ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

Τον Ιούνιο του 2024, θα πάρετε μια θεμελιώδη απόφαση. Εσείς θα καθορίσετε το μέλλον των κοινωνιών μας και του πλανήτη μας. Η ψήφος σας θα αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτό που διακυβεύεται είναι ζωτικής σημασίας. Η επιλογή σας θα αποφασίσει εάν θα αναλάβουμε κοινή δράση για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που αγαπάμε και να κάνουμε την Ευρώπη δύναμη για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο. Είναι μια κομβική στιγμή – το σταυροδρόμι που ορίζει το μέλλον μας.

Έχουμε περάσει πολλά μαζί τα τελευταία χρόνια.

Οι νέοι που πάλεψαν για να βάλουν την κλιματική κρίση στην ημερήσια διάταξη έζησαν τότε την τραγική πανδημία. Έχασαν τα κρίσιμα χρόνια της εκπαίδευσης και τις πρώτες τους επαγγελματικές εμπειρίες αλληλεγγύης με το κοινωνικό σύνολο, παρόλο που γνώριζαν το δύσκολο μέλλον.

Συνταξιούχοι και οικογένειες αγωνίστηκαν να θερμάνουν τα σπίτια τους, αφού ο επιθετικός πόλεμος του Πούτιν βύθισε την Ουκρανία σε πόλεμο και την Ευρώπη σε ενεργειακή κρίση.

Οι γυναίκες, οι ΛΟΑΤΙ κοινότητες και οι φυλετικές ομάδες υπέστησαν το κύριο βάρος των αυξανόμενων επιθέσεων στα δικαιώματα, υπό την ηγεσία των πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που στρέφονται όχι μόνο προς τα δεξιά, αλλά και προς την ακροδεξιά.

Όλο αυτό το διάστημα, το ανυπολόγιστο κόστος της κλιματικής αδράνειας συνέχισε να αυξάνεται.

Σε τέτοιες στιγμές, πολλοί από εμάς νιώθουμε ανασφάλεια όταν σκεφτόμαστε το σήμερα και το αύριο.

Η ακροδεξιά χρησιμοποιεί αυτούς τους φόβους για να προσπαθήσει να μας σύρει πίσω στο χρόνο. Σκορπίζουν μίσος ενώ αποδιοπομπαίου τράγους ανθρώπους που χρειάζονται την υποστήριξή μας. Οι λύσεις τους είναι ψευδείς λύσεις. Ο τρόπος για να καταπολεμήσουμε την αδυναμία που νιώθουμε πολλοί από εμάς δεν είναι να κηρύξουμε μνησικακία, αλλά να ακούσουμε και να προσφέρουμε θάρρος στη θέση της.

Η κλιματική κρίση είναι η πρόκληση της γενιάς μας. Στην οικοδόμηση μιας πιο πράσινης κοινωνίας, θα απαντήσουμε επίσης στην αδικία και την ανισότητα που πολώνει τις κοινωνίες μας. Σε αντίθεση με τους συντηρητικούς και τους ακροδεξιούς, που θέλουν να καθυστερήσουν και να αρνηθούν τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, θα δράσουμε με τον πλήρη επείγοντα χαρακτήρα της εποχής μας.

Το βάρος της αδράνειας βαραίνει μέρα με τη μέρα. Επειδή ακριβώς όταν γνωρίζουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, συνεχίζουμε να πληρώνουμε το τίμημα της ακριβής ορυκτής ενέργειας.

Ακριβώς όταν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της τοξικής ρύπανσης στο σώμα μας, συνεχίζουν να εμποδίζουν τον καθαρό αέρα και ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ακριβώς όταν γνωρίζουμε ότι το υγιεινό φαγητό πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους, παραμένει μια πολυτέλεια που προορίζεται για λίγους.

Ακριβώς όταν ζούμε μέσα από πυρκαγιές και πλημμύρες, το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται και τα οικοσυστήματα παραβιάζουν στο χείλος της κατάρρευσης.

Μαζί μας η υπνοβασία σταματά. Επιλέγουμε την αλλαγή.

Η μετάβαση από κρίση σε κρίση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Λύσεις υπάρχουν. Απλώς χρειαζόμαστε το θάρρος για να κάνουμε αυτό που χρειάζεται.

Γιαυτό, μέσα στην αβεβαιότητα και το άγχος, υψώνουμε ένα λάβαρο ελπίδας και αποφασιστικότητας. Για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής μας, η Ευρώπη χρειάζεται μια Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία.

Επιλέγουμε τη φιλοδοξία. Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία μας θα αντιμετωπίσει την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση όπως είναι η έκτακτη ανάγκη. Θα πάρουμε τα δισεκατομμύρια που πηγαίνουν στις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και θα τα βάλουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη φύση και τη βιοποικιλότητα. Θα χρησιμοποιήσουμε δημόσιο χρήμα για να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιές περιβάλλον για εμάς και ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας.

Επιλέγουμε μια πιο ασφαλή ζωή. Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία μας θα καταπολεμήσει την κρίση κόστους ζωής, επενδύοντας στα βασικά που χρειαζόμαστε όλοι και στις δημόσιες υπηρεσίες που όλοι αξίζουμε. Θα επενδύσουμε σε προσιτές κατοικίες για να μειώσουμε τα ενοίκια, ανακαινίσεις σπιτιών για χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και δημόσια μέσα μεταφοράς για να κάνουμε τις μετακινήσεις πιο προσιτές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ζωή σας μπορεί να γίνει πολύ λιγότερο δαπανηρή καθημερινά μέσω απλής και έξυπνης επένδυσης σε δημόσιες υπηρεσίες.

Επιλέγουμε την ευημερία. Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία μας θα οικοδομήσει μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία, δημιουργώντας εκατομμύρια πράσινες θέσεις εργασίας στην αιχμή της βιομηχανίας. Προτείνουμε ένα σημαντικό επενδυτικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση πράσινων βιομηχανιών και υποδομών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πράσινη μετάβαση δεν είναι αφηρημένη, σημαίνει νέες σιδηροδρομικές γραμμές, νέα εργοστάσια, νέες ευκαιρίες για εσάς και την κοινότητά σας.

Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία μας συμβαδίζει με μια χωρίς αποκλεισμούς και δημοκρατική Ευρώπη που προστατεύει τα δικαιώματα όλων.

Επιλέγουμε την ελευθερία. Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη δημοκρατίας, φεμινισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ευρώπη είναι η ασπίδα μας. Πρέπει να νομοθετήσει για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την προστασία των ανθρώπων από τις διακρίσεις. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να μπορέσουν όλοι στην Ευρώπη να ζήσουν τη ζωή τους με πλήρη αυτοδιάθεση.

Η Ευρώπη δεν είναι νησί. Το έργο μας για την ΕΕ είναι αδιαχώριστο από τη δέσμευσή μας να εργαστούμε διεθνώς για την οικοδόμηση ασφάλειας, ειρήνης και παγκόσμιας δικαιοσύνης.

Επιλέγουμε το άνοιγμα. Θα εργαστούμε ακούραστα σε συνεργασία με εταίρους για να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία στον αγώνα της για ελευθερία. Θα αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες των συγκρούσεων και της αδικίας, χρησιμοποιώντας την επιρροή και τους πόρους της ΕΕ για να ξεκινήσουμε μια Παγκόσμια Πράσινη Συμφωνία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι, παντού αξίζουν ένα ασφαλές, ασφαλές και ευημερούν μέλλον.

Μαζί, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.

Η οικογένεια των Green είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Είναι πιο ποικιλόμορφο και πιο διαδεδομένο, εκπροσωπούμενο σε όλη την Ευρώπη. Οι Πράσινοι κάθονται σε υπουργεία από τη Λετονία έως την Ισπανία και τα δημαρχεία από το Ζάγκρεμπ έως τη Λυών. Κάθε μέρα, παραδίδουμε. Χτίζουμε λύσεις. Βελτιώνουμε τις ζωές και προστατεύουμε το κλίμα και το περιβάλλον μας.

Τώρα πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα. Ήρθε η ώρα να διαμορφωθεί η επόμενη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήρθε η ώρα για πρόοδο και δράση. Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια δικαιότερη κοινωνία και ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας.

Προσφέρουμε μια εναλλακτική για την Ευρώπη. Η επιλογή σας δεν είναι μεταξύ του αποτυχημένου status quo ή της ακροδεξιάς αντίδρασης. Έχετε την επιλογή της ελπίδας.

Επιλέξτε μια Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία.

Επιλέξτε τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία. Επιλέξτε την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παγκόσμια δικαιοσύνη.

Μόνο μια δυνατή φωνή των Ευρωπαίων Πρασίνων θα μας οδηγήσει εκεί. Μόνο οι Πράσινοι θα βάλουν την κλιματική φιλοδοξία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ιστορία δείχνει ότι όταν η Ευρώπη κινητοποιείται, μπορεί να πετύχει τα πάντα. Με την υποστήριξη πολιτών και κινημάτων, η προσέγγισή μας στην πολιτική είναι απλή: να προσφέρουμε λύσεις για το σήμερα που ξεκλειδώνουν ένα πιο φωτεινό αύριο.

Είμαστε έτοιμοι, πεπεισμένοι ότι είστε έτοιμοι κι εσείς. Μαζί, ας κάνουμε αυτή την Ευρώπη πραγματικότητα. Ψηφίστε Πράσινο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: Το θάρρος να βάλουμε πρώτα τον πλανήτη και τους ανθρώπους – Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία μας για την Ευρώπη

Ο λογαριασμός ρεύματος της Μαρίας δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός όσο τον προηγούμενο χειμώνα. Προσπαθήστε να το πληρώσετε με ένα εισόδημα με δύο παιδιά για να ταΐσετε. Δούλεψε σκληρά – πάρα πολύ σκληρά αν μη τι άλλο – αλλά ποτέ δεν ήταν αρκετό στο τέλος του μήνα.

Δεν θα μπορούσε να βγει μόνη της από αυτή την κατάσταση, αλλά δεν ήταν μόνη. Το συμβούλιο άνοιξε επιτέλους τον κοινοτικό παιδικό σταθμό που υπόσχονταν εδώ και χρόνια. Στη συνέχεια ήρθε μια επιχορήγηση για Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία και ανακαίνισε το σπίτι της. Η νέα διαδρομή του λεωφορείου σήμαινε ότι δεν κατανάλωνε μισή βενζίνη κάθε εβδομάδα.

Αποδείχθηκε ότι από τη στιγμή που η κοινωνία αντιμετώπιζε όλους τους καθημερινούς μας αγώνες ως κοινά προβλήματα, μαζί θα μπορούσαμε να τους λύσουμε. Με την Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία μας, μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε ζωές όπως η Μαρία –όπως η δική μας– σε πιο ασφαλείς, πιο χαρούμενες και υγιείς, με φθηνότερους λογαριασμούς ενέργειας, υγιεινά τρόφιμα σε προσιτές τιμές και καθαρό αέρα στις πόλεις και τις πόλεις μας.

Η κλιματική δικαιοσύνη και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

 

Η περσινή χρονιά ήταν η πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί. Η κατάσταση του πλανήτη είναι έκτακτη. Οι ζημιές σε ζωές και βιοποριστικά μέσα –τα σπίτια πλημμύρισαν και αγροκτήματα σε πτώχευση– που προκαλούνται από την κλιματική κρίση γίνονται μεγαλύτερες κάθε χρόνο.

Ακούμε τις επείγουσες εκκλήσεις επιστημόνων και ακτιβιστών. Τα ζώα και τα οικοσυστήματα που πεθαίνουν σε αριθμούς ρεκόρ δεν μπορούν να περιμένουν.

Η δράση για το κλίμα τώρα θα φέρει οφέλη σε ολόκληρη την κοινωνία, κάνοντας τη ζωή μας πιο προσιτή και ευχάριστη τα επόμενα χρόνια. Θα προστατεύσει τη φύση που μας περιβάλλει.

Το να μην κάνουμε τίποτα θα εξυπηρετήσει μόνο τους πλουσιότερους που κερδίζουν από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ αφήνει τους φτωχότερους στις κοινωνίες μας να επωμιστούν το κόστος.

Το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων στην Ευρώπη έχει πληγεί σκληρά τα τελευταία χρόνια. Το κόστος ζωής αυξάνεται, αναγκάζοντας εκατομμύρια σε ανασφάλεια με τους πιο ευάλωτους να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα.

Οι αυξανόμενες ανισότητες και η φλεγόμενη οικονομική αδικία δεν είναι καινούργια. Για δεκαετίες, οι υπερπλούσιοι ξεφεύγουν από το να πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν περικοπεί.

Οι δουλειές έχουν γίνει πιο επισφαλείς και πάρα πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέρος που αποκαλούν σπίτι για να βρουν αξιοπρεπή εργασία.

Τίποτα από αυτά δεν πρέπει να είναι φυσιολογικό. Τίποτα από αυτά δεν είναι αναπόφευκτο.

Έχουμε το θάρρος να κάνουμε ό,τι χρειάζεται.

Είναι τα προβλήματά μας και πρέπει να τα λύσουμε τώρα. Δεν θα το αναβάλουμε για την επόμενη γενιά.

Η καταπολέμηση της κρίσης κόστους ζωής και της οικονομικής ανισότητας με παράλληλη προστασία του κλίματος και αποκατάσταση της φύσης θα απαιτήσει επενδύσεις. Γιαυτό προτείνουμε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη: την Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία.

Θα φτιάξουμε νέες πράσινες υποδομές και θα χρηματοδοτήσουμε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή η οικονομική ευκαιρία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και βιομηχανίες.

Όλα όσα προτείνουμε συνδυάζουν τη βελτίωση της ζωής με την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος.

Θέλουμε η τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση και οι σπάταλες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων να ανήκουν στο παρελθόν. Οι φορολογικοί παράδεισοι για τους λίγους δεν έχουν θέση στην Ευρώπη ή πουθενά.

Προσιτή στέγαση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υγιεινά τρόφιμα για όλους είναι αυτά για τα οποία θα αγωνιστούμε. Ένα σταθερό κλίμα και η αναπαλαιωμένη φύση είναι αυτά που θα προστατεύσουμε.

Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία είναι το σχέδιό μας για μια πιο πράσινη, υγιέστερη Ευρώπη όπου οι ζωές είναι ασφαλείς, ευημερούσες και γεμάτες ευκαιρίες.

Προστασία του Κλίματος και του Περιβάλλοντος

Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία μας οδηγεί τον δρόμο για την κλιματική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Οι κλιματικές και περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ καθορίζουν το ρυθμό και τη φιλοδοξία της δράσης σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Πολλά έχουν τεθεί σε κίνηση, βρισκόμαστε σε μια πορεία προς την πράσινη μετάβαση. Τώρα το ερώτημα είναι πώς θα επιταχυνθεί η τόσο αναγκαία δράση ταυτόχρονα με την προστασία του βιοτικού επιπέδου, ειδικά για τους πιο ευάλωτους.

Οι κοινωνίες μας μπορούν να είναι υγιείς και ασφαλείς μόνο εάν σεβόμαστε τα πλανητικά όρια. Αντιμετωπίζουμε ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: πιο ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καταιγίδες, ξηρασίες και πλημμύρες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ερημοποίηση και λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και των παγετώνων. Ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στην εξαφάνιση. Το μέλλον του πλανήτη μας και των σχετικά ειρηνικών και ευημερούμενων κοινωνιών μας εξαρτώνται από εμάς που ενεργούμε τώρα. Η προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος έχει να κάνει με την προστασία των ανθρώπων.

Η πράσινη μετάβαση προς μια κοινωνικά δίκαιη και κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη φέρει την υπόσχεση της ευημερίας. Εργαζόμαστε για ένα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης και καλά αμειβόμενες ασφαλείς θέσεις εργασίας στην καρδιά των οικονομιών μας. Αντί να πληρώνουμε δισεκατομμύρια σε αυτοκρατορίες για ορυκτά καύσιμα που εξορύσσονται και διυλίζονται σε τρίτες χώρες, μπορούμε να επενδύσουμε αυτά τα χρήματα στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρώντας χρήματα και θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και επενδύοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής της ιστορίας. Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση με πλήρη επείγουσα ανάγκη, μειώνοντας τις εκπομπές της όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σύμφωνα με τις επιστημονικές συστάσεις για να εξασφαλίσει το πιο βιώσιμο μέλλον για τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Η ΕΕ πρέπει να είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα του κλίματος, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη και να ανατρέψουμε τον αυξανόμενο αριθμό πλημμυρών, πυρκαγιών και ξηρασιών στην ΕΕ και παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, η επένδυση σε μια καθαρή ευρωπαϊκή οικονομία και η ταχεία μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα ενισχύει την οικονομία, την ανθεκτικότητα και την ασφάλειά μας.

Η δουλειά μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η πίεση του κινήματος για το κλίμα βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους τομείς όπου οι συμβιβασμοί άφησαν κενά και παραθυράκια και να αυξήσουμε το επίπεδο των φιλοδοξιών. Τα τελευταία χρόνια, σκεπτικιστές, λομπίστες, συντηρητικοί και λαϊκιστές προσπάθησαν να τραβήξουν τα κενά στην πράσινη μετάβαση και να αντικαταστήσουν την επιστήμη και την πρόοδο με παραπληροφόρηση, αναποτελεσματικές πολιτικές και συνεχή εξάρτηση από την ορυκτή ενέργεια.

Χαιρετίζουμε την καθυστερημένη πρόοδο, αλλά συνεχίζουμε να πιέζουμε για περισσότερες φιλοδοξίες και την πλήρη εφαρμογή των σχεδίων που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Για να αναγνωρίσουμε την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση, θα πιέσουμε να συμπεριληφθεί το δικαίωμα σε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος πρέπει να ισχύει άμεσα για όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να λάβει μέτρα για να προχωρήσει πέρα από τη μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 και να επιτύχει πλήρη κλιματική ουδετερότητα έως το 2040. Αυτοί οι στόχοι πρέπει να τεθούν σε μια αναθεωρημένη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε ψευδείς λύσεις όπως η γεωμηχανική για να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους.

Μια μετάβαση βασισμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Θα πιέσουμε την ΕΕ να οικοδομήσει ένα ενεργειακό σύστημα για όλους, βασισμένο πλήρως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που συνδέει και τροφοδοτεί την ήπειρο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι τα οικονομικά κλειδιά για το μέλλον. Φθηνότερες και ασφαλέστερες από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βοήθησαν την οικονομία της ΕΕ να εξοικονομήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2021 και 2023 και να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Θέλουμε να μετατρέψουμε το ενεργειακό μας σύστημα ώστε να βασίζεται 100% στην ηλιακή, το νερό, τον άνεμο και τη γεωθερμία, καταργώντας σταδιακά την ορυκτά ενέργεια έως το 2040. Μόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να εξασφαλίσουν έναν κατοικήσιμο πλανήτη, γεωπολιτική ανεξαρτησία από τους αυταρχικούς και ένα ανθεκτικό και δημοκρατικά διαχειριζόμενο ενεργειακό σύστημα.

