Στα πλαίσια της εξόρμησης του κόμματος «Πράσινοι Οικολογία» στο νομό Έβρου, ο συμπρόεδρος Ηλίας Γιαννίρηςσυναντήθηκε στις 22/3/2024 με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη και αντάλλαξαν απόψεις για σημαντικά ζητήματα του Νομού σε φιλικό κλίμα.
Ο Ηλίας Γιαννίρης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την παραχώρηση της αίθουσας του Επιμελητηρίου στις 23/3. Στην αίθουσα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων του Νομού για να συζητηθεί το μέλλον που ταιριάζει στο Νομό Έβρου με πρωτοβουλία του κόμματος «Πράσινοι Οικολογία».
Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι η επίπτωση των τεράστιων πυρκαγιών του Έβρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ιδιαίτερα σε συνθήκες μεγάλης δημογραφικής μείωσης που υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης άκουσε με προσοχή θέσεις του κόμματος:
Επισημάνθηκε ότι το πολιτικοοικονομικό σύστημα, σήμερα, δεν οδηγεί σε μία ανθεκτική και βιώσιμη οικονομία και αυτό θίγει ιδιαίτερα νομούς όπως ο Έβρος. Ότι υπάρχει η ανάγκη αλλαγής του σκληρού κυβερνητικού κοινωνικο-οικονομικού μοντέλου διοίκησης της χώρας σε ένα μοντέλο όπου θα υπάρχει η ενεργή συμμετοχή των ίδιων των πολιτών και φορέων που σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο και θα προστατεύει αποτελεσματικά την κοινωνική συνοχή. Η κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα οφείλει να είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε περιφέρειας. Αντίθετα, στον Έβρο σημειώνονται, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεγάλες κεντρικές αποφάσεις με γεωπολιτικές επιδράσεις που φέρνουν τους πολίτες στο περιθώριο (LNG, αγωγοί αερίου και πετρελαίου, ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, νέα σχεδιαζόμενα πυρηνικά εργοστάσια σε Βουλγαρία και Τουρκία, πιλοτικά και χωρίς συνολικό σχεδιασμό υπεράκτια γιγάντια αιολικά πάρκα ακόμη και σε μικρές αποστάσεις 1 ναυτικού μιλίου από την περιοχή προστασίας του Δέλτα του Έβρου).
Επίσης αποτελεί μεγάλο αρνητικό παράγοντα το ότι δεν υπάρχει πλέον σε όλη τη Θράκη σιδηρόδρομος και ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις για την αποκατάσταση του δικτύου για οικονομικές και οικολογικές μεταφορές. Αρνητικό παράγοντα αποτελεί και το γεγονός ότι οι προστατευόμενες περιοχές δεν έχουν ακόμη διαχειριστικά σχέδια ενώ καταλαμβάνουν περί το 50% της έκτασης του Νομού. Οι προστατευόμενες περιοχές μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα συμβολής και στην τοπική οικονομία.
Η Ελλάδα – χρειάζεται σήμερα νέες, καινοτόμες, οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές-πράσινες πολιτικές προτάσεις, με τη συμμετοχή της κοινωνίας, και η κοινωνία και η οικονομία του Έβρου δείχνει ότι κινείται σε αυτή την κατεύθυνση όπως δείχνουν η σηροτροφία, η αμπελουργία, η ιστορική αξία της ανάδειξης των μνημείων, οι δυναμικές καλλιέργειες.
Γενικά στη χώρα μας οι πολίτες είναι εδώ και, παρά την αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης της πολύπλευρης κρίσης από την πολιτεία που να καλύπτει ολοκληρωμένα τις τοπικές ανάγκες του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης, της προστασίας, της λειτουργίας των υπηρεσιών κλπ, συμμετέχουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή συχνά πληρώνοντας από ίδιους πόρους την τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων και αντλιών θερμότητας, συμμετέχουν σε αναδασώσεις, ενεργειακούς συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝΣΕΠ, ανακύκλωση κλπ. Αναζητούν από το πολιτικό σύστημα να υλοποιεί τις υποσχέσεις που δίνει, να έχει λιγότερη γραφειοκρατία και αποτελεσματικότητα στους σχεδιασμούς, και να έχει καλύτερο και γρήγορο συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών και σε τοπικό επίπεδο, με παράδειγμα την πυρκαγιά του Έβρου.
Σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη ότι υπάρχει ο Φράχτης του Έβρου που μας αποκόβει από της γείτονα Τουρκία, διαπιστώθηκε από το κλιμάκιο του κόμματος «Πράσινοι Οικολογία» ότι υπάρχουν εκτεταμένες καθημερινές διασυνοριακές επισκέψεις και πολιτιστικές ανταλλαγές με ΙΧ και λεωφορεία. Μάλιστα, η συμπρόεδρος Βασιλική Γραμματικογιάννη θα βρεθεί στην Αδριανούπολη σήμερα 23/3 για να το καταδείξει, καθώς το συμφέρον της Ελλάδας είναι η καλλιέργεια της συνεργασίας και των ανταλλαγών και όχι ο φόβος, η απομόνωση και η απομόνωση. Οι «Πράσινοι Οικολογία» θα εκδώσουν ειδικό δελτίο τύπου για αυτή την επίσκεψη.
Τέθηκε το ζήτημα που αφορά το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας ΑΜΘ (2018) που σήμερα είναι άγνωστο σε Δήμους και φορείς και αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία ως μια γραφειοκρατική μεταφορά κοινοτικών πόρων σε περιφερειακό επίπεδο με τη χρηματοδότηση των σχετικών μελετών, ενώ θα πρέπει να είναι ο σημαντικός κορμός εξειδίκευσης των μέτρων ώστε στο μέλλον να αποκτήσουν και οι ίδιοι οι Δήμοι τοπικά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Μάλιστα ο Ηλίας Γιαννίρης επισήμανε ότι πρέπει να περάσουμε πέρα από τη λογική της προσαρμογής στη λογική της αύξησης της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
Τέθηκε το θέμα της μεγαλύτερης γεωγραφικής εξειδίκευσης στο εσωτερικό του νομού, των κινήτρων που δίδονται, όπως παραμεθορίου, σε επιχειρήσεις κλπ, καθώς εμφανίζεται και στον Έβρο το φαινόμενο της διπλής «διασυνοριακότητας» όπως το φαινόμενο της διπλής νησιωτικότητας στο νησιωτικό χώρο, όπου τα μεγάλα νησιά συμπεριφέρονται στα μικρότερα όπως το συγκεντρωτικό σύστημα των Αθηνών.
Ειδικά για το Δήμο Σουφλίου με απώλεια πληθυσμού 21,4% μέσα σε μια δεκαετία, πέρα από τα άμεσα και μακροχρόνια μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος και της αγροτικής οικονομίας της περιοχής, συζητήθηκαν επιπλέον και τα εξής:
- Μετά την καταστροφή του μελισσοκομικού πάρκου Σουφλίου από την πυρκαγιά και με την παράλληλη αναγκαιότητα ύπαρξης αμόλυντων δασών μουριάς για τη σηροτροφία, διαφαίνεται η πρόταση δημιουργίας μιας ζώνης απαλλαγμένης από τη χημική γεωργία όχι μόνο για βιοκαλλιέργειες αλλά και για σηροτροφικά και μελισσοκομικά πάρκα.
- Η βράβευση του Δήμου Σουφλίου ως κορυφαίου ελληνικού προορισμού εναλλακτικού τουρισμού δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν.
- Αποτελεί μεγάλη παράλειψη ότι οι ενδεχόμενες καταστροφές στη σηροτροφία δεν προβλέπεται να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.
- Τέλος αναφέρθηκε το αίτημα για τρίτο σταθμό εισόδου του Έβρου στο Σουφλί.
Ο Συμπρόεδρος Ηλίας Γιαννίρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Έβρος είναι ο πρώτος σταθμός της προεκλογικής εξόρμησης των «Πράσινοι Οικολογία». Ήρθαμε εδώ για να ενημερωθούμε. Μιλήσαμε με υπηρεσίες, φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες αλλά και μεγάλες παθογένειες. Διαπιστώνουμε επίσης ότι το προγραμματικό μας πλαίσιο, που δεν περιλαμβάνει μόνο περιβαλλοντικά θέματα, αποτελεί μια ασφαλή βάση για τις προτάσεις της πολιτικής οικολογίας.
Ευχαριστούμε το Νομό Έβρου που μας άνοιξε τις πόρτες της φιλοξενίας, της κατανόησης των συνθηκών, της μεταφοράς εφικτών και δυναμικών προτάσεων και της μελλοντικής συνεργασίας.»
Πληροφορίες:
Γραμματικογιάννη Βασιλική, 6978330032, gramvas@yahoo.gr
Γιαννίρης Ηλίας 6974185330 igiann3@gmail.com
Περισσότερα στοιχεία:
Συνολικά, το δημογραφικό είναι, μαζί με τις καταστροφικές επιπτώσεις των πυρκαγιών, τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής. Ανά Δήμο, καταγράφονται τα εξής ποσοστά μείωσης πληθυσμού: Δήμος Αλεξανδρούπολης: 2,4%, Δήμος Διδυμοτείχου: 17,1%, Δήμος Ορεστιάδας: 15%, Δήμος Σαμοθράκης: 6,3%, Δήμος Σουφλίου 21,4%.