Σε μια καλοστημένη μπίζνα εξελίσσεται τελικά η «Χρηματοδότηση δημιουργίας περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών» 30 εκατομμυρίων ευρώ από το Πράσινο Ταμείο με μοναδικό σκοπό να ρέει το χρήμα στην αγορά μπας και έρθει η ανάπτυξη.
Χωρίς μελέτες και τεχνικές προδιαγραφές, χωρίς οι δήμοι να διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, καλούνται να προκηρύξουν αόριστες απευθείας αναθέσεις και αναλαμβάνουν να καθαρίσουν περιμετρικά τα περιαστικά δάση εκεί που υπάρχουν δρόμοι και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις πολύ φαρδιοί. Μια μαζική καταστροφή της βιοποικιλότητας, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.
Διότι δεν έγινε καμία εκτίμηση του πόσα χρήματα χρειάζεται πραγματικά κάθε δήμος και ποιες είναι οι ανάγκες του. Ποσά στην τύχη, αρκεί να φτάσουν γρήγορα με συνοπτικές διαδικασίες στους εργολάβους.
Με αναθέσεις και προθεσμίες που θα αποπερατωθούν μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, αλλά κατά τα άλλα με τη διαδικασία του επείγοντος για να γίνει παιχνίδι και αλισβερίσι. Και μόλις τελειώσουν οι εργασίες θα ξεκινήσουν οι βροχές για να ξεκινήσει και πάλι η βλάστηση και να πάνε όλα στο γνωστό κουβά χωρίς πάτο.
Όπως είναι ξεκάθαρο από την διαδικασία και τους όρους που ακολουθήθηκε, το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι η πυροπροστασία και η ασφάλεια. Αποκλειστικός σκοπό για μια ακόμη φορά είναι η ρευστοποίηση και η εξαργύρωση του περιβάλλοντος. Δεν πρόκειται ούτε για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών εντός δασών, ούτε για προστασία όμορων οικοπέδων, αφού στην συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για αντιπυρικές ζώνες που συνορεύουν με δρόμους στις πόλεις.
Και η μπίζνα αυτή έρχεται να προστεθεί στο μνημεία προχειρότητας του νόμου για τον καθαρισμό οικοπέδων, όπου το μόνο αποτέλεσμα ήταν να πληγούν και να βγουν εκτεθειμένα φτωχά νοικοκυριά και να συσσωρευθούν χιλιάδες τόνοι καύσιμης ύλης στους δρόμους και σε δασικά οικόπεδα για να δημιουργήσουν πραγματικές εμπρηστικές βόμβες.
Οι Πράσινοι – Οικολογία:
Ζητούν να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση για τον τρόπο και τα σημεία δημιουργίας περιμετρικών ζωνών.
Να εκπαιδευτούν και να δοθούν σαφείς οδηγίες και στις αναθέτουσες αρχές και στους αναδόχους.
Να υπάρξει συγκεκριμένη μελέτη για τις ανάγκες κάθε δήμου.
Να δοθεί πρώτη προτεραιότητα στην προστασία της βιοποικιλότητας.
Να δοθούν οδηγίες για τους περιορισμούς των κλαδεμάτων ανάλογα με το είδος του δέντρου και την εποχή.
Ο καθαρισμός των αλσών να περιοριστεί στον καθαρισμό του δασικού τάπητα.
Η εργασίες καθαρισμού να ξεκινήσουν το Απρίλιο του 2025 με προθεσμία αποπεράτωσης το τέλος Μαΐου.
Δεν υπάρχουν «παρεμβάσεις για τη βελτίωση του δασικού οικοσυστήματος». Το δασικό οικοσύστημα δεν βελτιώνεται.
Το περιβάλλον δεν αποτελεί επενδυτική ευκαιρία. Είναι πηγή ζωής.