Θέλουμε να βάλουμε τους πολίτες στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης και να αντικαταστήσουμε το τρέχον κεντρικό σύστημα με ένα εξαιρετικά αποδοτικό, έξυπνο και δημοκρατικό ενεργειακό σύστημα που δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους, την οικονομική δικαιοσύνη και τον πλανήτη. Οι πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, για παράδειγμα, σχετικά με την τοποθεσία των ενεργειακών έργων. Τα ενεργειακά έργα θα πρέπει να αναπτύσσονται με τρόπους που να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις τους στη φύση. Ενθαρρύνουμε την κοινοτική ιδιοκτησία έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς δίνει στους πολίτες άμεση εξουσία λήψης αποφάσεων σε αυτά.

Θέλουμε ηλιακούς συλλέκτες σε κάθε δυνατή στέγη και να προωθήσουμε τοπικές λύσεις, όπως συστήματα τηλεθέρμανσης, αποθήκευση ενέργειας, φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και αντλίες θερμότητας. Πρέπει επίσης να επιταχύνουμε την ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με βελτιωμένη συνδεσιμότητα και εφεδρική υποστήριξη για να διασφαλίσουμε σταθερή ισχύ – επίσης όταν ο ήλιος δεν λάμπει ή ο άνεμος δεν φυσάει.

Η επίλυση της κλιματικής κρίσης θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε τομείς από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις κατασκευές έως τη βιομηχανία και τις μεταφορές. Τα έργα «έτοιμα για φτυάρι» που θα ξεκινούσαμε αύριο αντιπροσωπεύουν 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και τη μακροπρόθεσμη μετάβασή μας έως και 10 εκατομμύρια.

Τέλος στα ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη

Η ΕΕ πρέπει να καταργήσει σταδιακά όλα τα ορυκτά καύσιμα έως το 2040 ξεκινώντας από τον άνθρακα έως το 2030. Η ΕΕ χρειάζεται ένα σαφές σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση του ορυκτού αερίου και του πετρελαίου ήδη από το 2035 και το αργότερο το 2040.

Θα υποστηρίξουμε τη μαζική και επιταχυνόμενη ηλεκτροδότηση σε όλους τους τομείς και διασφαλίζοντας οικονομικά προσιτή ενέργεια για όλους. Πρέπει να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη φθηνής ηλεκτρικής κινητικότητας και υποδομής φόρτισης.

Είναι κρίσιμο για το κλίμα να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα προς τη θέρμανση και ψύξη με βάση τις ανανεώσιμες πηγές σε σπίτια και βιομηχανίες (όπως αντλίες θερμότητας, τηλεθέρμανση, σπατάλη θερμότητας, γεωθερμική ενέργεια – και, εάν είναι απαραίτητο, ξύλο και βιομάζα από βιώσιμες πηγές). Θα παρέχουμε βοήθεια σε όσους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις αρχικές επενδύσεις για να περάσουν τη μετάβαση και να αποκομίσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη.

Οι προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις όπως το πράσινο υδρογόνο έχουν υψηλότερους κινδύνους και κόστος τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τη βιομηχανία. Θα πρέπει να προορίζονται για εφεδρεία στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, τη βαριά βιομηχανία, τη ναυτιλία μεγάλων αποστάσεων και τις πτήσεις όπου η ηλεκτροκίνηση δεν είναι εφικτή.

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση όλων των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα το αργότερο έως το 2025 και όλες τις άλλες επιβλαβείς για το περιβάλλον επιδοτήσεις το αργότερο έως το 2027. Τα δισεκατομμύρια ευρώ από τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων πρέπει να διοχετευθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας. Οχι

Τα δημόσια χρήματα της Ευρώπης ή των κρατών μελών θα πρέπει να διατεθούν για υποδομές, που θα μας κλείδωναν σε ένα ορυκτό σύστημα ή θα παρεμπόδιζαν την ηλεκτροδότηση με βάση τις ανανεώσιμες πηγές όπου είναι δυνατόν. Τα οικονομικά κίνητρα ή οι παρεκκλίσεις για εκπομπές πολυτελών δεν έχουν θέση σε μια δίκαιη μετάβαση.

Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για τη μείωση της ζήτησης είναι απαραίτητα. Η εστίαση στη μείωση της ζήτησης και στην αποδοτικότητα σημαίνει χρήση λιγότερης και ανάγκης λιγότερης ενέργειας – καθιστώντας ευκολότερο το πράσινο του ενεργειακού μας συστήματος. Τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης που ορίζονται στην πρόσφατη νομοθεσία της ΕΕ, όπως η εισαγωγή της «αρχής της ενεργειακής απόδοσης πρώτα», αποτελούν σημαντικά επιτεύγματα.

Η μείωση της ζήτησης θα πρέπει επίσης να επιτευχθεί μέσω κινήτρων για αλλαγές στη συμπεριφορά, τον τρόπο ζωής και τη συλλογική οργάνωση, σύμφωνα με την κοινωνική δικαιοσύνη. Στον τομέα των μεταφορών, για παράδειγμα, η σταδιακή κατάργηση των αεροπορικών ταξιδιών μικρών αποστάσεων όταν υπάρχουν λογικές εναλλακτικές σιδηροδρομικές μεταφορές, ο περιορισμός στο βάρος των ιδιωτικών αυτοκινήτων ή η ανάπτυξη υψηλής ποιότητας σιδηροδρομικών και ποδηλατικών υποδομών θα οδηγούσε σε μείωση της ζήτησης ενέργειας.

Προσαρμογή της Ευρώπης σε έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται

Δεκαετίες άρνησης και καθυστέρησης του κλίματος μας έχουν αφήσει ευάλωτους στα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αυξανόμενες αντιδράσεις κατά του κλίματος θα κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ τα κύματα καύσωνα θέτουν σε κίνδυνο ζωές σε σπίτια και χώρους εργασίας.

Για να κάνουμε τους ανθρώπους και τους χώρους λιγότερο ευάλωτους στις κλιματικές επιπτώσεις, θα εισαγάγουμε έναν νόμο για την προσαρμογή του κλίματος που θα βασίζεται σε λύσεις που βασίζονται στο οικοσύστημα.

Οι προσπάθειες αποκατάστασης της φύσης και προσαρμογής του κλίματος θα αποκαταστήσουν τη διατήρηση του νερού στην ύπαιθρο και τις αστικές περιοχές μέσω της αναζωογόνησης των ποταμών και των πλημμυρικών πεδιάδων. Για να αναγνωριστεί ο βασικός ρόλος του νερού, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση πρέπει να ενσωματώσει το νερό σε όλες τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ.

Ο πράσινος μετασχηματισμός πρέπει να συμβαδίζει με μια ισχυρή πολιτική συνοχής για να διασφαλιστεί ότι θα ωφεληθούν όλες οι περιφέρειες της Ευρώπης. Το διευρυμένο μας Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα επικεντρωθεί στην κλιματική προσαρμογή και την ετοιμότητα για φυσικές καταστροφές. Η αφιερωμένη και άμεση χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη δράση για το κλίμα μπορεί να ανακουφίσει τη δημοσιονομική και πολιτική πίεση στις πόλεις και τους δήμους και να επιτρέψει τη διαμόρφωση και την καθοδήγηση της μετάβασης σε τοπικό επίπεδο, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία σε εθνικό επίπεδο.

Με βάση την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, θα δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Φυσικών Καταστροφών. Επίσης, θα επεκτείνουμε και θα συγχρηματοδοτήσουμε τον ευρωπαϊκό στόλο πυρόσβεσης, συμπεριλαμβανομένου του συγκεντρωμένου εξειδικευμένου επαγγελματικού και εθελοντικού προσωπικού, πυροσβεστικού εξοπλισμού, περιουσιακών στοιχείων και πυροσβεστικών αεροπλάνων, καθώς και παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και κέντρου συντονισμού έκτακτης ανάγκης. Η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας θα καταστήσει την Ευρώπη πιο ανθεκτική στις κλιματικές καταστροφές.

Η μηδενική ρύπανση αφορά την υγεία

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση μηδενικής ρύπανσης με πολιτικές που στοχεύουν στη ρύπανση του αέρα, των υδάτων και της γης θα είναι ένα πολύ πιο υγιές μέρος για να ζεις. Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για 300.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ με τα παιδιά που είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις των λεπτών σωματιδίων. Θα πιέσουμε την ΕΕ να αυξήσει τα πρότυπα ποιότητας του αέρα για όλους, παντού στην ΕΕ χωρίς εξαιρέσεις.

Έως το 2030, η ποιότητα του αέρα στην ΕΕ πρέπει να πληροί τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Θα αγωνιστούμε για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τοξικά έως το 2030, καταργώντας σταδιακά τη χρήση των πιο επιβλαβών χημικών μέσω ενός ισχυρότερου νόμου για τα χημικά.

Η κλιματική κρίση αποτελεί επίσης σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, όπως φαίνεται στις επιπτώσεις που έχουν τα κύματα καύσωνα, οι ξηρασίες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα στον γενικό πληθυσμό. Η μείωση των εκπομπών τώρα θα βοηθήσει στην αποφυγή επιδείνωσης της κατάστασης τα επόμενα χρόνια.

Φέρνοντας τη φύση πίσω

Από τα πουλιά στις μέλισσες μέχρι τους ρεικότοπους και τους υγροτόπους, πρέπει να προστατεύσουμε τη φύση που είναι η βάση για τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη. Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση που συνδέεται με κατεστραμμένα οικοσυστήματα, χρήση φυτοφαρμάκων και κλιματική αλλαγή. Αυτή η μαζική εξαφάνιση πρέπει να σταματήσει.

Από το 2026, το 10% του προϋπολογισμού της ΕΕ πρέπει να δαπανάται για στόχους βιοποικιλότητας. Η ανάληψη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής και η αποκατάσταση υγιών, πλούσιων σε βιοποικιλότητα οικοσυστημάτων είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Θέλουμε να προστατεύσουμε το ένα τρίτο της επικράτειας και των θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ, ώστε να μπορούμε να ζούμε σε αρμονία με τη φύση, συμπεριλαμβανομένων των υγροτόπων, των δασών, της θάλασσας, των αγροοικοσυστημάτων, των ποταμών και των λιμνών. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα Διευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Φύση που συνδέει τα οικοσυστήματα για να επιτρέψει στα είδη να μεταναστεύσουν.

Όπως ορίζεται στον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης για τον οποίο αγωνιστήκαμε, θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις υποβαθμισμένες φυσικές περιοχές και οικοσυστήματα σε ολόκληρη την ΕΕ. Η συνεργασία με αγρότες, ψαράδες και τοπικές κοινότητες είναι το κλειδί για την προστασία της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (COP 15) στο Μόντρεαλ και να αναλάβει φιλόδοξη δράση για την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.

Τα δάση ως ο πράσινος πνεύμονας της Ευρώπης

Τα δάση απειλούνται από την αποψίλωση των δασών και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Είναι οι πνεύμονές μας και το σύστημα υποστήριξης της ζωής μας, το σπίτι των περισσότερων χερσαίων βιοποικιλότητας και των μεγάλων καταβόθρων άνθρακα. Τα δάση διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην παροχή καθαρού αέρα, στη ρύθμιση του κύκλου του νερού και στην πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους. Η προστασία και η αποκατάσταση των δασών είναι βασικές για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων.

Ως Πράσινοι, βλέπουμε τα παλαιά δάση, τη διαχείριση πιο κοντά στη φύση και τη φιλική προς τη βιοποικιλότητα δάσωση και αποκατάσταση ως κλειδί για υγιή δάση στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μια κοινή στρατηγική δασικών πυρκαγιών μέσω σχεδόν φυσικών μικτών δασών. Είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε την καθαρή κοπή και να δημιουργήσουμε διαδρόμους προστασίας. Απαιτούνται επείγοντα μέτρα για την προστασία των δασών από την κακή διαχείριση, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.

Φροντίδα για τα εδάφη μας με βιώσιμα τρόφιμα και γεωργία

Η Ευρώπη χρειάζεται μια Κοινή Πολιτική Τροφίμων και Γεωργίας για να υποστηρίξει τις αλλαγές στο τι τρώμε, στον τρόπο παραγωγής των τροφίμων και από πού τα προμηθεύουμε. Οι αγρότες και οι αγροτικοί εργαζόμενοι υφίστανται διπλό κρίση. Από τη μία πλευρά, η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας απειλούν τη δραστηριότητά τους. Από την άλλη πλευρά, πολλοί στον κλάδο δεν λαμβάνουν δίκαιες αμοιβές για τα τρόφιμα που παράγουν.

Κάθε αγρότης στην Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα από την εργασία του. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε διαρθρωτικά ζητήματα στον τομέα των τροφίμων, καθιστώντας το σύστημα τροφίμων μας πιο ανθεκτικό και υποστηρίζοντας την τοπική παραγωγή σύμφωνα με την επισιτιστική κυριαρχία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες δεν εκτίθενται σε αθέμιτο ανταγωνισμό από προϊόντα που δεν τηρούν τα ίδια πρότυπα, μεταξύ άλλων από τρίτες χώρες.

Χρειαζόμαστε μια θεμελιώδη μετατόπιση από τις επιδοτήσεις για τη βιομηχανική γεωργία που βασίζεται στα φυτοφάρμακα, τις μονοκαλλιέργειες και την ταλαιπωρία των ζώων και προς μαζικές επενδύσεις στη βιολογική γεωργία και την αγροοικολογική παραγωγή. Το τρέχον γεωργικό μοντέλο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισροές όπως λιπάσματα, ζωοτροφές και ορυκτά καύσιμα, μεταξύ άλλων από χώρες εκτός ΕΕ.

Χρόνια λανθασμένων επιδοτήσεων έχουν συγκεντρώσει τις γαιοκτήσεις και οδήγησαν τους μικρομεσαίους αγρότες στο έδαφος. Η ΕΕ πρέπει να προωθήσει ένα νέο γεωργικό μοντέλο που μειώνει τις εκπομπές, προστατεύει το περιβάλλον και προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτή η πράσινη και κοινωνική μετάβαση για τη γεωργία, που υποστηρίζεται από επαναστοχευμένους πόρους της ΕΕ, είναι μια ευκαιρία για ασφαλή και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα που θα ωφελήσουν εκατομμύρια ευρωπαίους αγρότες.

Η Κοινή Επισιτιστική και Αγροτική Πολιτική θα εξαρτήσει τη γεωργική χρηματοδότηση της ΕΕ με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για την παροχή ποιοτικών θέσεων εργασίας και την αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ θα αφιερωθεί σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων που βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους, μειώνουν τις εκπομπές και μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την οικονομική κατάσταση των αγροτών και μειώνοντας τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει το γεωργικό μας σύστημα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τον τομέα των φυτικών πρωτεϊνών και να ενθαρρύνει τη μετάβαση προς περισσότερες φυτικές δίαιτες, βασιζόμενη σε προτάσεις πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης για τα φυτά.

Υγιεινή διατροφή σημαίνει επίσης τροφή χωρίς φυτοφάρμακα. Πρέπει να μειώσουμε τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων για να σώσουμε τα οικοσυστήματα, να διατηρήσουμε το έδαφος υγιές και να προστατεύσουμε την ανθρώπινη υγεία. Θα αγωνιστούμε για μείωση κατά 50% της χρήσης φυτοφαρμάκων μέχρι το 2030. Το glyphosate δεν είναι απαραίτητο για την παραγωγική καλλιέργεια, ούτε για τον έλεγχο των ζιζανίων. Το glyphosate μπορεί και πρέπει να απαγορευτεί, με οικονομική στήριξη για τους αγρότες για να κάνουν αυτή τη στροφή.

Ευρώπη χωρίς ΓΤΟ

Πιστεύουμε ότι οι ΓΤΟ δεν είναι η λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας και θέλουμε οι καταναλωτές να διατηρήσουν την επιλογή της κατανάλωσης τροφίμων χωρίς ΓΤΟ. Ως Πράσινοι, δεσμευόμαστε στην αρχή της προφύλαξης και θα διατηρήσουμε το υπάρχον ρυθμιστικό καθεστώς για όλους τους ΓΤΟ και τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές. Οι νέες τεχνικές δεν πρέπει να αποκλείονται από τις προστασίες που προβλέπονται ήδη στη νομοθεσία της ΕΕ για τους ΓΤΟ.

Οι αγρότες πρέπει να προστατεύονται από τη χρήση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας από τη γεωργοβιομηχανία για την επιβολή της οικονομικής εξάρτησης. Όλα τα προϊόντα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένα προϊόντα πρέπει να είναι ανιχνεύσιμα και να επισημαίνονται. Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Θέτοντας την ευημερία των ζώων ως προτεραιότητα

Θα καταστήσουμε την καλή διαβίωση των ζώων προτεραιότητα σε επίπεδο ΕΕ και θα αγωνιστούμε ώστε η χάραξη πολιτικής της ΕΕ να λαμβάνει περισσότερο υπόψη την καλή μεταχείριση των ζώων, όπως απαιτείται από τις συνθήκες της ΕΕ. Κατά τη μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής, υποστηρίζουμε αυστηρότερους κανόνες για τους όρους κτηνοτροφίας, τη χρήση αντιβιοτικών και τη μεταφορά ζώων. Η διάχυση των ζωονοσογόνων και η αντιμικροβιακή αντοχή κινδυνεύουν για άλλη μια καταστροφική πανδημία.

Θέλουμε να τερματίσουμε τις μεγάλες φάρμες ζώων και τη σκληρότητα των ζώων στη βιομηχανική εκτροφή. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκανε τίποτα με την ιστορική Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών για τον τερματισμό της ηλικίας του κλουβιού, θα αναλάβουμε τον αγώνα των πολιτών ώστε να απαγορευτεί οριστικά η καλλιέργεια σε κλουβιά. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυστηρότερους κανόνες για την προστασία των ζώων κατά τις εμπορικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένης της μέγιστης διάρκειας μεταφοράς 8 ωρών με μέγιστο χρόνο μεταφοράς 4 ωρών για ορισμένα είδη και κατηγορίες ευάλωτων ζώων. Υποστηρίζουμε επίσης την απαγόρευση της μεταφοράς μη απογαλακτισμένων ζώων, τη μεταφορά και τις εξαγωγές ζώντων ζώων σε τρίτες χώρες που δεν σέβονται τα πρότυπα της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων. Υποστηρίζουμε πλήρως την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών για μια Ευρώπη χωρίς γούνα.

Η Κοινή μας Επισιτιστική και Αγροτική Πολιτική θα λάβει τα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για τη στήριξη της μη βιώσιμης βιομηχανικής κτηνοτροφίας και θα τα ανακατευθύνει στη βελτίωση των συστημάτων στέγασης και των πρακτικών διαχείρισης προς το συμφέρον της καλής διαβίωσης των ζώων.

Η δέσμευσή μας εκτείνεται σε ισχυρότερες προστασίες για όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ζώων που χρησιμοποιούνται στην επιστήμη, των κατοικίδιων ζώων, των υδρόβιων ζώων και των άγριων ζώων. Θα αγωνιστούμε για να τερματίσουμε τις σκληρές πρακτικές όπως η συστηματική θανάτωση αρσενικών παπιών, η αναγκαστική σίτιση, η εκτροφή γούνας, οι σκληρές πρακτικές κυνηγιού και οι ταυρομαχίες. Επιπλέον, ζητούμε πιο ισχυρό έλεγχο στο εμπόριο εξωτικών κατοικίδιων ζώων μέσω της εισαγωγής καταλόγων σε όλη την ΕΕ με εγκεκριμένα είδη κατοικίδιων ζώων. Τέλος, θα καταπολεμήσουμε τους μύλους για κουτάβια και γατάκια και θα υποστηρίξουμε πολιτικές ανθρωπίνως στείρωσης και ελέγχου για τους πληθυσμούς των αδέσποτων σκύλων και γατών.

