Ιδιαίτερη γιορτή η 3η Ιουνίου για τους Πράσινους – Οικολογία

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Για τους Πράσινους – Οικολογία το ποδήλατο είναι βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας και διαχρονικά διεκδικούν να μετατοπιστούν χρηματοδοτήσεις από αντιπεριβαλλοντικά έργα όπως οι εξορύξεις, προς τις υποδομές ποδηλάτου.

 

Το ποδήλατο δεν είναι μόνο μια αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, αφού τα καυσαέρια των πόλεων έχουν μεγάλο μέρος ευθύνης για την υπερθέρμανση του πλανήτη, δεν είναι μόνο μια δράση μείωσης των εκπομπών ρύπων που ευθύνονται για 15.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην Ελλάδα, είναι και η βασική λύση για το κυκλοφοριακό έμφραγμα της βαρβαρούπολης.

 

Το ποδήλατο προστατεύει την υγεία των ανθρώπων και μειώνει τις δαπάνες υγείας, βελτιώνει την αγοραστική ικανότητα και την ευημερία των νοικοκυριών και ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνικότητα.

 

Η προώθηση και η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου θα δημιουργούσε στην Ελλάδα πολλές νέες πράσινες θέσεις εργασίας, ενώ θα μείωνε δραματικά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

 

Δυστυχώς στην Ελλάδα ισχυρά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά λόπμυς δεν αφήνουν να αναπτυχθεί μια τέτοια οικονομική, περιβαλλοντική και υγειονομική λύση.  Οι κυβερνήσεις και η αυτοδιοίκηση αγνοούν μια συνεχώς αυξανόμενη ομάδα πολιτών που επιλέγει την μετακίνηση με ποδήλατο, και δεν υλοποιούν έργα υποδομών ποδηλάτων που κατα καιρούς εξαγγέλουν. Έτσι χάνονται σημαντικοί πόροι ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, εξαρτημένοι από τα λόμπις των κατασκευαστικών αναπαράγει το ίδιο αδιέξοδο μοντέλο της μονοκαλλιέργειας των μεταφορών μέσων της αυτοκίνησης κατευθύνοντας σημαντικούς πόρους του ταμείου ανάκαμψης σε πολυέξοδα και περιβαλλοντικά επιζήμια έργα αυτοκινητοδρόμων και περιορίζουν τα όποια έργα ανάπτυξης των Μέσων Σταθερής Τροχιάς στις εξίσου προβληματικές υπογειοποιήσεις προς όφελος των οδικών μεταφορών.

 

Οι Πράσινοι – Οικολογία διαχρονικά υποστηρίζουμε το ποδήλατο.

 

Διεκδικούμε:

 

Ολοκληρωμένα δίκτυα ποδηλατοδρόμων που να ενώνουν ανεμπόδιστα κεντρικά σημεία των πόλεων.

 

Υποδομές στάθμευσης ποδηλάτων σε όλα τα δημόσια κτήρια και στις επιχειρήσεις

 

Απαλλαγή από το ΦΠΑ στα ποδήλατα και στα κράνη.

 

Συνδυαστική λειτουργία με τα ΜΜΕ, ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά.

 

Εισαγωγή της κυκλοφοριακής αγωγής στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου.

 

Τήρηση των κανόνων σχεδίων ΣΒΑΚ με σαφή ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και με μετρήσιμους στόχους.

 

Γενναία μετατόπιση των κρατικών ενισχύσεων από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται το Ι.Χ. στις υποδομές ποδηλάτων.

 

Αύξηση του ποσοστού χρηματόδοτησης για τα ηλεκτρικά ποδήλατα και ανάπτυξη των σταθμών φόρτισης με κίνητρα για τις επιχειρήσεις.

 

Το ποδήλατο είναι όχι μόνο μέσω μεταφοράς φιλικό στο περιβάλλον αλλά και μέσω βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

«Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τώρα!»

Οι Πράσινοι υποστηρίζουν την κοινή έκκληση Οι Πράσινοι καλούν τους πολίτες, εκπροσώπους φορέων και επαγγελματιών ενώσεων να υπογράψουν μαζικά την έκκληση «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τώρα!», ενόψει