ειδικά εάν παραταθεί πέραν του τρίμηνου και χαθεί η θερινή περίοδος που η γραμμή 7 Πειραιάς-Βούλα έχε πολύ μεγάλη επιβατική κίνηση.
Οι Πράσινοι/ Οικολογία επισημαίνουμε τα παρακάτω ζητήματα:
- Δεδομένου ότι, έτσι κι αλλιώς τα βαγόνια θα διέρχονται από και προς το αμαξοστάσιο του Ελληνικού, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να επεκταθεί η λειτουργιά της γραμμής 7 τουλάχιστον μέχρι την στάση Άγιος Κοσμάς ή Ζέφυρος, για να εξυπηρετεί τουλάχιστον τους λουόμενους.
- Δεδομένου ότι οι ηλεκτροδηγοί του τραμ επισημαίνουν μεθοδευμένη απαξίωση του τραμ από την κεντρική πολιτεία με ελλείψεις ανταλλακτικών και οδηγών, που έρχονται συμπληρωματικά στις φωνές για κατάργηση του τραμ, θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα οι πολιτικοί υπεύθυνοι για να σταματήσει η παραφιλολογία για τη λειτουργία του τραμ που θα πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα.
- Να γίνει διασύνδεση με το παραλιακό δίκτυο τραμ από το μετρό δίκτυο του τραμ όπως προβλέπεται, γενικότερα να επανενταχθούν τα σχέδια επέκτασης του τραμ που έχουν σχεδιαστεί, ώστε να επεκταθεί το δίκτυο Μέσων Σταθερής Τροχιάς σε ακόμη περισσότερες γειτονιές.
Οι Πράσινοι – Οικολογία πιστεύουμε στην ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η μετάβαση στις πόλεις μας και προτείνουμε:
- Οργάνωση διαδρομών αποκλειστικής κυκλοφορίας, ειδικά στο κέντρο των πόλεων, μαζικών μέσων μεταφοράς, κυρίως σταθερής τροχιάς (τραμ, μετρό, τελεφερίκ), δημοτικής συγκοινωνίας και ενός περιφερειακού δικτύου σημείων στάθμευσης.
- Ευρύ δίκτυο πεζοδρομήσεων των κέντρων των πόλεων, πεζοδρόμων και δικτύου ποδηλατοδρόμων μεταξύ των σημαντικότερων σημείων δημόσιου ενδιαφέροντος (δημόσιες υπηρεσίες, Πανεπιστήμια, αγορές), καθώς και των οικιστικών περιοχών μεταξύ τους.
- Δημιουργία προϋποθέσεων κινητικότητας και κυκλοφορίας ΑΜΕΑ σε όλη την έκταση του οικιστικού ιστού.