Ακμάζουσες θάλασσες και ωκεανοί

Οι θαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης χρειάζονται προστασία. Η χημική και οικολογική κατάσταση των θαλασσών μας είναι κακή σε πολλά μέρη. Η χημική και πλαστική ρύπανση, ο υποβρύχιος θόρυβος, η εξόρυξη πρώτων υλών και τα απόβλητα απειλούν τη θαλάσσια ζωή, ενώ η περίσσεια θρεπτικών ουσιών αφήνει πολλά νερά με λίγη ή καθόλου ζωή. Οι ισχύοντες κανονισμοί πρέπει να ενισχυθούν και να εφαρμοστούν πλήρως για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Για να προστατεύσουμε τους κοινόχρηστους ωκεανούς και θάλασσές μας, θα εισαγάγουμε έναν νόμο για τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Αυτός ο νόμος θα διασφαλίσει τη συνοχή μεταξύ όλων των πολιτικών που σχετίζονται με τη θάλασσα και θα οδηγήσει σε καθαρές, ευημερούσες υγιείς θάλασσες και ωκεανούς με δίκαιο και δίκαιο τρόπο έως το 2030. Αυτός ο νόμος θα θεσπίσει το δικαίωμα σε απαλλαγμένες από ρύπανση και οικολογικά υγιείς θάλασσες και ωκεανούς.

Για να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, να υποστηριχθεί η βιοτεχνική αλιεία χαμηλού αντίκτυπου και οι παράκτιες κοινότητες και να οικοδομηθεί ανθεκτικότητα στο κλίμα, η Ευρώπη πρέπει να τερματίσει την υπεραλίευση και να καταργήσει σταδιακά τις επιβλαβείς αλιευτικές πρακτικές. Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική πρέπει να ενθαρρύνει τη μετάβαση προς αλιεία χαμηλού αντίκτυπου, δίκαια και διαφανή συστήματα διανομής ποσοστώσεων και βιώσιμη κατανάλωση θαλασσινών. Αυτή η μετάβαση πρέπει να σχεδιαστεί σε στενή συνεργασία με τους αλιείς και τις παράκτιες κοινότητες. Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές πρέπει να προστατεύονται αποτελεσματικά, ιδίως από επιβλαβείς τεχνικές αλιείας, όπως η τράτα βυθού.

Η ΕΕ εισάγει περίπου το 70% των θαλασσινών της, επομένως έχει παγκόσμιο ρόλο και ευθύνη όσον αφορά τη βιώσιμη αλιεία. Θα αγωνιστούμε για πιο φιλόδοξους κανόνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να προωθήσουν την αλιεία χαμηλού αντίκτυπου σε τρίτες χώρες, μαζί με τους τοπικούς και μικρής κλίμακας αλιείς, και να μειώσουν τις εισαγωγές μας θαλασσινών που προέρχονται από υπεραλίευση. Η υδατοκαλλιέργεια, όπως οι υπεράκτιες ιχθυοκαλλιέργειες, δεν αντικαθιστά μακροπρόθεσμα τα θαλασσινά που αλιεύονται άγρια, λόγω των αρνητικών επιπτώσεών τους στο περιβάλλον, την αλιεία, τις τοπικές κοινότητες και την καλή διαβίωση των ζώων. Η ΕΕ πρέπει να ρυθμίσει την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας και τις εισαγωγές υδατοκαλλιέργειας.

Θα αγωνιστούμε κατά της εξόρυξης βαθέων υδάτων και θα ζητήσουμε παγκόσμιο μορατόριουμ. Είναι καιρός να προστατευθούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα βαθέων υδάτων. Θα αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε επέκταση της υπεράκτιας έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εξασφάλιση μέσων διαβίωσης για όλους

Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία μας προστατεύει το δικαίωμα όλων –και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων– στα βασικά της ζωής: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινες μεταφορές, αξιοπρεπή στέγαση και θρεπτικά τρόφιμα και ποιοτική εκπαίδευση και φροντίδα.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλους

Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε επαρκή, οικονομικά προσιτή και ανανεώσιμη ενέργεια ως βασικό δικαίωμα. 125 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ αγωνίζονται να θερμάνουν τα σπίτια τους με γυναίκες και ηλικιωμένους που πλήττονται δυσανάλογα. Η εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ΕΕ.

Υποστηρίζουμε μια Εγγύηση Ενέργειας για να παρέχουμε σε όλα τα νοικοκυριά επαρκή ποσότητα ενέργειας σε προσιτή τιμή. Οι ευάλωτες ομάδες θα επωφεληθούν από στοχευμένη υποστήριξη, μεταξύ άλλων για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, και κανένα ευάλωτο νοικοκυριό δεν θα αποκοπεί από τις ενεργειακές του ανάγκες λόγω της αδυναμίας του να πληρώσει.

Η κατανάλωση της δικής του ενέργειας, η κοινή χρήση της με τους γείτονες και η ένταξη σε μια ενεργειακή κοινότητα πρέπει να γίνει μια ευκαιρία από την οποία όλοι μπορούν να επωφεληθούν. Θα διασφαλίσουμε επίσης ότι οι τεχνολογίες αποθήκευσης, όπως οι μπαταρίες και το όχημα στο δίκτυο, είναι επαρκώς αναπτυγμένες και προσβάσιμες σε όλους.

Προσιτή στέγαση για όλους

Η στέγαση είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα. Η αξιοπρεπής, άνετη κατοικία που είναι ζεστή το χειμώνα και δροσερή το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι προσβάσιμη για όλους. Κάθε νύχτα, υπάρχουν 900.000 άστεγοι στην ΕΕ, ενώ εκατομμύρια αγωνίζονται με την αύξηση των ενοικίων στις μεγάλες πόλεις και την ενεργειακή φτώχεια που συνδέεται με τη στέγαση κακής ποιότητας – όλα συμπτώματα χρόνιας υποεπένδυσης σε ποιοτική, καλά μονωμένη οικονομικά προσιτή και κοινωνική στέγαση.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε και να αυξήσουμε τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε οικονομικά προσιτή στέγαση, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής στέγασης. Υποστηρίζουμε την καθιέρωση ελέγχου ενοικίων σε πόλεις και περιοχές όπου τα ενοίκια έχουν εκραγεί και γίνονται απρόσιτα. Όπως επιτεύχθηκε από πολλές πράσινες πόλεις σε ολόκληρη την ΕΕ, υποστηρίζουμε περιορισμούς στις βραχυπρόθεσμες τουριστικές ενοικιάσεις για να διατηρηθούν τα ενοίκια χαμηλά. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα των νέων να ζουν με πλήρη ανεξαρτησία.

Πρέπει να υιοθετήσουμε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά την πολιτική για τη δημόσια στέγαση, ορίζοντας τη στέγαση ως βασικό δικαίωμα και προστατεύοντας όσους νοικιάζουν ακίνητα από την εκμετάλλευση. Η χρηματοδότηση της ΕΕ για τις δημόσιες κατοικίες πρέπει να συνεχιστεί μετά τη λήξη του τρέχοντος Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Έτσι, θα αγωνιστούμε για ένα σχέδιο «Ε.Ε. Προσιτής Στέγασης», το οποίο θα χρηματοδοτείται επίσης από νέα χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε επίπεδο ΕΕ, για τη στήριξη των επενδύσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ζεστό το χειμώνα, δροσερό το καλοκαίρι

Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα της ΕΕ για την ανακαίνιση των σπιτιών των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας με χαμηλά εισοδήματα. Ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα κοινωνικής ενεργειακής ανακαίνισης μπορεί να διασφαλίσει ότι όλοι θα ζουν σε ένα υγιές και χωρίς απολιθώματα σπίτι μέχρι το 2040. Το 75% των κτιρίων είναι ενεργειακά αναποτελεσματικό στην Ευρώπη, υπεύθυνο για το 36% των εκπομπών άνθρακα – μια τεράστια ευκαιρία για βελτίωση μέσω ανακαίνισης και μετασκευή.

Η υποστήριξη πρέπει να είναι διαθέσιμη για όλους, με το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης να στοχεύει τους πιο ευάλωτους και η ανακαίνιση πρέπει να είναι ουδέτερη ως προς το κόστος για τους ενοικιαστές. Οι επενδύσεις της ΕΕ, των κρατών μελών και των ιδιωτικών επενδύσεων στην ταχεία ανακαίνιση θα προσφέρουν ωραιότερους, πιο πράσινους χώρους ζωής και θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας. Οι δημοσιονομικές μας προτάσεις θα δώσουν κίνητρα στις δημόσιες επενδύσεις σε πράσινες κατοικίες σε επίπεδο κρατών μελών, καθώς και θα ξεκλειδώσουν το ιδιωτικό χρήμα για την ανακαίνιση του οικιστικού αποθέματος της Ευρώπης.

Υγιεινή διατροφή για όλους

Η στροφή σε ένα βιώσιμο, φιλικό προς το κλίμα σύστημα τροφίμων είναι επιτακτική για τους πολίτες στην Ευρώπη για να απολαμβάνουν οικονομικά προσιτά, θρεπτικά τρόφιμα για τα οποία οι παραγωγοί αμείβονται δεόντως. Πολλοί βασικοί παράγοντες κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ο καρκίνος είναι η διατροφή. Το όραμά μας είναι να συνδέουμε τους καταναλωτές και τους παραγωγούς, να δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να κάνουν ενημερωμένες επιλογές και να διασφαλίζουν ότι οι αγρότες έχουν δίκαιη τιμή.

Θα καθιερώσουμε το δικαίωμα στην τροφή ως νομική αρχή στη νομοθεσία της ΕΕ, οδηγώντας σε ειδικούς μηχανισμούς κοινωνικής ασφάλισης σε εθνικό επίπεδο που εγγυώνται την πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα, υποστηρίζοντας παράλληλα τις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Θα στηρίξουμε τη μικρή και οικολογική γεωργία με τεράστιες επενδύσεις. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν παλέψει με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν πρέπει να μένει χωρίς υγιεινά και βιώσιμα παραγόμενα τρόφιμα επειδή είναι πολύ ακριβά.

Είναι καιρός να σταματήσουν οι εικασίες σχετικά με το φαγητό που οδηγεί την πείνα παγκοσμίως. Οι οικονομικές συναλλαγές μας και οι απροσδόκητες φορολογικές προτάσεις μας θα περιορίσουν την κερδοσκοπία που οδηγεί σε αύξηση των τιμών των τροφίμων για τα νοικοκυριά.

Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα

Η πρόσβαση σε καθαρό νερό πρέπει να διασφαλίζεται ως βασικό δικαίωμα. Η λειψυδρία κοστίζει ήδη δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, με τους αγρότες και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος μεταξύ των χειρότερα πληγεισών και την περιοχή της Μεσογείου ιδιαίτερα ευάλωτη.

Απαιτείται επείγουσα δράση για την προστασία του δικαιώματος σε καθαρό και επαρκές νερό για όλους. Θέλουμε να απαγορεύσουμε την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Το νερό πρέπει να θεωρείται ως φυσικό κοινό και να το διαχειρίζονται δημόσιοι φορείς. Χρησιμοποιούμε την υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των ευάλωτων αποθεμάτων και δίνουμε προτεραιότητα στο πόσιμο νερό έναντι άλλων χρήσεων.

Κινητικότητα δικαιοσύνης για όλους

Θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν να μετακινούνται εύκολα και φθηνά με βιώσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η κινητικότητα είναι ζωτικής σημασίας για όλους, κάθε μέρα. Συνδέει ανθρώπους, κοινότητες και επιχειρήσεις, ενώ τα ταξίδια για να δουν φίλους και οικογένεια ή για αναψυχή θα πρέπει να είναι μια από τις απολαύσεις της ζωής.

Σήμερα, τα συστήματα μεταφορών στοιβάζονται υπέρ των πλουσίων και εναντίον των ανθρώπων και του πλανήτη. Οι γειτονιές της εργατικής τάξης υποφέρουν περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση και οι κακώς συνδεδεμένες αγροτικές και προαστιακές κοινότητες συχνά δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από το αυτοκίνητο. Οι μεταφορές υψηλών εκπομπών επιδοτούνται στρεβλά και τα ιδιωτικά τζετ ωθούν τις εκπομπές ολοένα και ψηλότερα.

Θα εισαγάγουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο εισιτηρίων για το κλίμα, έτσι ώστε κάθε μέρος της Ευρώπης να προσφέρει μια προσιτή κάρτα δημόσιας μεταφοράς που χρησιμοποιείται εύκολα σε διαφορετικούς τρόπους δημόσιας μεταφοράς. Μέχρι τότε, τα εθνικά καταποκοπή εισιτήρια για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες στα κράτη μέλη θα πρέπει να αναγνωρίζονται αμοιβαία. Οι νέοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα άτομα σε συνθήκες φτώχειας ή με αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να επωφεληθούν από μειωμένους ναύλους.

Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει σε καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες, ασφαλή και βιώσιμα δίκτυα ποδηλασίας και ανθρωποκεντρικό αστικό σχεδιασμό, τόσο για τις πόλεις όσο και για τις αγροτικές κοινότητες. Καθώς η Ευρώπη θα καταργήσει σταδιακά τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα συμμετάσχουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων από τις μεταφορές, αλλά μια πραγματική απόκριση κάνει πολύ περισσότερο χώρο για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Για να καταστούν προσιτά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να δημιουργηθεί μια αγορά μεταχειρισμένων, η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει την υιοθέτησή τους στους εταιρικούς στόλους.

Συνδέοντας την Ευρώπη με μια Ένωση Υποδομών

Χρειάζεται να αυξήσουμε μαζικά τις επενδύσεις και τον συντονισμό των σιδηροδρομικών μεταφορών για να συνδέσουμε κυριολεκτικά την Ευρώπη ως μέρος της Ένωσης μας για τις υποδομές. Οι σιδηροδρομικές υποδομές σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές είναι σε κατάσταση ερειπωμένης και δεν υπάρχει καμία κάλυψη σιδηροδρομικών μεταφορών υψηλής ταχύτητας σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη σύγκλιση των υποεξυπηρετούμενων περιοχών.

Για να προωθήσουμε βιώσιμα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, θα επενδύσουμε σε υποδομές νυχτερινών τρένων και θα δημιουργήσουμε μια Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα έκδοσης εισιτηρίων για να διευκολύνουμε τις κρατήσεις διασυνοριακών ταξιδιών σε βιώσιμες μεταφορές. Οι αγροτικές περιοχές και οι ελάχιστα συνδεδεμένες περιοχές θα έχουν προτεραιότητα στις επενδύσεις στις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών κοινής χρήσης αυτοκινήτων, των πορθμείων και των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών.

Θα διασφαλίσουμε ότι οι δικαιότερες τιμές δείχνουν το πραγματικό κόστος των ρυπογόνων μεταφορών, της σωστής φορολόγησης των αεροπορικών ταξιδιών και των καυσίμων όπου δεν μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το κλίμα. Θα μειώσουμε τη ζήτηση για πτήσεις, καθιερώνοντας φόρο συχνών επιβατών, με εξαιρέσεις για νησιωτικές περιοχές, και απαγορεύοντας τις μικρές αποστάσεις όπου υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Θα αγωνιστούμε για την απαγόρευση των ιδιωτικών τζετ. Υπερασπιζόμαστε μια δίκαιη μετάβαση για όλους τους εργαζόμενους στις μεταφορές και θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους επιβάτες μέσω μέτρων οδικής ασφάλειας και ενός ορίου ταχύτητας σε όλη την ΕΕ.

Ποιοτική εκπαίδευση για όλους

Προσβάσιμη και ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου μάθηση θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλους στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από το πού ζουν ή τον πλούτο τους. Η εκπαίδευση μπορεί να εξοπλίσει τις κοινωνίες μας ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν την ανισότητα, να σημειώσουν πρόοδο στην πράσινη μετάβαση και να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της επιστήμης και του πολιτισμού. Θέσεις εργασίας σε νέες πράσινες βιομηχανίες μπορούν να καλυφθούν μόνο εάν έχουμε τους ανθρώπους εκπαιδευμένους να τις κάνουν.

Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές του Erasmus+ από την έναρξή του και θα εισαγάγουμε μια αρχή Erasmus Equality για να διασφαλίσουμε ότι οι εκπαιδευόμενοι που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να αντέξουν οικονομικά το Erasmus θα λαμβάνουν αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσουν πλήρως τον χρόνο τους στο εξωτερικό. Το Erasmus+ πρέπει να είναι εξίσου προσβάσιμο για όλους, ανεξάρτητα από τη χώρα ή το οικονομικό τους υπόβαθρο.

Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία μας θα εισαγάγει ένα κοινό πρόγραμμα πράσινης εκπαίδευσης και κατάρτισης που βοηθά στη σύνδεση σχολείων, πανεπιστημίων και κέντρων κατάρτισης για τη σύνδεση ιδρυμάτων μάθησης σε όλη την Ευρώπη. Η εκπαίδευση για την ιθαγένεια για την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης κατά του εξτρεμισμού, του μίσους και του ρατσισμού, θα πρέπει να αποτελεί μέρος των προγραμμάτων σπουδών και της μάθησης της μη τυπικής εκπαίδευσης που αναγνωρίζεται σε επίπεδο ΕΕ. Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση αποτελούν κρίσιμο μέρος των προτάσεών μας για τη χρηματοδότηση της μετάβασης και πρέπει να δώσουν σε όλους την ευκαιρία να μάθουν και να παρέχουν τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε για το μέλλον.

Πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για όλους

Η υγεία είναι ένα δημόσιο αγαθό στο οποίο όλοι έχουν δικαίωμα. Η πανδημία ήταν τραγική απόδειξη ότι η ανεπαρκής επένδυση, η ιδιωτικοποίηση και η παραμέληση των προληπτικών προσεγγίσεων θέτουν ασθενείς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε κίνδυνο, σωματικά και ψυχικά.

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας πρέπει να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη παρέχουν σε όλους στην Ευρώπη καθολική κάλυψη υγείας. Θα πιέσουμε για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και θα εγγυηθούμε πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά φάρμακα και θεραπεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των σπάνιων ασθενειών, με τρόπους που να αφορούν όλα τα μέρη της κοινωνίας, ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες και φυλετικές κοινότητες. Κανείς στην Ευρώπη δεν πρέπει να αισθάνεται αναγκασμένος να μετακομίσει σε διαφορετική χώρα λόγω ανεκπλήρωτων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καθολική κάλυψη υγείας θα απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη να παρέχουν αυτό το ουσιαστικό κοινωνικό δικαίωμα.

Εξακολουθούμε να βλέπουμε τις συνέπειες της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα μακράς διάρκειας Covid. Πρέπει να προωθήσουμε την έρευνα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης από τον Covid-19.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δημιουργήσει μια Υγειονομική Δύναμη της ΕΕ για συνεργασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία και αντιμετώπιση καταστροφών. Όλες οι πολιτικές πρέπει να εξετάζονται από την σκοπιά της υγείας.

Μια πράσινη κοινωνία είναι μια κοινωνία φροντίδας

Η κοινωνία λειτουργεί με φροντίδα. Είναι το παραγνωρισμένο, υποτιμημένο και συχνά απλήρωτο ίδρυμά μας. Ως Πράσινοι, θέλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία φροντίδας και να κατανοήσουμε τη φροντίδα ως πρωταρχική προτεραιότητα και έννοια. Καθώς οι ευρωπαϊκές κοινωνίες μεγαλώνουν, η σημασία της περίθαλψης θα μεγαλώνει, ειδικά σε εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν βιώσει πρόσφατη μεγάλη μετανάστευση.

Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία μας είναι επίσης μια Συμφωνία Φροντίδας. Θα πιέσουμε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας, προστατεύοντας παράλληλα το δικαίωμα όλων στην κατάλληλη φροντίδα. Θα επενδύσουμε σε ολοκληρωμένες, δια βίου προσεγγίσεις, όπως η καθολική πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα και η αποϊδρυματοποιημένη φροντίδα για άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους. Η προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα πρέπει να υπολογίζονται ως κοινωνική επένδυση στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Η ψυχική υγεία είναι πολιτική

Η Καθολική μας Κάλυψη Υγείας θα υπερβαίνει τη σωματική υγεία και θα διασφαλίσει ότι τα δημόσια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνουν φροντίδα ψυχικής υγείας χωρίς πρόσθετο κόστος για τα άτομα. Η ψυχική και η σωματική υγεία πρέπει να έχουν ισοτιμία. Για την αντιμετώπιση της κρίσης ψυχικής υγείας, αναγνωρίζουμε την ανάγκη για περιεκτικές, ολοκληρωμένες, προληπτικές και θεραπευτικές στρατηγικές που περιλαμβάνουν πολιτισμό και αθλητισμό καθώς και κοινωνικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

Ώρα να επανεξετάσουμε την πολιτική της Ευρώπης για τα ναρκωτικά

Η πολιτική για τα ναρκωτικά πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία και όχι σε προκαταλήψεις. Υποστηρίζουμε μια προσέγγιση της ΕΕ που βασίζεται στη μείωση της βλάβης, στην υγεία και στην υποστήριξη των ατόμων που υποφέρουν από εθισμό στα ναρκωτικά και που ελαχιστοποιεί τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών. Εργαζόμαστε για την αποποινικοποίηση της κάνναβης για χρήση από ενήλικες με στόχο τη νομιμοποίηση και τη ρύθμιση, προστατεύοντας παράλληλα τους ανηλίκους.

Fair play στον αθλητισμό

Ο αθλητισμός συνδέει τους ανθρώπους στην Ευρώπη, προάγει την υγεία και προάγει την κοινωνική συνοχή. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι πιο εύκολα προσβάσιμη και να παρακινεί καλύτερα τον κόσμο του αθλητισμού να συμμορφωθεί με τους κλιματικούς στόχους. Μια ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς θα πρέπει να διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ακεραιότητα στον αθλητισμό παγκοσμίως. Η θέσπιση σαφών προτύπων θα επιτρέψει σημαντικά διεθνή αθλητικά γεγονότα στην Ευρώπη που συμμορφώνονται με τους κλιματικούς στόχους και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οικοδομώντας μια Ευρώπη των Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία μας θα θέσει τους ανθρώπους και την ευημερία τους στο επίκεντρο του πράσινου μετασχηματισμού και της οικονομίας της Ευρώπης. Το κράτος κοινωνικής πρόνοιας ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ευρώπης. Η ανοικοδόμηση αυτού του κράτους πρόνοιας για τον 21ο αιώνα είναι ο μόνος τρόπος προστασίας και επέκτασης των κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη των Κοινωνικών Δικαιωμάτων πρέπει να ενδυναμώσει και να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις κοινότητες σε μεταβατικό στάδιο και να είναι περιεκτική για όλους. Πρέπει να προστατεύει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πολλαπλές και διασταυρούμενες μορφές διακρίσεων στην καθημερινή τους ζωή.

Αξιοπρεπείς δουλειές για όλους

Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αξίζουν έναν δίκαιο μισθό, ειδικά μετά από χρόνια αυξήσεων των τιμών. Αγωνιζόμαστε για να τερματίσουμε τη φτώχεια στην εργασία. Στην τελευταία θητεία της ΕΕ, κερδίσαμε ένα πλαίσιο ελάχιστων μισθών διαβίωσης σε όλη την ΕΕ που ορίζει τους ελάχιστους μισθούς σε αξιοπρεπές επίπεδο και αναπροσαρμόζεται στο κόστος ζωής. Κερδίσαμε μέτρα για τη διαφάνεια των αμοιβών που θα συμβάλουν στον τερματισμό των τεράστιων μισθολογικών αποκλίσεων που υπάρχουν σε εταιρείες και ιδρύματα.

Αγωνιζόμαστε για νομοθεσία που θα αναγνωρίζει τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες ως εργαζόμενους, με όλα τα δικαιώματα σε κατώτατους μισθούς, συλλογικές διαπραγματεύσεις και συνθήκες απασχόλησης και προστασία που δικαιούνται νομικά οι εργαζόμενοι.

Οι θέσεις εργασίας στους βασικούς τομείς για το μέλλον από τις κατασκευές και τη φροντίδα μέχρι την ενέργεια και την εκπαίδευση πρέπει να πληρώνονται καλά. Υποστηρίζουμε το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων στη διασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν το δίκαιο μερίδιο των κερδών τους. Οι φορολογικές μας προτάσεις θα μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων και θα υποστηρίξουν την πρόσβαση σε ενέργεια, τρόφιμα και στέγαση για τους φτωχότερους αυξάνοντας τους φόρους για τους ρυπαίνους και τους υπερπλούσιους.

Ολοκληρωμένη καταπολέμηση της φτώχειας

Όλοι έχουν δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας θα πρέπει να προστατεύει τους ανθρώπους σε μεταβατικές περιόδους απασχόλησης και όσους δεν μπορούν να εργαστούν. Ζητούμε μια οδηγία πλαίσιο της ΕΕ για το ελάχιστο εισόδημα για τη θέσπιση επαρκούς επιπέδου στήριξης (60% του διάμεσου εισοδήματος) σε κάθε χώρα της ΕΕ για άτομα μεταξύ θέσεων εργασίας ή που δεν μπορούν να εργαστούν και εγγυόμαστε την κάλυψη και την απορρόφησή του. Αυτό δεν πρέπει να υπονομεύει τα εθνικά μοντέλα συλλογικών διαπραγματεύσεων ή τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης ασφάλισης ανεργίας SURE θα πρέπει να μονιμοποιηθεί για να προστατευθούν τα προς το ζην των εργαζομένων που πλήττονται από τη μετάβαση. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική κατά της φτώχειας για την ΕΕ για τον τερματισμό των αστέγων έως το 2030 και τουλάχιστον να μειώσει στο μισό την παιδική φτώχεια έως το 2030 και να εξαλείψει την παιδική φτώχεια έως το 2040.

Το καθολικό βασικό εισόδημα πρέπει να ερευνηθεί και να μελετηθεί. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε εθνικά πειράματα για το καθολικό βασικό εισόδημα.

Τίποτα για εργάτες χωρίς εργάτες

Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία μας προστατεύει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ένωση όπου οι άνθρωποι θα τυγχάνουν κατάλληλης μεταχείρισης και θα αμείβονται για τη δουλειά τους, ειδικά οι βασικοί εργαζόμενοι που κρατούν την κοινωνία σε λειτουργία και όλοι οικοδομούν την υποδομή που είναι απαραίτητη για ένα πράσινο αύριο.

Δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα για τους εργαζόμενους χωρίς εργάτες. Θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των συνδικάτων στην οργάνωση, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την απεργία. Οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από τη δίδυμη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει να έχουν εγγυημένα δικαιώματα στην πληροφόρηση, τη συμμετοχή μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και κοινωνικού διαλόγου και κατάρτισης. Η δημιουργία συνδικαλιστικών οργανώσεων για νέες ή μη τυποποιημένες μορφές εργασίας πρέπει να υποστηριχθεί για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Αυτά τα δικαιώματα και τα πρότυπα θα πρέπει να προστατεύονται από έναν νόμο για δίκαιη μετάβαση. Μια οδηγία για τη διά βίου μάθηση θα πρέπει να προστατεύει το δικαίωμα σε άδεια κατάρτισης μεταποδοχών.

Δίκαιη κινητικότητα εργασίας για όλους

Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει και να προστατεύσει τη δίκαιη διασυνοριακή κινητικότητα των εργαζομένων, ώστε να μην πέσει κανείς στις ρωγμές των εθνικά κατακερματισμένων κοινωνικών συστημάτων. Για να αποφευχθεί το κοινωνικό ντάμπινγκ, πρέπει να διασφαλιστούν τα κοινωνικά δικαιώματα και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Τα διοικητικά καθήκοντα θα πρέπει να είναι δυνατά σε διάφορες γλώσσες, οι κοινωνικές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι ανοιχτές στους μετακινούμενους εργαζόμενους και θα πρέπει να ενισχύεται ο κοινωνικός συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ. Η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων θα πρέπει να διευκολυνθεί.

Πολλές χώρες της ΕΕ υποφέρουν από τις συνέπειες της μαζικής μετανάστευσης. Η οικονομική και κοινωνική σύγκλιση των χωρών της ΕΕ πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη χάραξη πολιτικής και τις επενδύσεις της ΕΕ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των ευκαιριών για τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Νέα δικαιώματα για το μέλλον της εργασίας

Οι εργασίες πρέπει να γίνονται με αξιοπρεπείς όρους και με ασφαλείς συνθήκες. Θα διαλύσουμε το σημερινό σύστημα που εκμεταλλεύεται ασκούμενους και ασκούμενους. Θα τερματίσουμε την πρακτική της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης, έτσι ώστε οι νέοι να έχουν εγγυημένη σωστή αμοιβή και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Η κινητή και η μεταναστευτική εργασία θα πρέπει να ρυθμίζονται κατάλληλα, με όλους αυτούς τους εργαζόμενους να λαμβάνουν αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγαση.

Τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία πρέπει να ενημερωθούν για την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και να επιβληθούν, όπως κανόνες για τους καύσωνες και την εργασία σε ακραίες θερμοκρασίες. Η πολλή δουλειά προκαλεί άγχος και κακή υγεία. Θα εισαγάγουμε μέτρα που μειώνουν τον χρόνο εργασίας και βελτιώνουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της ΕΕ για αποσύνδεση, του δικαιώματος στην εξ αποστάσεως εργασία και της ευελιξίας στις ώρες εργασίας. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες σε ολόκληρη την ΕΕ για την καθιέρωση τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας. Δεν θα αφήσουμε τους εργαζόμενους να παρακολουθούνται από εργαλεία επιτήρησης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ίση αμοιβή για ίση εργασία

Θα αγωνιστούμε για ίσες αμοιβές για ίση εργασία και ίσες ευκαιρίες για όλους στην εργασία. Έχει καθυστερήσει πολύ να εξαλειφθεί πλήρως το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων μέσω δεσμευτικών μέτρων για όλους τους εργοδότες. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων εξαρτάται από παράγοντες όπως η εθνικότητα, η αναπηρία, η πρόσβαση στην εκπαίδευση και η ηλικία. Διαφορετικές ομάδες γυναικών αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικά κενά στις αμοιβές.

Η καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας και μακροχρόνιας φροντίδας και η αναθεώρηση της οδηγίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και της οδηγίας για την άδεια μητρότητας μπορούν να οδηγήσουν την Ευρώπη προς τη γονική άδεια πλήρους αποδοχών ίσης και επαρκούς διάρκειας.

Ίσες ευκαιρίες από την αρχή

Καθώς το ξεκίνημα της ζωής είναι αποφασιστικό, απαιτούμε επαρκή χρηματοδότηση για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε φροντίδα, παιδική εκπαίδευση, υγιεινή διατροφή, επαρκή στέγαση και υγειονομική περίθαλψη. Ταυτόχρονα, θέλουμε να υποστηρίξουμε τη συμμετοχή των γονέων στην αγορά εργασίας. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο παιχνίδι, την αναψυχή, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Όλα τα παιδιά στην ΕΕ θα πρέπει να έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε φροντίδα και εκπαίδευση υψηλής ποιότητας – ανεξάρτητα από το διαβατήριό τους. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι επιτέλους θα αξιοποιηθούν οι άκρως απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομές εκπαίδευσης και φροντίδας.

Μια οικονομία που λειτουργεί για όλους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό επίπεδο για την πολιτική για το κλίμα και το περιβάλλον όπου λαμβάνουμε εκείνες τις κρίσιμες, κοινές αποφάσεις που οδηγούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε έναν πιο πράσινο δρόμο.

Χάρη στην κινητοποίηση του κινήματος για το κλίμα, εμείς οι Πράσινοι καταφέραμε να πιέσουμε για μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία το 2019 και να θέσει την κλιματική κρίση στην κορυφή της ατζέντας. Όμως η πρόοδος είναι πολύ μικρή και πολύ αργή. Όσο πιο γρήγορα προχωρά η Ευρώπη με την πράσινη μετάβασή της, τόσο πιο γρήγορα θα αποδώσουν οι επενδύσεις και οι προσπάθειές μας. Το κλίμα δεν θα περιμένει να περάσουν άλλες κρίσεις.

Η Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία μας οραματίζεται ένα σημαντικό επενδυτικό σχέδιο για την οικοδόμηση μιας ευημερούσας και δυναμικής κοινωνίας βασισμένης στην κλιματική ουδετερότητα, στις πράσινες βιομηχανίες και τεχνολογίες και στη βιώσιμη ψηφιοποίηση.

Επένδυση σε ένα πράσινο και καλύτερο μέλλον

Οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της Ευρώπης πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ευημερίας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και στη διατήρηση ενός σταθερού κλίματος και ενός υγιούς περιβάλλοντος. Σε μια ρήξη με τη λιτότητα του παρελθόντος, η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την επίλυση των προβλημάτων του παρόντος και του μέλλοντος.

Θα αναθεωρήσουμε τα αυθαίρετα όρια των κριτηρίων του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Έχουν αφήσει την Ευρώπη εκτεθειμένη σε κρίσεις και οδήγησαν σε περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες σε αρκετές χώρες και σε περιορισμένες δημόσιες επενδύσεις, υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή.

Αντίθετα, θα εισαγάγουμε μια νέα μακροοικονομική διακυβέρνηση βασισμένη στην ευημερία που δίνει προτεραιότητα στις ποιοτικές επενδύσεις σε δημόσια αγαθά και την πράσινη μετάβαση έναντι του ξεπερασμένου παραδείγματος ανάπτυξης με οποιοδήποτε κόστος για να αποφευχθούν περαιτέρω κρίσεις και οι κοινωνικές τους συνέπειες.

Ζητούμε τη θέσπιση ενός Πράσινου Χρυσού Κανόνα και ενός μεταρρυθμισμένου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τη δημιουργία χώρου για πράσινες και κοινωνικές επενδύσεις προσανατολισμένες στο μέλλον. Θα αναθεωρήσουμε τους κανόνες σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις και τις δημόσιες επενδύσεις για να ενθαρρύνουμε τις πράσινες επενδύσεις χωρίς να υπονομεύσουμε τον θεμιτό ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά.

Η εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να συμπεριλάβει την πλήρη απασχόληση παράλληλα με τη σταθερότητα των τιμών. Καθώς τα ορυκτά καύσιμα είναι ευάλωτα σε αυξήσεις τιμών και οδηγούν τον πληθωρισμό, θέλουμε επίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να ενθαρρύνει τις πράσινες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαφοροποιημένων επιτοκίων.

Πρασίνοντας τη βιομηχανία για τη μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα

Η πράσινη μετάβαση είναι η πρόκληση της γενιάς μας και δεν θα επιτευχθεί χωρίς ενεργή βιομηχανική πολιτική. Ο οικολογικός προσανατολισμός των βιομηχανιών μέσω επενδύσεων στην Ευρώπη είναι μια τεράστια ευκαιρία τόσο όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα όσο και την κλιματική ουδετερότητα.

Θα πιέσουμε για ένα Πράσινο και Κοινωνικό Ταμείο Μετάβασης που ισοδυναμεί τουλάχιστον με το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ ετησίως, που θα χρηματοδοτείται κυρίως από κοινό δανεισμό σε επίπεδο ΕΕ.

Η ραχοκοκαλιά της Ένωσης Υποδομών μας, θα χρηματοδοτήσει έργα πράσινων υποδομών, όπως οι δημόσιες μεταφορές και οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι συνδέσεις με το δίκτυο ενέργειας. Θα χρηματοδοτήσει αναδυόμενες πράσινες βιομηχανίες και τη βαθιά ανακαίνιση των κατοικιών. Το ταμείο θα παρέχει επίσης χρηματοδότηση για εκπαίδευση προγράμματα που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας σε νέους πράσινους τομείς και τη βελτίωση των βασικών κοινωνικών υποδομών που είναι απαραίτητες για μια δίκαιη μετάβαση.

Βασικός μοχλός για την καταπολέμηση της αποβιομηχάνισης σε ολόκληρη την ΕΕ, αυτό το ταμείο θα στηρίξει τα κράτη μέλη με λιγότερους οικονομικούς πόρους και τομείς που επηρεάζονται από τη μετάβαση. Απαιτούνται επενδύσεις σε επίπεδο ΕΕ για την προστασία της ενιαίας αγοράς και την απόκτηση πολιτικής υποστήριξης για την πράσινη μετάβαση σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η βιομηχανική πολιτική της ΕΕ πρέπει να σχεδιαστεί με τη συμμετοχή πολιτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων και όχι να γίνει τρόπος κοινωνικοποίησης του κόστους, ενώ παράλληλα ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη. Θα διασφαλίσουμε ότι το δημόσιο ταμείο επωφελείται από τα έσοδα από επενδύσεις σε βιομηχανίες, για παράδειγμα μέσω μετοχών και ότι περιλαμβάνονται κοινωνικοί όροι για τη διασφάλιση της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας. Η βιομηχανική πολιτική δεν θα πρέπει να εισαχθεί εις βάρος των μειώσεων των εκπομπών και της ρύθμισης. Η ευρωπαϊκή υποστήριξη για την έρευνα και την ανάπτυξη μπορεί επίσης να συμβάλει στην επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και σε άλλους κοινωνικούς στόχους, και θα πρέπει να αυξηθεί.

Χρηματοδότηση της Πράσινης και Κοινωνικής Συμφωνίας

Τα χρήματα για τη χρηματοδότηση αυτής της τόσο αναγκαίας επένδυσης υπάρχουν. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στη διοχέτευση της προς πράσινες και κοινωνικές επενδύσεις. Ένας συνδυασμός δημοσιονομικής πολιτικής, δημόσιων επενδύσεων και ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα οδηγήσει σε αυτήν την αλλαγή. Ένα δικαιότερο οικονομικό σύστημα απαιτεί μεγαλύτερη ανακατανομή, καλύτερη χρήση των δημόσιων πόρων και ότι όλοι οι φορείς της κοινωνίας διαδραματίζουν τον ρόλο τους.

Δημιουργία δίκαιου φορολογικού συστήματος

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα αφαιρεί το βάρος από τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις και θα κάνει τους ρυπαίνοντες, τις πολυεθνικές και τους εξαιρετικά πλούσιους να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Θα καθιερώσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο για τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών στην ΕΕ για την εξισορρόπηση της φορολογικής επιβάρυνσης από τους εργαζομένους. Θα κλείσουμε τα κενά στη συμφωνία ελάχιστου εταιρικού φόρου του ΟΟΣΑ και θα πιέσουμε τα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν τη συμφωνία σε υψηλότερο επίπεδο. Θα κλείσουν τα κενά που αφήνουν περιθώρια για φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή εντός και εκτός ΕΕ, καθώς και για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Θα πολεμήσουμε ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους, είτε αυτοί στην ΕΕ είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί μεγαλύτερους δημοσιονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσει τις κοινές μας προκλήσεις. Η Ευρώπη πρέπει να επεκτείνει τον φόρο στα σύνορα άνθρακα σε νέους ρυπογόνους τομείς, να εφαρμόσει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε όλους τους τομείς και να καταργήσει τις δωρεάν ποσοστώσεις πριν από την τρέχουσα ημερομηνία του 2034. Θα αυξήσουμε το πεδίο εφαρμογής των υφιστάμενων φόρων στα πλαστικά.

Θα πιέσουμε για μαζική αύξηση του μεγέθους του Ταμείου της ΕΕ για το Κοινωνικό Κλίμα για να διασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Ζητούμε έναν φόρο πλούτου σε ολόκληρη την ΕΕ για την καταπολέμηση της ανισότητας και τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης. Επιπλέον, θα πιέσουμε για έναν ευρωπαϊκό φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για τη δημιουργία εσόδων, περιορίζοντας παράλληλα την κερδοσκοπία. Θα καταστήσουμε μόνιμο τον απροσδόκητο φόρο της ΕΕ στις εταιρείες ενέργειας για να αποτρέψουμε το κέρδος σε μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις και θα τον εφαρμόσουμε και στους εμπόρους εμπορευμάτων και στις τράπεζες.

Πράσινη χρηματοδότηση στην πραγματικότητα

Θα ρυθμίσουμε τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για να προωθήσουμε τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε ένα πράσινο και κοινωνικό μέλλον έναντι της βραχυπρόθεσμης κερδοσκοπίας. Θα αγωνιστούμε για να αναθεωρήσουμε την Πράσινη Ταξινόμηση για να διασφαλίσουμε ότι το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά δεν θα θεωρηθούν «αειφόρα». Το ορυκτό αέριο και η πυρηνική ενέργεια δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καθαρά.

Οι επενδύσεις σε νέο άνθρακα, εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενεργειακά έργα με καύση άνθρακα και οι εταιρείες που τα αναπτύσσουν πρέπει να αποτραπούν. Η συνεχής ανάπτυξη δραστηριοτήτων υψηλών εκπομπών θέτει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις της ΕΕ για το κλίμα και το περιβάλλον και αυξάνει τους οικονομικούς κινδύνους.

Θα υποχρεώσουμε τους χρηματοοικονομικούς παράγοντες να υιοθετήσουν ισχυρά σχέδια για την κλιματική μετάβαση για να υποστηρίξουν την οικονομική τους μετάβαση και να επιτρέψουν έναν σταδιακό μετασχηματισμό. Το περιεχόμενο και η εφαρμογή τους πρέπει να ρυθμιστούν, με τομεακές πολιτικές για τις δραστηριότητες με τις υψηλότερες εκπομπές και μεθόδους για τον καθορισμό στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Θα αγωνιστούμε για να συμπεριλάβουμε όλες τις δραστηριότητες του τραπεζικού τομέα στην Οδηγία Δέουσας Επιμέλειας για την Εταιρική Αειφορία, έτσι ώστε ο τραπεζικός τομέας να είναι υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις των επενδύσεών του.

Σταθερή και χωρίς αποκλεισμούς τραπεζική για την Ευρώπη

Τα νοικοκυριά δεν θα πρέπει πλέον να καταλήγουν να καλύπτουν τις τσέπες των οικονομικών παραγόντων που κερδοσκοπούν με τρόφιμα, ενέργεια και στέγαση ή να υποστούν τις συνέπειες των οικονομικών κραχ. Η ΕΕ πρέπει να ολοκληρώσει την πολύ καθυστερημένη τραπεζική της ένωση και να εισαγάγει ένα κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προσφέρει ένα δημόσιο ψηφιακό ευρώ για να προσφέρει μια εναλλακτική στα ιδιωτικά συστήματα πληρωμών, οι αγορές κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να ρυθμίζονται κατάλληλα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, και το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν μετρητά θα πρέπει να προστατεύονται συμπερίληψη.

Κλείσιμο του βρόχου με κυκλική οικονομία

Παράγουμε, καταναλώνουμε και πετάμε – η οικονομία της κοινωνίας μας οδηγεί στην εκμετάλλευση των πόρων πέρα από τα όρια του πλανήτη μας. Εάν δεν κάνουμε τίποτα για να το αλλάξουμε αυτό, θα χρειαστούμε τρεις Γη μέχρι το 2050 για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για πρώτες ύλες. Αυτό το γραμμικό μοντέλο τροφοδοτεί την κλιματική κρίση, την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εξόρυξη πόρων. Αφήνει τις αλυσίδες εφοδιασμού μας ευάλωτες σε κρίσεις και τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις μας να εξαρτώνται από τις εισαγωγές.

Τα απόβλητα πρέπει να γίνουν σχεδιαστικά ελάττωμα. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια πλήρως ανανεώσιμη, πλήρως κυκλική και μη τοξική οικονομία έως το 2040 με σαφείς και δεσμευτικούς στόχους και μεταβατικές οδούς για τη μείωση της κατανάλωσης και της χρήσης πόρων έως το 2030.

Καθώς η πράσινη μετάβαση απαιτεί αυξανόμενες ποσότητες μετάλλων, πρέπει να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση επάρκειας και να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη ικανοτήτων επεξεργασίας και ανακύκλωσης στρατηγικών υλικών.

Εάν η εξόρυξη στην ΕΕ αποδειχθεί απαραίτητη για τη διασφάλιση ασφαλών και βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, πρέπει να επιβάλουμε τα υψηλότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα. Δεν θα πρέπει να υπάρχει λόγος εξαίρεσης οποιασδήποτε νομοθεσίας της ΕΕ ή όροι ανθρωπίνων και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων, αυστηροί και μη αναστρέψιμες περιοχές «χωρίς εξόρυξη» και συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση των τεχνικών εξόρυξης και των συνθηκών εργασίας (συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης ασφάλειας και υγείας) και απαγόρευση των πιο επιβλαβών. Οι πληγείσες κοινότητες – ιδιαίτερα η τελευταία αυτόχθονη κοινότητα της Ευρώπης, ο λαός των Σάμι – πρέπει να λάβουν έγκαιρη ενημέρωση, συμμετοχή, συναίνεση και δίκαιη αποζημίωση.

Το μηδενικό απόβλητο είναι το επιχειρηματικό μοντέλο του μέλλοντος

Το όραμά μας είναι μια πλήρως κυκλική οικονομία όπου επαναχρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμε, μοιραζόμαστε και ανακυκλώνουμε τα προϊόντα μας για να διατηρήσουμε τα υλικά σε κλειστό βρόχο. Αυτή η προσέγγιση προστατεύει τους πόρους και το κλίμα και εξοικονομεί χρήματα για τους καταναλωτές καθώς τα προϊόντα διαρκούν περισσότερο. Η προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών συμβαδίζουν. Ως Πράσινοι, θα πιέσουμε για την ταχεία εφαρμογή των υποχρεωτικών απαιτήσεων βιωσιμότητας για τα προϊόντα μας και για δράση της ΕΕ για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης του κλάδου.

Θα καταπολεμήσουμε την πρόωρη απαξίωση, μεταξύ άλλων λόγω λογισμικού και την έλλειψη δυνατότητας επισκευής, που καταστρέφει τον πλανήτη καθώς και τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Θα διασφαλίσουμε ότι ένα αποτελεσματικό και οικονομικά προσιτό δικαίωμα επισκευής, συμπεριλαμβανομένου ενός βαθμού επισκευής σε επίπεδο ΕΕ και μιας ανοιχτής αγοράς επισκευών για ανεξάρτητους επισκευαστές και καταναλωτές, θα εισαχθεί σωστά. Θα υποστηρίξουμε τη δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς για μεταχειρισμένα αγαθά και ανακαίνιση. Θέλουμε νέα τεχνικά πρότυπα, όπως ο κοινός φορτιστής, που δίνουν κίνητρα για την ανθεκτικότητα του προϊόντος και που ανοίγουν τον δρόμο για μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων χωρίς εξαγωγές αποβλήτων σε τρίτες χώρες.

Η οικοδόμηση μιας κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας

Το όραμά μας για την οικονομία είναι δυναμικό και κυκλικό όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Ευρώπης ευδοκιμούν παράλληλα με νέα μοντέλα κοινοτικών, κοινωνικών και συνεργατικών οικονομιών.

Οι ΜΜΕ πρέπει να λειτουργούν σε ίσους όρους ανταγωνισμού με τις μεγάλες εταιρείες. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τη γραφειοκρατία και τη ρύθμιση που είναι πιο περίπλοκη, άκαμπτη ή με άλλο τρόπο επαχθείς από ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία του δημόσιου αγαθού. Προωθούμε ψηφιακά εργαλεία όπου μπορούν να διευκολύνουν τη συμμόρφωση.

Η δύναμη των βιώσιμων δημόσιων συμβάσεων θα πρέπει να ξεκλειδωθεί για την προώθηση υψηλών οικολογικών και κοινωνικών προτύπων και την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η ευρωπαϊκή ρύθμιση θα πρέπει να επιτρέπει εναλλακτικά οικονομικά μοντέλα όπως οι συνεταιρισμοί, η πληθοχρηματοδότηση, η κοινωνική επιχειρηματικότητα και τα κοινά. Αυτό το γόνιμο έδαφος για τοπικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να ενισχυθεί, με προτεραιότητα σε τομείς που αντιμετωπίζουν ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό, όπως η κλωστοϋφαντουργία.

Βιώσιμη ψηφιοποίηση για τους ανθρώπους και τον πλανήτη

Οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν ολοένα και πιο σημαντικό μέρος της ζωής μας. θα πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματα των ατόμων και να υπηρετούν το κοινό καλό πριν από τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών. Παγιδευμένη μεταξύ του αμερικανικού καπιταλισμού επιτήρησης και του κρατικού ελέγχου κινεζικού τύπου, η Ευρώπη χρειάζεται μια βασισμένη στα δικαιώματα, αποκεντρωμένη προσέγγιση της ψηφιοποίησης για να αποκομίσει τα οφέλη της.

Θα εισαγάγουμε έναν Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων που ανοίγει ανώνυμες χρήσεις κοινωνικών δεδομένων που εξυπηρετούν το κοινό καλό, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα για την κλιματική δικαιοσύνη και την ιατρική έρευνα. Η διαλειτουργικότητα είναι το κλειδί για την επιτυχημένη ψηφιακή πολιτική. Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, αλλά είναι δεν δημιουργεί ακόμη ίσους όρους ανταγωνισμού. Θα πιέσουμε για ανοιχτή τυποποίηση στους προγραμματιστές, την κοινωνία των πολιτών και τις ΜΜΕ. Η εμπλοκή τους πρέπει να αποζημιωθεί ώστε όλοι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτή τη διαδικασία.

Εάν είναι πραγματικά ανοιχτή και με δικαιώματα προστατευμένα από τη νομοθεσία, η ψηφιοποίηση θα είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους στην Ευρώπη. Η πρόσφατη νομοθεσία της ΕΕ θα παρέχει περισσότερες επιλογές και διαφάνεια στο διαδίκτυο, προστατεύοντας από παραβιάσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ωστόσο, η ΕΕ πρέπει να εισαγάγει έναν νόμο για την ψηφιακή δικαιοσύνη για την προστασία των ανθρώπων από παρεμβατικές πρακτικές διαδικτυακής διαφήμισης.

Θα νομοθετήσουμε για να αυξήσουμε την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση ψηφιακών συσκευών και εξαρτημάτων εντός της ΕΕ και να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας που συνδέεται με την επεξεργασία δεδομένων και τα κρυπτονομίσματα για να μειώσουμε μαζικά το αποτύπωμα υλικού του Διαδικτύου.

Συνεχίζοντας μια ιστορία επιτυχίας: προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών

Η ισχυρή προστασία των καταναλωτών, όπως τα δικαιώματα περιαγωγής και τα δικαιώματα των επιβατών και τα μέτρα ασφάλειας των προϊόντων αποτελούν σημαντικές επιτυχίες της ενιαίας αγοράς. Όμως, καθώς η οικονομία αλλάζει γρήγορα, τα υψηλά πρότυπα της ΕΕ χρειάζονται επείγουσα ενημέρωση για την προστασία των ανθρώπων, ειδικά στο διαδίκτυο.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα online και offline. Με ένα αυξανόμενο μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου που περιλαμβάνει δυνητικά μη ασφαλείς αγορές απευθείας από τρίτους πωλητές, ζητούμε μεγαλύτερη ευθύνη στις ηλεκτρονικές αγορές και εκτεταμένες και συντονισμένες διαδικασίες έγκρισης και δοκιμών από τα τελωνεία και τις αρχές εποπτείας της αγοράς.

Ως Πράσινοι, θα διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν σαφείς και ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών που πωλούνται στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την αναμενόμενη διάρκεια ζωής του προϊόντος και το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Στην ενιαία αγορά, δεν πρέπει να υπάρχουν καταναλωτές πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας. Τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά με τον ίδιο τρόπο σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι της ίδιας ποιότητας και σύνθεσης. Τα δικαιώματα των καταναλωτών θα πρέπει να τηρούνται πλήρως παντού στην ΕΕ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II: Το θάρρος να σηκωθείτε ενάντια στην ακροδεξιά – Για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, του Φεμινισμού και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Τσάρλι θέλει απλώς να είναι Τσάρλι. Τίποτα περισσότερο. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποδεχτεί ο κόσμος γύρω τους το φύλο τους;

Η Zara ξέρει τι θέλει: να τελειώσει ο φρικτός πόνος της ενδομητρίωσης. Βρείτε ένα φάρμακο που θα μπορούσε να βοηθήσει τόσους πολλούς ανθρώπους. Αλλά μερικές φορές φαίνεται ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν τίποτα περισσότερο από το χρώμα του δέρματός της, το επώνυμό της ή την επιλογή των ρούχων της.

Ο Ντάνιελ θέλει να το φωνάξει στον κόσμο. Είναι ερωτευμένος με έναν άντρα. Θέλει να βγει το βράδυ, να περπατήσει στους δρόμους της Σόφιας με τη σύντροφό του και να φέρει τη σύντροφό του στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της παρέας.

Πέρυσι, η Mirna ψήφισε υπέρ μιας εναλλακτικής στη διαφθορά, τον εκφοβισμό και τη χειραγώγηση στη χώρα της, αλλά η δημοκρατία και το κράτος δικαίου συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Αντί να πάει στη δουλειά, η Mirna διαδηλώνει πλέον καθημερινά, μαζί με χιλιάδες συμπολίτες, για να φέρει την αλλαγή.

Οι προκαταλήψεις, οι διακρίσεις και οι απειλές για δίκαιες δημοκρατικές διαδικασίες, συνεχίζουν να κρατούν πίσω τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Μπορούμε όμως να το αλλάξουμε αυτό. Πρέπει να αλλάξει.

Πρέπει να οικοδομήσουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση δημοκρατίας, ελευθερίας και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 

Ο ρατσισμός δεν εξαφανίστηκε ποτέ. Για παράδειγμα, ο αντιμουσουλμανικός ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και ο αντιτσιγγανισμός είναι όλα σε άνοδο. Οι διακρίσεις και ο αποκλεισμός παραμένουν πολύ συνηθισμένοι για τα άτομα που ζουν με αναπηρίες, τα άτομα που ζουν στη φτώχεια και άλλες ευάλωτες ομάδες.

Στα σύνορα της Ευρώπης, άνθρωποι πεθαίνουν. Οι μεταναστευτικές οδοί της Μεσογείου είναι οι πιο θανατηφόρες στον κόσμο. Οι άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια και προστασία αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο κράτηση, βάναυσες και παράνομες απωθήσεις και βία από τους λαθρέμπορους και τις συνοριακές αρχές. Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται και βαθαίνει τα δεινά της, παρασύροντας τα κυρίαρχα κόμματα προς τα δεξιά και ομαλοποιώντας τις μεταναστευτικές πολιτικές που είναι και δυσλειτουργικές και μη βιώσιμες.

Τα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν έδαφος με τις δοκιμασμένες και αξιόπιστες τακτικές τους να περιστρέφουν τις μισές αλήθειες και να εξοντώνουν τις μειονότητες. Αυτή η συντηρητική αντίδραση εργάζεται στρατηγικά για να ανατρέψει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Μόλις πιστεύουν σταθερά στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ακόμη και οι κυρίαρχοι συντηρητικοί ανοίγουν την πόρτα για αντιδημοκρατικές δυνάμεις που απειλούν το κράτος δικαίου.

Έχουμε το θάρρος να αντισταθούμε στην ακροδεξιά για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων.

Οι Πράσινοι θα διαφυλάξουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και θα απαιτήσουν μια διαφορετική Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι πιο ενωμένη για να αντιμετωπίσει τα κοινά μας προβλήματα. Ζητούμε μια ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ένωση με αυξημένες εξουσίες, βαθιά δημοκρατία και πραγματική διαφάνεια και υπευθυνότητα.

Θα πολεμήσουμε τον ρατσισμό και τον αποκλεισμό σε όλες του τις μορφές. Θα διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για το σώμα σας. Απαιτούμε ένα δίκαιο σύστημα ασύλου που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Εργαζόμαστε για μια μεταναστευτική πολιτική που αναγνωρίζει την τεράστια συμβολή των μεταναστών στις κοινωνίες μας. Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές λειτουργούν καλύτερα όταν διαμορφώνονται από τους ενδιαφερόμενους ανθρώπους. Είμαστε βέβαιοι ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να ανθίσει χωρίς ζωντανό αστικό χώρο και ενδυναμωμένους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Υπερασπιζόμαστε τη δικαστική ανεξαρτησία και την ελευθερία του Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε για να προστατεύσει την ειρήνη και τη δημοκρατία και να προασπίσει την ελευθερία, τα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.

Θα κάνουμε αυτή την ιδρυτική υπόσχεση πραγματικότητα για όλους.

Το αναγκαίο επόμενο βήμα: Μια Ενωμένη Ευρώπη Έτοιμη για Διεύρυνση

Για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του αιώνα μας, από την πράσινη μετάβαση στην καταπολέμηση των αυξανόμενων ανισοτήτων και την προστασία της δημοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμίσει τις συνθήκες της και να προχωρήσει προς μια ομοσπονδιακή Ευρώπη ικανή να δράσει και να υποδεχτεί νέα μέλη.

Στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, οι ευρωπαίοι πολίτες έδωσαν σαφές μήνυμα ότι υποστηρίζουν νέες συνθήκες που παρέχουν στην ΕΕ μεγαλύτερες αρμοδιότητες. Ζήτησαν εμβάθυνση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, με περισσότερες εξουσίες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τερματισμό των εθνικών βέτο, μεγαλύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ και ισχυρότερες αρμοδιότητες της ΕΕ σε βασικά ζητήματα όπως η υγεία, η φορολογία και η κοινωνική προστασία. Ως Πράσινοι, στεκόμαστε πίσω από τις προτάσεις τους.

Επέκταση της δημοκρατίας στην καρδιά της Ευρώπης

Υπερασπιζόμαστε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, για μια πλήρως ανεπτυγμένη υπερεθνική δημοκρατία ικανή να προσφέρει.

Η ανάγκη για ομοφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών σε θέματα από τη φορολογία και την εξωτερική πολιτική έως την καταπολέμηση των διακρίσεων και τις διαδικασίες του άρθρου 7 για την προστασία της δημοκρατίας εμποδίζει την ΕΕ να λαμβάνει αποφάσεις για το κοινό καλό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει το δικαίωμα να προτείνει νομοθεσία και ίση δημοσιονομική εξουσία. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να λειτουργεί ως δεύτερο σώμα για τη θέσπιση νομοθεσίας της ΕΕ, όχι ως τόπος παζαριών αργά το βράδυ για διακυβερνητικές συμφωνίες. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο τρέχων προϋπολογισμός της ΕΕ είναι προφανώς ανεπαρκής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Υποστηριζόμενος από δικούς της πόρους, όπως φόροι ορυκτών και περιουσίας σε επίπεδο ΕΕ, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά με διευρυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της κοινωνίας των πολιτών στην παρακολούθηση των δαπανών της ΕΕ. Οι αρμοδιότητες της ΕΕ θα πρέπει να επεκταθούν για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ μπορεί να προσφέρει. Αυτή η πραγματικά διεθνική δημοκρατία πρέπει επίσης να εξασφαλίσει μια ευρωπαϊκή ιθαγένεια βασισμένη στην κατοικία.

Για να κάνει η Ευρώπη αυτό το τόσο απαραίτητο βήμα, είναι ζωτικής σημασίας μια δημοκρατική εντολή από τους πολίτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια διαδικασία συνιστώσας χωρίς αποκλεισμούς σε όλη την ΕΕ θα πρέπει να οδηγήσει σε αυτές τις αλλαγές της Συνθήκης.

Οι αλλαγές στη Συνθήκη θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθούν μέσω ενός πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος σύμφωνα με το σύστημα διπλής πλειοψηφίας των ψήφων: πανευρωπαϊκά και στην πλειοψηφία των κρατών μελών.

Θα δημιουργήσουμε ενισχυμένη συνεργασία εάν μια χούφτα κράτη μέλη προσπαθήσουν να εμποδίσουν την πρόοδο.

Η ενισχυμένη συνεργασία θα επιτρέψει μια φιλόδοξη οικολογική και κοινωνική μετάβαση τώρα, χωρίς αναμονή

για αλλαγή συνθήκης.

Ζωντανεύοντας την Ευρώπη με τη συμμετοχή των πολιτών

Η συμμετοχή και η δέσμευση του κοινού ενισχύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να καταστήσουν πιο προσιτή την ψηφοφορία στις εκλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες. Για να αυξήσουμε τη δημοκρατική συμμετοχή, θέλουμε να γίνει πιλοτική η διαδικτυακή ψηφοφορία για τις εκλογές της ΕΕ του 2029, στο τουλάχιστον για τους μετακινούμενους Ευρωπαίους πολίτες. Οι διακρατικοί λίστες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εισαχθούν παράλληλα με τους εθνικούς καταλόγους, δημιουργώντας μια πρόσθετη ενιαία εκλογική περιφέρεια σε ολόκληρη την ΕΕ στην οποία οι πολίτες εκλέγουν μεγάλο αριθμό ευρωβουλευτών.

Καθώς η δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από εκλογές, οι Πράσινοι θα πιέσουν για τη δημιουργία επιτροπών πολιτών για να καταστήσουν τις επιλογές πολιτικής της ΕΕ πιο περιεκτικές. Το πλαίσιο για τις αναφορές και συγκεκριμένα η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών πρέπει να ενισχυθεί για να ανοίξει περισσότερους διαύλους στους πολίτες να επηρεάσουν την πολιτική της ΕΕ και να υποχρεωθούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ανταποκριθούν με νομοθετικές προτάσεις. Πρέπει να εισαχθεί ένα πλαίσιο για δημοψηφίσματα σε όλη την ΕΕ.

Πιο δυνατοί μαζί: διεύρυνση της Ένωσης

Πολλοί άνθρωποι στην ευρωπαϊκή γειτονιά λαχταρούν να γίνουν πολίτες της ΕΕ, πρωτίστως με την Ουκρανία να αγωνίζεται για τις αξίες μας και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η Ένωσή μας βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει την υπόσχεση για ειρήνη, δικαιοσύνη, κοινές αξίες και ευημερία και κάθε μέλος, παλιό και νέο, είναι υπεύθυνο για την υποστήριξη αυτών των αρχών και στόχων.

Μια νέα ώθηση για τη διεύρυνση έχει καθυστερήσει πολύ. Η ΕΕ ήταν πάντα ένα έργο με γεωπολιτικές προεκτάσεις. Καθώς η ΕΕ είναι χτισμένη σε κοινούς κανόνες και αξίες, συμβάλλει στη μείωση της σημασίας των συνόρων. Συνεπώς, η διεύρυνση της ΕΕ είναι η καλύτερη προοπτική για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που προσπαθούν να γίνουν μέρος ή να επανενταχθούν στην ΕΕ και που συμμερίζονται τις αξίες μας πρέπει να γίνουν ευπρόσδεκτες στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ και να τους δοθεί όλη η υποστήριξη που χρειάζονται για να εκπληρώσουν τα κριτήρια.

Τηρώντας τις υποσχέσεις μας: μια πορεία προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τις υποψήφιες χώρες: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Ουκρανία και Γεωργία. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Κοσσυφοπεδίου να γίνει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Θα υποστηρίξουμε αυτές τις χώρες στην πορεία τους για την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αυτά που αφορούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα.

Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά και στον προϋπολογισμό της ΕΕ απαιτεί την εκπλήρωση αυτών των κριτηρίων και η πρόοδος στη διαδικασία πρέπει να βασίζεται στην αξία. Ως Πράσινοι, πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί στενότερα με την κοινωνία των πολιτών στη διαδικασία προσχώρησης. Θα εργαστούμε για να ξεπεραστεί η ομοφωνία στο Συμβούλιο που επί του παρόντος εμποδίζει την ένταξη.

Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα υποστηρίξουμε τις ουκρανικές αρχές στην εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ένταξη στην ΕΕ. Η βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία θα πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να επιτρέψει μια ανθεκτική στο κλίμα ανασυγκρότηση και ανάκαμψη, βασισμένη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύγχρονες υποδομές και μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία.

Η υποδοχή νέων μελών πρέπει να χρησιμεύσει ως ζωτική ώθηση για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την ΕΕ να λαμβάνει αποφάσεις αποτελεσματικά και αποτελεσματικά.

Κάθε υποψήφια χώρα θα πρέπει να μπορεί να το ακολουθεί

την πορεία προς την ΕΕ ανεξάρτητα από την πρόοδο άλλων υποψηφίων χωρών.

Ανάληψη ταχείας δράσης για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου

Ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην ευρωπαϊκή πρόοδο τα τελευταία χρόνια ήταν η ανάπτυξη αυταρχικών τάσεων στην καρδιά της Ευρώπης. Οι πολίτες των χωρών που έχουν πληγεί είναι πολίτες της ΕΕ και η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους ενάντια στις αρπαγές εξουσίας από την κυβέρνηση. Θέλουμε ταχεία δράση για να τεθεί τέρμα στις παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ από τα κράτη μέλη μέσω διαδικασιών παραβίασης. Αυτό απαιτεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας του άρθρου 7.

Θα εισαγάγουμε μια ετήσια επισκόπηση θεμελιωδών αξιών για την παρακολούθηση, την επιβολή και την επιβολή κυρώσεων για την παραβίαση θεμελιωδών αξιών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κονδύλια της ΕΕ θα ενισχύσουν την ευημερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και να μην εξαφανιστούν στις τσέπες των αυταρχών και των φίλων τους. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στον εξοπλισμό της ΕΕ με καλύτερα εργαλεία για να γίνει αυτό, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.

Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη πρέπει να γίνει πραγματικότητα για όλους τους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό οι ευάλωτες ομάδες, όπως τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα και οι περιθωριοποιημένες κοινότητες, να έχουν πρόσβαση στο δικαίωμά τους να αναζητούν απαντήσεις και ένδικα μέσα για την αδικία.

Καταπολέμηση της διαφθοράς! Η πολιτική πρέπει να είναι διαφανής και υπεύθυνη

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία βασίζεται στην πολιτική ακεραιότητα. Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για τον δημοκρατικό έλεγχο και τη δημόσια εποπτεία. Όταν η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και τους δημοκρατικούς θεσμούς απειλείται σοβαρά, πρέπει να δράσουμε.

Το σκάνδαλο του Κατάργκεϊτ έδειξε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν είναι εξοπλισμένα για να αποτρέψουν τη διαφθορά και τη μαζική ανάρμοστη συμπεριφορά. Αντί άλλο συμβουλευτικό όργανο, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χρειάζονται μια ανεξάρτητη Αρχή Δεοντολογίας με την εξουσία και τους πόρους να διερευνά και να επιβάλλει κυρώσεις για ανήθικη συμπεριφορά και κατάχρηση εξουσίας. Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένη νομοθεσία για τις δραστηριότητες λόμπι σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός υποχρεωτικού μητρώου διαφάνειας της ΕΕ.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να γίνουν πιο διαφανή, μεταξύ άλλων μέσω της προληπτικής δημοσίευσης όλων των εγγράφων σχετικά με την τρέχουσα νομοθεσία. Αυτές θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν τις θέσεις των κρατών μελών καθώς παραμένει σχεδόν αδύνατο για τους πολίτες να κατανοήσουν πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Τα μέλη και τα ανώτερα στελέχη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ πρέπει να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με διαφάνεια, όπως απαιτείται σε πολλά κράτη μέλη, και δεν πρέπει να τους επιτρέπεται να έχουν παράπλευρες δραστηριότητες επί πληρωμή για οργανώσεις πίεσης.

Η διαφθορά και η κατάχρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ υπονομεύουν ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Υποστηρίζουμε τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, την OLAF και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, και ζητάμε περισσότερους πόρους για τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.

Μια Ένωση Δικαιωμάτων και Ελευθεριών: Για ένα αληθινά φεμινιστικό και αντιρατσιστικό μέλλον

 

Ως Πράσινοι, θέλουμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου όλοι θα ζούμε απαλλαγμένοι από βία, ρατσισμό, σεξισμό, queerphobia και εξαναγκασμό. Παλεύουμε για έναν κόσμο όπου μπορούμε να αποφασίζουμε για το σώμα μας, όπου μπορούμε να αγαπάμε αυτόν που θέλουμε να αγαπάμε και όπου η φυλετική δικαιοσύνη γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Αυτός ο κόσμος είναι δυνατός και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτόν. Όσο πιο σκληρές είναι οι επιθέσεις, τόσο πιο πεπεισμένοι, συμπονετικοί και αποφασιστικοί θα είμαστε.

Ίσα δικαιώματα για όλους

Αγωνιζόμαστε για ίσα δικαιώματα για όλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων να ισχύει άμεσα για τους ευρωπαίους πολίτες και τα θεμελιώδη δικαιώματα να αποτελούν άμεσες αρμοδιότητες της ΕΕ.

Ζητούμε μια συνολική αξιολόγηση του πλαισίου της ΕΕ για την καταπολέμηση των διακρίσεων, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια διατομεακή και συνολική προσέγγιση. Για την αποτελεσματική καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των φυλετικών κοινοτήτων και τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και μεταχείρισης για όλους, η οριζόντια οδηγία κατά των διακρίσεων χρειάζεται σημαντική επικαιροποίηση. Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε.

Σπάστε την πατριαρχία!

Οι γυναίκες δεν είναι όλες ίδιες και η κατανόηση της διαφορετικότητάς τους είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της ανισότητας και των διακρίσεων.

Μια φεμινιστική Ευρώπη πρέπει να εγγυηθεί πολιτικές που διασφαλίζουν την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών, ιδίως με την κατάργηση των φορολογικών καθεστώτων που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και τον τερματισμό του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων μέσω δεσμευτικών μέτρων για τις εταιρείες και τις δημόσιες αρχές.

Απαιτούμε καθολική και ίση πρόσβαση στη φροντίδα των παιδιών. Ζητούμε την αναθεώρηση της Οδηγίας για το Ισοζύγιο Επαγγελματικής Ζωής και της Οδηγίας για την Άδεια Μητρότητας, ώστε να προχωρήσουμε σε πλήρως αμειβόμενες άδειες μητρότητας και πατρότητας ίσης διάρκειας.

Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου πρέπει να διασφαλίσει ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα ωφελούν εξίσου άνδρες και γυναίκες. Υπερασπιζόμαστε έναν δεσμευτικό μηχανισμό ισοτιμίας για τις λίστες στις ευρωπαϊκές εκλογές και την ισορροπία των φύλων στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων θέσεων εργασίας. Η Επιτροπή της ΕΕ και το Συμβούλιο χρειάζονται συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

Το σώμα μας, τα δικαιώματά μας!

Αγωνιζόμαστε για να διευρύνουμε την αναπαραγωγική ελευθερία. Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ασφαλή άμβλωση, είναι θεμελιώδη δικαιώματα. Ανήκουν στις Συνθήκες της ΕΕ – ως βασικές αρχές και αρμοδιότητες της ΕΕ και στον άμεσα ισχύοντα Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Η ασφαλής και νόμιμη άμβλωση πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η φροντίδα των αμβλώσεων είναι μια βασική υπηρεσία υγείας.

Στεκόμαστε ενάντια στην καταστροφική οπισθοδρόμηση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Κανείς δεν πρέπει να ποινικοποιείται επειδή αναζητά ή έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αμβλώσεων. Οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές αμβλώσεις. Ως Πράσινοι, υποστηρίζουμε την παροχή δωρεάν, υψηλής ποιότητας αντισυλληπτικών για όλους. Οι νέοι έχουν δικαίωμα σε ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση.

Τέλος στη βία λόγω φύλου

Όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιθωριοποιούνται λόγω φυλής, φύλου, ταυτότητας φύλου, ηλικίας, σεξουαλικών χαρακτηριστικών, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας, τάξης και μεταναστευτικής κατάστασης, έχουν δικαίωμα να ζήσουν μια ζωή απαλλαγμένη από βία. Η βία με βάση το φύλο είναι μια βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια έκφραση άνισων σχέσεων εξουσίας στις κοινωνίες μας.

Συνεχίζουμε τον αταλάντευτο αγώνα μας για ολοκληρωμένη νομοθεσία της ΕΕ που αποτρέπει, ανταποκρίνεται και τερματίζει τη βία με βάση το φύλο στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης σε ολόκληρη την ΕΕ και την αντιμετωπίζει από διατομεακή και δομική προοπτική. Οι Πράσινοι τονίζουν τον ρόλο των κοινοτήτων στην πρόληψη των βλαβών και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των θυμάτων με εξειδικευμένη υποστήριξη, πρόσβαση στη δικαιοσύνη και προστασία των θυμάτων με ιδιαίτερη προσοχή στις περιθωριοποιημένες κοινότητες. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η ΕΕ πρέπει να προσθέσει τη βία λόγω φύλου στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ.

Υπερηφάνεια, σεβασμός και ισότητα για την LGBTQIA+

Μια ανανεωμένη Στρατηγική Ισότητας LGBTQIA+ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα τρανς, τα ιντερσεξ και τα μη δυαδικά άτομα προστατεύονται επίσης βάσει του νομικού πλαισίου της ΕΕ, κλείνοντας τα νομοθετικά κενά στους τομείς της μη διάκρισης και των εγκλημάτων μίσους. Θέλουμε να τερματίσουμε τον ιντερσεξικό ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων. Πιέζουμε για νομική αναγνώριση φύλου με βάση την αυτοδιάθεση και την πρόσβαση σε δια-ειδική υγειονομική περίθαλψη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενεργήσει πολιτικά για μια απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ της λεγόμενης «θεραπείας μετατροπής» και της αναγκαστικής στείρωσης των τρανς ατόμων. Οι οικογένειες Rainbow και τα δικαιώματά τους πρέπει να προστατεύονται σε όλη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής της ελεύθερης κυκλοφορίας χωρίς απώλεια δικαιωμάτων.

Καταπολέμηση του ρατσισμού και του αποκλεισμού

Ο ρατσισμός στην Ευρώπη δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα ατομικών συμπεριφορών, είναι μια δομική και συστημική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Η φυλετική δικαιοσύνη θα πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, με βάση την ουσιαστική συμμετοχή όλων των εθνοτικών και φυλετικών κοινοτήτων, ώστε να διασφαλίζεται ότι λαμβάνονται υπόψη οι βιωμένες εμπειρίες τους.

Ο αντισημιτισμός και ο αντιμουσουλμανικός ρατσισμός αυξάνονται. Η ΕΕ πρέπει να είναι ασφαλής για να ζουν όλοι. Θα προστατεύσουμε τις εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες και θα απαιτήσουμε τον τερματισμό κάθε μορφής διακρίσεων.

Θα διασφαλίσουμε την εφαρμογή του σχεδίου δράσης της ΕΕ κατά του ρατσισμού και θα εργαστούμε για την ανανέωσή του για το 2025 με την κατάλληλη χρηματοδότηση και ένα συμβουλευτικό όργανο της κοινωνίας των πολιτών. Τα εθνικά σχέδια δράσης πρέπει να είναι υποχρεωτικά για όλα τα κράτη μέλη.

Είναι δημοκρατικό πρόβλημα ότι το 96% των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι λευκοί. Ως Πράσινοι, εργαζόμαστε για να έχουμε υποψηφίους από φυλετικές κοινότητες σε εκλέξιμες θέσεις. Ενθαρρύνουμε ενεργά τους Πράσινους που είναι φυλετικοί και εθνοτικά μειονοτικοί να διεκδικήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι φωνές των νέων έχουν σημασία: περισσότερα δικαιώματα, περισσότερη εκπροσώπηση

Παλεύουμε για ψήφους από τα 16 για όλες τις εκλογές στην Ευρώπη και το δικαίωμα να εκλεγείς υποψήφιος από τις 18, ξεκινώντας από τις ευρωεκλογές. Ως Ευρωπαίοι Πράσινοι, εργαζόμαστε για να έχουμε νέους υποψηφίους σε εκλέξιμες θέσεις στις λίστες των κομμάτων.

Η νομοθεσία της ΕΕ πρέπει να λειτουργεί για τους νέους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει την έγκριση μιας Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Νέων. Μέθοδοι διαβούλευσης, όπως οι ετήσιοι διάλογοι με αντιπροσωπευτικές οργανώσεις της νεολαίας και την αγορά νέων πολιτών θα πρέπει να θεσμοθετηθούν και οι νομοθετικές εκτιμήσεις επιπτώσεων θα πρέπει να περιλαμβάνουν συστηματικά τους νέους. Τα κονδύλια της ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτούν σωστά τις οργανώσεις νεολαίας.

Όχι εμπόδια στην ηλικία

Η ηλικία δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για μια πλήρη και δραστήρια ζωή, αλλά πολύ συχνά οι ηλικιωμένοι συγκρατούνται από τις διακρίσεις και τον αποκλεισμό λόγω ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι συγκαταλέγονται στις κοινωνικές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια καθώς και από τον ψηφιακό αποκλεισμό. Ως Πράσινοι, θα λάβουμε θέση ενάντια στον ηλικιακό χαρακτήρα στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Η ομάδα των πολύ ηλικιωμένων είναι αυτή τη στιγμή η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα στην Ευρώπη και πρέπει να είμαστε δημογραφικά ανθεκτικοί. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε μέτρα που προάγουν την ένταξη των ηλικιωμένων και τη συμμετοχή τους σε θέματα πολιτικής, όπως η ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πόλεων και Κοινοτήτων Φιλικών προς τους Ηλικιωμένους του ΠΟΥ.

Απαιτούμε δίκαιες συντάξεις για όλους τους ηλικιωμένους στην ΕΕ.

Θέλουμε να έχουμε ισχυρές υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας που ωφελούν την ευημερία των ατόμων με μακροχρόνιες ανάγκες φροντίδας, καθώς και των οικογενειών και των κοινοτήτων τους. Η δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών δεν είναι απλώς μια έννοια: η ανταλλαγή μεταξύ των γενεών πρέπει να εδράζεται στα εκπαιδευτικά μας συστήματα, αλλά και ευρύτερα στις κοινοτικές δραστηριότητες.

Για μια Ευρώπη προσβάσιμη σε όλους

Τα άτομα με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μπορούν να επιδιώκουν την πλήρη συμμετοχή τους στην πολιτική, κοινωνική και δημόσια ζωή, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης. Θα πιέσουμε για την αποτελεσματική παρακολούθηση και επιβολή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προσβασιμότητα και την εισαγωγή της Κάρτας Αναπηρίας που αναγνωρίζεται σε ολόκληρη την ΕΕ. Η ΕΕ θα πρέπει να αρχίσει να συλλέγει συγκεντρωτικά δεδομένα ανά φύλο, ηλικία και είδος αναπηρίας για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των πολιτικών της ΕΕ και να παρακολουθήσει την πρόοδο όσον αφορά την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες γενικά.

ΕΕ Δικαιωμάτων και Ελευθεριών: Προστασία των Δικαιωμάτων όλων

Η προστασία των δικαιωμάτων όλων είναι μια βασική μάχη ενάντια στην ακροδεξιά. Σε όλη την Ευρώπη, η ακροδεξιά εργαλειοποιεί τη μετανάστευση για να σκορπίσει φόβο και δυσαρέσκεια. Επιθυμούν να καταργήσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών και των ατόμων από την κοινότητα LGBTQIA+ καθώς και των φυλετικών ατόμων. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτή την αντίδραση, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ένα ανθρώπινο σύστημα ασύλου

Υποστηρίζουμε ένα δίκαιο σύστημα ασύλου που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια, βασισμένο στην αλληλεγγύη και την κατανομή ευθυνών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές προκλήσεις και να προστατεύσει τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια με ανθρωπιά. Καθώς υποστηρίζουμε τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δικαίωμα στο άσυλο δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Θέλουμε να εργαστούμε για ένα σύστημα ανθρώπινου ασύλου με γρήγορες και αποκεντρωμένες διαδικασίες. Τα κράτη μέλη πρέπει να μοιράζονται δίκαια την ευθύνη για τις αιτήσεις ασύλου. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε έναν υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης. Τα κόμματα σε όλο το πολιτικό φάσμα αφήνονται να συρθούν προς τις ακροδεξιές μεταναστευτικές πολιτικές, όπως δυστυχώς αντανακλά το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η επιτυχής χρήση της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας ως απάντηση στην προσφυγική κατάσταση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να επαναληφθεί.

Ζητάμε βίζα της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι να παρέχουμε νομική προστασία σε άτομα που εκτοπίστηκαν βίαια λόγω της κλιματικής κρίσης και των περιβαλλοντικών καταστροφών. Αυτό περιλαμβάνει βίζες για το κλίμα που επιτρέπουν στα θύματα φυσικών καταστροφών να αναζητήσουν προστασία και ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστήριξη διαδικασιών που στοχεύουν στην πρόληψη της ανιθαγένειας που προκαλείται από την κλιματική κρίση. Η συγκεκριμένη ευπάθεια των αιτούντων άσυλο LGBTQIA+ πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τέλος στην ποινικοποίηση των ανθρώπων που κινούνται

Υπήρξε μια αφόρητη κλιμάκωση της βίας εναντίον ατόμων που αναζητούν προστασία. Πρέπει να σταματήσουμε τη βία, τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση στα σύνορα της Ευρώπης. Οι παράνομες απωθήσεις στα σύνορα της ΕΕ πρέπει να σταματήσουν.

Πρέπει να επιβληθούν οι νόμοι της ΕΕ για την εναρμόνιση των προτύπων σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου, τις συνθήκες υποδοχής και τις εγγυήσεις. Δεν μπορούμε να δεχτούμε φυλάκιση, κακομεταχείριση και κακοποίηση ατόμων που αναζητούν προστασία και μια καλύτερη ζωή στην ΕΕ.

Η διάσωση δεν είναι έγκλημα

Ζητούμε μια Αποστολή Έρευνας και Διάσωσης που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και ηγείται η ΕΕ στη Μεσόγειο και ενισχύουμε την ανθρωπιστική εντολή και ευθύνη του Frontex.

Θέλουμε να τερματίσουμε την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την παραγωγική χρήση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για περιορισμό

πρόσβαση στο άσυλο και νόμιμα δικαιώματα επίβλεψης από την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης. Οι άνθρωποι δεν ανήκουν στη φυλακή απλώς και μόνο επειδή ζητούν άσυλο. Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια.

Όχι βρώμικες συμφωνίες με δικτάτορες

Αντιτιθέμεθα σθεναρά στις λεγόμενες «συμφωνίες για τη μετανάστευση», όπως αυτή με την Τυνησία, όπου η ΕΕ πληρώνει τις χώρες για να κρατήσει έξω τους μετανάστες. Οποιαδήποτε συνεργασία με τρίτες χώρες για τη μετανάστευση χρειάζεται αξιολόγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εξάρτηση της αναπτυξιακής συνεργασίας με τρίτες χώρες από τη «διαχείριση της μετανάστευσης» είναι ανήθικη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για γεωπολιτικά οφέλη. Η εμπορία ανθρώπων δεν μπορεί ποτέ να είναι όπλο υβριδικού πολέμου.

Μια δίκαιη μεταναστευτική πολιτική προς όφελος όλων

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, οι άνθρωποι πάντα μετακινούνταν από τόπο σε τόπο. Η μετανάστευση είναι τόσο παλιά όσο η ιστορία, και πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτόν τον πραγματισμό. Η μετανάστευση μπορεί να ωφελήσει όλους. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού – σήμερα μια βασική οικονομική πρόκληση. Οι μετανάστες συμβάλλουν ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή οικονομία και εμπλουτίζουν τον πολιτισμό, τις κοινότητες και την καθημερινή μας ζωή.

Η δημιουργία νόμιμων και προσβάσιμων διαύλων μετανάστευσης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον τερματισμό της εμπορίας ανθρώπων και της εκμετάλλευσης. Θέλουμε να αναπτύξουμε έναν νέο, ολοκληρωμένο Κώδικα Μετανάστευσης, ο οποίος θα παρέχει ευκαιρίες για βίζα για οικογενειακή επανένωση και εργασία σε διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων. Θα πρέπει επίσης να επιτρέπει στους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην ΕΕ να αλλάξουν το καθεστώς τους, για παράδειγμα από φοιτητή σε εργαζόμενο. Θέλουμε να διευκολύνουμε τους νεοφερμένους να εργαστούν και να ενσωματωθούν μέσω της πρόσβασης στην εκπαίδευση, της γλωσσικής υποστήριξης και των ευκαιριών εργασίας.

Για να αποφευχθεί η εκμετάλλευση των μεταναστών εργαζομένων, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη πρέπει να διασφαλιστεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ζητούμε μια ολοκληρωμένη εκστρατεία για τη νομιμοποίηση των μακροπρόθεσμων «sans-papiers», που ζουν σε χώρες της ΕΕ. Όποια και αν είναι η κατάστασή τους, τα άτομα που έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να οικοδομήσουν μια ζωή πρέπει να απολαμβάνουν ίσα κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας μετακίνησης, του δικαιώματος στην εργασία και της κοινωνικής προστασίας και της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της εργασιακής εκμετάλλευσης

Θέλουμε να καταπολεμήσουμε την εμπορία ανθρώπων και την εργασιακή εκμετάλλευση στην ΕΕ. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα θύματα, για παράδειγμα μέσω προγραμμάτων προστασίας ή δικαιωμάτων διαμονής. Μέσω της αναγνώρισης της καθολικότητας των εργασιακών δικαιωμάτων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη σοβαρή εργασιακή εκμετάλλευση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εμπορία ανθρώπων. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως του καθεστώτος διαμονής τους, έχουν δικαιώματα που τους προστατεύουν από παράνομες εργασιακές καταχρήσεις σύμφωνα με τα δικαιώματα των θυμάτων της ΕΕ και τη νομοθεσία κατά της εμπορίας ανθρώπων. Αυτά τα δικαιώματα πρέπει να γίνουν πραγματικότητα.

Για έναν δίκαιο και ασφαλή ψηφιακό κόσμο

Καθώς ο ψηφιακός κόσμος έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, οι ίδιες ελευθερίες και προστασίες που υπάρχουν εκτός σύνδεσης θα πρέπει να υπάρχουν και στους διαδικτυακούς χώρους. Η πρόληψη της εξάπλωσης του διαδικτυακού μίσους είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ορισμένες ομάδες δεν αποκλείονται από την πολιτική αρένα. Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης είναι απαραίτητη για τους λειτουργικούς και αξιόπιστους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η ΕΕ έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και τη ρύθμιση των διαδικτυακών πλατφορμών με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Τώρα πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις του. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να προστατεύουν το νόμιμο περιεχόμενο και να υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο και διαφάνεια σχετικά με την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου.

Οι γυναίκες και τα φυλετικά άτομα υποφέρουν από δυσανάλογα ποσά διαδικτυακού μίσους. Το διαδίκτυο πρέπει να είναι απαλλαγμένη από παράνομη ρητορική μίσους και διακρίσεις. Η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της για να κάνει

ιδιαίτερα επιβλαβείς εκδηλώσεις μίσους που χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα της ΕΕ με ελάχιστους κανόνες σχετικά

τον ορισμό τους και τις σχετικές κυρώσεις.

Θέλουμε να υποστηρίξουμε πλατφόρμες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και πρωτοβουλίες μέσων ενημέρωσης που προωθούν την παιδεία στα μέσα επικοινωνίας και τις στρατηγικές κατά του μίσους.

Ο GDPR προστατεύει το δικαίωμά μας στην ιδιωτική ζωή, ακόμη και από την κρατική επιτήρηση. Θα πιέσουμε για να μην παρακολουθείται το δικαίωμα. Η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί στον παγκόσμιο αγώνα κατά της μαζικής παρακολούθησης. Η επαρκής νομοθεσία της ΕΕ πρέπει να προστατεύει τους πολίτες από την κατάχρηση λογισμικού υποκλοπής spyware και να εμποδίζει τα κράτη μέλη να αποφεύγουν τη λογοδοσία προκαλώντας την εθνική ασφάλεια.

Βάζοντας τους ανθρώπους στο επίκεντρο της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη διαθέτει σημαντικές δυνατότητες, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις για την κοινωνία. Για να αντιμετωπίσουμε τυχόν κινδύνους, θα εφαρμόσουμε την αρχή ότι οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν υπό τον έλεγχο των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και ότι αυτά τα συστήματα σέβονται την ανθρώπινη αυτονομία, την αξιοπρέπεια και την εξουσία λήψης αποφάσεων. Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να λειτουργεί για τους ανθρώπους, την κοινωνία και τον πλανήτη, όχι για τα κράτη επιτήρησης ή τον τεχνολογικό καπιταλισμό.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρά όρια. Δεν θα πρέπει να επιτρέπονται οι πιο ανήθικες και αντιδημοκρατικές πρακτικές στην ΕΕ, όπως η βιομετρική μαζική επιτήρηση, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που αναγνωρίζουν συναισθήματα, το φύλο ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η προγνωστική αστυνόμευση με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Οι νόμοι κατά των διακρίσεων και οι νόμοι περί προστασίας δεδομένων πρέπει να ενισχυθούν και να επιβληθούν για να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν κάνουν διακρίσεις σε βάρος των φυλετικών κοινοτήτων. Οι προσπάθειες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο πρέπει να αυξηθούν για να αποτραπούν οι επιθέσεις hacking που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της υποδομής ζωτικής σημασίας. Ο σχεδιασμός και η χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι διαφανής. Εφαρμογές όπως deepfakes και chatbots πρέπει να επισημαίνονται με σαφήνεια ως τέτοιες.

Θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη προωθεί, όχι παρεμποδίζει, την Πράσινη Συμφωνία με βασικές περιβαλλοντικές διατάξεις. Στο χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει πάντα να έχουν τη δυνατότητα να αποσυνδεθούν από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να επιβάλλεται σωστά στο πλαίσιο των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για την πλήρη προστασία των δημιουργών περιεχομένου. Υποστηρίζουμε την έννοια της «αξιοπρέπειας δεδομένων, που σημαίνει ότι τα δεδομένα που παράγονται από ανθρώπινες ενέργειες δεν μπορούν να συλλεχθούν δωρεάν από εμπορικούς προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης, αλλά πρώτα και κύρια ανήκουν στους ανθρώπους που τα δημιούργησαν.

Για έναν δυνατό και δυναμικό αστικό χώρο

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΟΚΠ) βρίσκονται στην καρδιά κάθε δημοκρατίας. Γιαυτό θέλουμε να τους κάνουμε δυνατούς και πραγματικά ευρωπαϊκούς. Ζητούμε έναν μηχανισμό της ΕΕ για την προστασία της κοινωνίας των πολιτών, των ακτιβιστών και των υπερασπιστών από κάθε μορφή επιθέσεων, διακρίσεων και παρενόχλησης. Ένας μηχανισμός της ΕΕ θα πρέπει να επιτρέπει στις ΟΚΠ να αναφέρουν αυτές τις επιθέσεις, μεταξύ άλλων μέσω ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Τα μέτρα για την υποστήριξη ενός τακτικού, ουσιαστικού και δομημένου διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών κατά τη διάρκεια των νομοθετικών διαδικασιών είναι απαραίτητα. Θα εισαγάγουμε ένα καταστατικό για ευρωπαϊκές διασυνοριακές ενώσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Υποστηρίζουμε έναν διάλογο των πολιτών σε επίπεδο ΕΕ, με πρότυπο τον κοινωνικό διάλογο, μεταξύ των ΟΚΠ και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης για την Ευρώπη

Η συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, απειλώντας τη συντακτική και οικονομική τους ανεξαρτησία. Η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών παρεμποδίζεται από τους σαρωτικούς αντιτρομοκρατικούς νόμους και τα εκτεταμένα μέτρα μαζικής παρακολούθησης. Οι μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση και οι καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες έχουν γίνει βασικές μέθοδοι για να φιμώνουν τους ερευνητές δημοσιογράφους.

Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο ΕΕ για να αποτρέψουμε τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης και να επιτρέψουμε στους δημοσιογράφους να εργάζονται ελεύθερα. Η ερευνητική δημοσιογραφία χρειάζεται ειδικές διασφαλίσεις. Η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία δεν μπορεί ποτέ να είναι θέμα των απαραίτητων οικονομικών. Θέλουμε να παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, ιδίως των νόμων της ΕΕ όπως τα πνευματικά δικαιώματα, τα εμπορικά μυστικά, ο κανονισμός για την προστασία δεδομένων και η οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, για να διασφαλίσουμε ότι δεν γίνεται κατάχρηση. Θα εργαστούμε για την ορθή εφαρμογή του μελλοντικού νόμου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και της οδηγίας κατά των SLAPPs (Στρατηγικές Αγωγές κατά της Συμμετοχής του Δημοσίου).

Υποστηρίζουμε την εμφάνιση πανευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης και ποιοτικού περιεχομένου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και την ευρωπαϊκή ταυτότητα, ως βασικά στοιχεία για έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο πολιτών και πληροφόρησης, καταρρίπτοντας μύθους που σχετίζονται με την ΕΕ και χτίζοντας την αίσθηση του ευρωπαϊκού ανήκει.

Ο πολιτισμός ως η σπίθα της αλλαγής

Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι μερικά από τα πιο ισχυρά εργαλεία της κοινωνίας για να πει ιστορίες, να αλλάξει μυαλά και να οικοδομήσει αλληλεγγύη.

Πιστεύουμε επίσης ότι οι κόσμοι του πολιτισμού και της δημιουργικότητας μπορούν να παίξουν σημαντικό πολιτικό ρόλο βοηθώντας μας να φανταστούμε λύσεις

τις προκλήσεις της εποχής μας.

Η ικανότητα παραγωγής από κοινού είναι μια πραγματικά μεταμορφωτική πτυχή του προγράμματος Creative Europe. Η συνεχής υποστήριξη για την παραγωγή και τη διανομή της τέχνης και του πολιτισμού που παράγονται σε όλη την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ιδιαίτερα τον πειραματισμό και την ποικιλομορφία των εκφράσεων και των οργανωτικών μορφών, είναι απαραίτητη.

Θα πιέσουμε για μια στρατηγική της ΕΕ για τη συμμετοχή των πολιτιστικών τομέων στην Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία μας και σε οποιαδήποτε συστατική διαδικασία για το μέλλον της Ευρώπης. Η πολιτιστική διπλωματία και οι ανταλλαγές θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ενταξιακής διαδικασίας για όλες τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Υπερασπίζοντας τη Σένγκεν, απολαμβάνοντας ελεύθερη μετακίνηση

Η ελευθερία μετακίνησης –το δικαίωμα των ανθρώπων να ταξιδεύουν και να κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς εμπόδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση– έχει επηρεάσει και διαμορφώσει τις ζωές των πολιτών της ΕΕ όπως κανένα άλλο επίτευγμα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δημιουργήσει ζωές και σχέσεις σε χώρες της ΕΕ άλλες από τις δικές τους και εκατομμύρια πιο τακτικά διασχίζουν τα εθνικά σύνορα για επαγγελματικές ευκαιρίες και αναψυχή.

Όπως μας υπενθύμισαν οι συνοριακοί έλεγχοι στην πανδημία, οι μέρες της ουράς στα σύνορα είναι ευτυχώς πίσω μας. Σκοπεύουμε να το διατηρήσουμε έτσι. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να δράσουν για να αναστρέψουν τη σταθερή επανεμφάνιση και την παράνομα απεριόριστη διατήρηση των συνοριακών ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν, ιδίως με βάση την αιτιολόγηση της μετανάστευσης. Ως μέλη της ΕΕ που έχουν εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στη Σένγκεν, η Βουλγαρία και η Ρουμανία πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες, ώστε οι πολίτες τους να μπορούν να απολαμβάνουν τα πλήρη δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ.

Αστυνόμευση χωρίς προκατάληψη

Κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι υπεράνω του νόμου, συμπεριλαμβανομένων της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας. Αυτή η βασική αρχή που προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων υπονομεύεται τακτικά, όπως παρατηρείται σε πολύ συχνά περιπτώσεις αστυνομικής βίας.

Για την προστασία των δικαιωμάτων των φυλετικών ομάδων που διατρέχουν δυσανάλογα τον κίνδυνο αστυνομικής βίας και προφίλ, η οδηγία της ΕΕ για τη φυλετική ισότητα θα πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να καλύπτει ρητά την αστυνόμευση και τη θεσμική βία. Με το δικαίωμα της διαμαρτυρίας να απειλείται όλο και περισσότερο, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα της συγκέντρωσης και της ειρηνικής διαδήλωσης σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ένας ευρωπαϊκός αγώνας κατά του οργανωμένου εγκλήματος

Το οργανωμένο έγκλημα βλάπτει τις δημοκρατίες μας, θέτει σε κίνδυνο ζωές και καταστρέφει το τοπικό περιβάλλον. Καθώς το οργανωμένο έγκλημα είναι διεθνικό, μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο μέσω της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Υποστηρίζουμε πολιτικές που βελτιώνουν τις ανταλλαγές και τις ροές πληροφοριών μεταξύ της ευρωπαϊκής αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών και θα δημιουργήσουν ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγών για αστυνομικούς.

Κεφάλαιο III: Θάρρος για ανάληψη ευθύνης – Οικοδομώντας μια Ένωση Ασφάλειας, Ειρήνης και Παγκόσμιας Δικαιοσύνης

Η Γιούλια άφησε το αγρόκτημά της τέσσερις μήνες μετά τη μάχη. Η συγκομιδή ήταν πάντα η καλύτερη εποχή του χρόνου, αλλά φέτος ήταν πολύ επικίνδυνη. Ούτως ή άλλως δεν υπήρχε πού να πάει το σιτάρι.

Ο ρωσικός αποκλεισμός ήταν μια τραγωδία για τη Γιούλια όπως και για τα εκατομμύρια που εξαρτιόνταν από τις εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας σε όλο τον κόσμο. Ακριβώς όπως η οικονομία της Ουκρανίας έχει διαμορφωθεί από τις ρωσικές ανάγκες εδώ και αιώνες, το άδικο εμπόριο και οι μεταθανάτιες ζωές της αποικιοκρατίας σημαίνουν ότι ολόκληρες περιοχές δεν καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες σε τρόφιμα. Τα κύματα καύσωνα και οι ξηρασίες επιδεινώνουν αυτήν την άσχημη κατάσταση.

Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια δίκαιη μετάβαση, γιατί το μέλλον μας είναι το μέλλον όλων και το μέλλον όλων είναι το μέλλον μας. Η ειρήνη, η ευημερία και η βιωσιμότητα πάνε χέρι-χέρι. Ο κόσμος δεν μπορεί να έχει ένα, ενώ αγνοεί ένα άλλο.

Η ανασφάλεια και οι συγκρούσεις αυξάνονται, από πολέμους έως απόπειρες γενοκτονίας, ενώ τα αυταρχικά καθεστώτα θέτουν σε κίνδυνο τις δημοκρατικές αξίες και τον διεθνή διάλογο.

Η πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένα σημείο καμπής στην ιστορία της ηπείρου μας και του κόσμου. Παραβιάζει τον κανόνα του διεθνούς δικαίου, της ειρήνης και της ασφάλειας.

Ως Πράσινοι, παραμένουμε σταθεροί στην αμέριστη αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και στη συνεχή οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη. Ο αγώνας του λαού της Ουκρανίας για ελευθερία, ειρήνη και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο αγώνας μας.

Δεν είναι μόνο η Ουκρανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ειρήνη και η ασφάλεια απειλούνται. Οδυνηρές συγκρούσεις μαίνεται στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, το Σαχέλ και την Κεντρική Αφρική.

Οι αυξανόμενες εντάσεις και η συρρίκνωση του χώρου για τη δημοκρατία και την κοινωνία των πολιτών απειλούν την ακεραιότητα του διεθνούς συστήματος και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Η εξάρτηση της Ευρώπης από αυταρχικά καθεστώτα μας τύφλωσε σε αυτήν την πραγματικότητα για πάρα πολύ καιρό.

Η επιταχυνόμενη κλιματική κρίση, οι φυσικές καταστροφές και ο αγώνας για πόρους βρίσκονται δίπλα στην παγκόσμια ανισότητα που παραμένει εμποτισμένη στις οικονομικές σχέσεις, τις εμπορικές συμφωνίες και τους πολυμερείς θεσμούς. Η αποικιοκρατία και η κληρονομιά της είναι ακόμα μαζί μας.

Στον σημερινό κόσμο, πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ισχυρός παίκτης. Η ΕΕ είναι και ήταν πάντα ένα ειρηνευτικό έργο. Πρέπει να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε την ασφάλεια της ΕΕ καθώς και την ειρήνη και τις παγκόσμιες αξίες στη γειτονιά μας και στον κόσμο.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η οικονομική ευημερία δεν μπορούν να είναι πολυτέλεια για τους πλουσιότερους του κόσμου. Η παγκόσμια δικαιοσύνη, η χρηστή διακυβέρνηση και οι δημοκρατικοί κανόνες και θεσμοί βοηθούν μια χώρα να ανθίσει. Είναι απαραίτητα για έναν ασφαλή, συνεργάσιμο και ειρηνικό κόσμο.

Μια παγκόσμια δίκαιη μετάβαση από την οποία μπορούν να ωφεληθούν όλες οι χώρες και οι περιφέρειες είναι το κλειδί για αυτό το μέλλον.

Η απάντησή μας ξεκινά με την επίτευξη μεγαλύτερης ασφάλειας από γεωπολιτική και οικονομική άποψη από την ΕΕ και να ενεργεί ως ενιαία διεθνώς. Για την ΕΕ, η ασφάλειά μας εξαρτάται επίσης από την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία.

Θα θέσουμε τις αξίες, την ειρήνη και τη συμφιλίωση προτεραιότητες για τις διεθνείς πολιτικές της ΕΕ, χτίζοντας έναν πιο σταθερό κόσμο μέσω της ανθρώπινης ασφάλειας, της διπλωματίας και της πρόληψης των συγκρούσεων. Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους φίλους της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολυμερούς προσέγγισης για τους σκοπούς αυτούς.

Έχουμε το θάρρος να κάνουμε την ΕΕ δύναμη για έναν διαφορετικό, πιο δίκαιο κόσμο.

Η πράσινη μετάβαση της Ευρώπης είναι ταυτόχρονα γεωπολιτικό εργαλείο και παγκόσμια ευθύνη. Η διπλωματία για το κλίμα και η συνεργασία για την πράσινη τεχνολογία και τις επενδύσεις είναι το κλειδί για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κόσμο.

Θα αγωνιστούμε για παγκόσμια δικαιοσύνη. Η ΕΕ μπορεί να ξαναγράψει άδικους εμπορικούς κανόνες για να κάνει τον κόσμο πιο δίκαιο και πιο ίσο. Όλες οι χώρες πρέπει να έχουν μερίδιο στη νέα απανθρακοποιημένη παγκόσμια οικονομία.

Ένας ασφαλής και ειρηνικός κόσμος, όπου η Ευρώπη συνεργάζεται με εταίρους για να θέσει τους ανθρώπους και τον πλανήτη πριν από τον πόλεμο και την εκμετάλλευση.

Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε, και ότι η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση.

 

Μια Ένωση για την Ειρήνη, τη Συνεργασία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η πολιτική ασφαλείας βρίσκεται και θα παραμείνει στο επίκεντρο της ατζέντας της ΕΕ.

 

Ως Πράσινοι, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΕ χρειάζεται μια νέα νοοτροπία και μια ξεκάθαρη προθυμία για δράση.

Είναι καιρός να αναζωογονηθεί η πολυμέρεια και η εξωτερική πολιτική που βασίζεται σε αξίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει ισχυρή μέσω της ολοκλήρωσης, της κοινής χρήσης και της σύνδεσης – όχι με την αποσύνδεση ή την οικοδόμηση τειχών. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε με το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει επίσης να καθοδηγεί τις διεθνείς μας σχέσεις. Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με τους εταίρους μας και να δημιουργήσουμε ένα διευρυμένο δίκτυο δεσμών και στρατηγικών συνεργασιών που συνεργάζονται σε έναν ολοένα πιο περίπλοκο και διασυνδεδεμένο κόσμο.

Η πράσινη μετάβαση ήταν πάντα θέμα ασφάλειας. Με περισσότερο έλεγχο στο ενεργειακό μας σύστημα, τις ζωτικής σημασίας τεχνολογίες και τις ζωτικής σημασίας αλυσίδες εφοδιασμού, η ΕΕ μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική και προς μια παγκόσμια δίκαιη μετάβαση. Είναι μια ευκαιρία για την ΕΕ να γίνει πιο αποτελεσματικός παράγοντας μαζί με τους εταίρους και τους πολυμερείς θεσμούς, προάγοντας την ειρήνη και την ασφάλεια καθώς και τις οικουμενικές αξίες, τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.

Συνεργασία βασισμένη σε οικουμενικές αξίες και αρχές

Η ΕΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη συνεργασία και την οικοδόμηση συμμαχιών με δημοκρατικούς εταίρους για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των οικουμενικών αξιών και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Πρέπει να ενεργούμε με τους συμμάχους και τους ομοϊδεάτες μας εταίρους όπου είναι δυνατόν, διατηρώντας παράλληλα την ικανότητα να ενεργούμε ανεξάρτητα όταν χρειάζεται.

Ως Πράσινοι, οραματιζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα συνεργάζεται στενά με τις δημοκρατίες και τους ομοϊδεάτες εταίρους για να αντισταθεί στους επιτιθέμενους σε όλο τον κόσμο και να δημιουργήσει νέους δεσμούς για πολυμερή συνεργασία εκτός του Παγκόσμιου Βορρά. Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη που είναι δεσμευμένα για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολυμέρεια και το διεθνές δίκαιο.

Πολυμέρεια και συνεργασία για την παγκόσμια ασφάλεια

Η ειρήνη και η ελευθερία χτίζονται μέσα από αξίες και δίκαιες σχέσεις με τους εταίρους μας. Πιστεύουμε στη διεθνή αλληλεγγύη και την πολυμέρεια. Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν τις κοινές μας παγκόσμιες αξίες και θα τα υπερασπιστούμε έναντι των επιθέσεων και θα υποστηρίξουμε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της αποτελεσματικότητας.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η ΕΕ πρέπει να αναζητήσει ενεργά όλες τις ευκαιρίες για διεθνή συνεργασία και να χρησιμοποιήσει όλους τους διαύλους συνεργασίας για τη διατήρηση της ειρήνης, επίσης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Το πολυμερές σύστημα πρέπει να ενισχυθεί μέσω της δίκαιης εκπροσώπησης για τον Παγκόσμιο Νότο, για παράδειγμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Υποστηρίζουμε τη μεταρρύθμιση του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως του ΣΑΗΕ, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη και αναλογική εκπροσώπηση όλων των περιοχών του κόσμου και να καταστεί δυνατή η κατοχή περιφερειακών οργανισμών όπως η ΕΕ με πλήρη μέλη. Το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να καταργηθεί για να προωθηθεί η διεθνής λήψη αποφάσεων και να απομακρυνθούμε από ένα ηγεμονικό σύστημα.

Η παγκόσμια ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την τήρηση, την προώθηση και την ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου. Ως Πράσινοι, θα διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ χρησιμοποιεί τη διεθνή της επιρροή για να παρακινήσει χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, να προσχωρήσουν στο Καταστατικό της Ρώμης και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για να διασφαλίσουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπερασπιστεί τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ως εκ τούτου, είναι κοινή μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι κανένα έγκλημα πολέμου ή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα μείνει ατιμώρητο. Αυτή η δέσμευση είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη πολυμερούς προσέγγισης που βασίζεται στην ισχύ του διεθνούς δικαίου, δεν είναι ίσως σωστό.

Για την ΕΕ, μια πολυμερής προσέγγιση περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση και την εμβάθυνση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, με παράλληλο σεβασμό μιας σαφούς κατανομής αρμοδιοτήτων και χωρίς να δίνεται προτεραιότητα. Τα κράτη μέλη αποφασίζουν μόνα τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η ΕΕ έχει συλλογικό καθήκον να προστατεύσει την ασφάλειά της από τις ταλαντώσεις εξωτερικών παραγόντων και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να καθορίσει ελεύθερα τη δέσμευσή της στο ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ένα νέο συμβόλαιο ειρήνης για την Ευρώπη

Με τις αυξανόμενες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής γειτονιάς, η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για την οικοδόμηση της ειρήνης και τη μείωση του κινδύνου συγκρούσεων. Θα ακολουθήσουμε μια μετασχηματιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης, την ενίσχυση της πρόληψης, της διαμεσολάβησης και της συμφιλίωσης των μη στρατιωτικών συγκρούσεων καθώς και της διαχείρισης κρίσεων πέρα από τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης ειρήνης, της διατήρησης της ειρήνης και της επιβολής.

Ο δεσμός κλίματος-ασφάλειας είναι κάτι περισσότερο από τη σταθερότητα της ίδιας της ΕΕ. Οι πρωτοβουλίες για το κλίμα και το περιβάλλον, καθώς και οι προσπάθειες που ενισχύουν την πολιτική, κοινωνική και οικονομική συμμετοχή των γυναικών είναι βασικές για την οικοδόμηση της ειρήνης και την παροχή ασφάλειας μέσω της ανάπτυξης. Η χρηματοδότησή τους πρέπει να αυξάνεται παράλληλα με οποιαδήποτε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Οι στρατιωτικές επεμβάσεις πρέπει να είναι μόνο η τελευταία λύση. Πρέπει να βασίζονται σε μακροπρόθεσμες πολιτικές στρατηγικές, να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο και να υπόκεινται στη σχετική κοινοβουλευτική έγκριση και επίβλεψη. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ένωσης ασφάλειας εντός των υφιστάμενων δομών με βάση αυτές τις αρχές.

Όσον αφορά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, θα πιέσουμε ώστε η ΕΕ να ξαναρχίσει πολιτικές διαπραγματεύσεις προς μια λύση δύο κρατών, βασισμένη σε ασφαλή και συμφωνημένα σύνορα. Η διαρκής ειρήνη στην περιοχή απαιτεί αποτελέσματα κατόπιν διαπραγμάτευσης που σέβονται το δικαίωμα τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης να υπάρχουν ως δημοκρατικά και κυρίαρχα κράτη και του παλαιστινιακού λαού σε ένα δικό του σπίτι. Απαιτούμε πλήρη ευθύνη μέσω ανεξάρτητων ερευνών για όλες τις πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από όλα τα μέρη. Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να υποστηρίξουν το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης.

Η Κύπρος εξακολουθεί να υποφέρει υπό στρατιωτική κατοχή μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Ο γεωγραφικός διαχωρισμός των Κυπρίων με βάση την εθνική καταγωγή και τη θρησκεία παραβιάζει τις ευρωπαϊκές θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ζητούμε επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφάλειας

Καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές για την ασφάλεια μόνη της, η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει μια Ένωση Ασφαλείας που θα επικεντρώνει την ανθρώπινη ασφάλεια και τις ανάγκες των ανθρώπων. Αυτή η προσέγγιση είναι απαραίτητη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πρόληψη των συγκρούσεων και τη δημιουργία και διατήρηση της ειρήνης.

Η ασφάλεια αφορά τις ισχυρές κοινωνίες των πολιτών, την παγκόσμια δίκαιη μετάβαση και τις μακροπρόθεσμες προληπτικές στρατηγικές και όχι μόνο την άμυνα. Όχι μόνο ο βραχυπρόθεσμος αλλά και μακροπρόθεσμος είναι ο ορίζοντας δράσης μας, όχι μόνο οι συμβατικές συγκρούσεις αλλά και οι υβριδικές απειλές είναι οι στόχοι μας, όχι μόνο τα κράτη αλλά και οι κοινωνίες των πολιτών. Υποστηρίζουμε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ως δύναμη για πραγματικά διεθνική διπλωματία που μπορεί να καταπολεμήσει την ατιμωρησία και να οικοδομήσει συμφιλίωση και διαρκή ειρήνη.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτούμε μια αξιόπιστη πολιτική αλληλεγγύης και αμοιβαίας βοήθειας σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει συνεργασία σε στρατιωτικές δυνατότητες και δημιουργία συνεργειών, για παράδειγμα μέσω της προώθησης της διαλειτουργικότητας και του συντονισμού των συστημάτων προμηθειών, συντήρησης και προμήθειας. Η αυξανόμενη απειλή παραπληροφόρησης και παρέμβασης σε κυρίαρχες δημοκρατίες πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσπάθειες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Δεν βασίζεται πλέον σε αυταρχικά καθεστώτα

Δεν πρέπει να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Για πάρα πολύ καιρό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της εφησυχάζονταν για την οικονομική εξάρτηση από αυταρχικά καθεστώτα. Νανουρισμένη από ορυκτά καύσιμα, η ΕΕ αγνόησε τον αυξανόμενο αυταρχισμό του Πούτιν, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απειλή που αποτελούσε το καθεστώς του για τη διεθνή ασφάλεια. Εμείς οι Πράσινοι θα διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη δεν θα ξανακάνει το ίδιο λάθος με άλλα πολεμικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο.

Αναγνωρίζουμε την απειλή που θέτει η Κίνα για την Ταϊβάν που θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Υποστηρίζουμε μια ενεργή, ξεκάθαρη και κοινή πολιτική της ΕΕ για την Κίνα. Η ΕΕ πρέπει να εφαρμόσει μια ισχυρή πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ξεκινά με την απομάκρυνση των αλυσίδων εφοδιασμού μας και την αύξηση της αυτάρκειάς μας σε έναν κόσμο με αυξανόμενη κλιματική αστάθεια και πολιτικές εντάσεις, ενώ αναγνωρίζει ότι η αλληλεξάρτηση είναι βασικός παράγοντας για ένα ειρηνικό διεθνές σύστημα και παγκόσμια δίκαιη μετάβαση.

Αγώνας για τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την αυτοδιάθεση και την καταπολέμηση της διαφθοράς και των διακρίσεων. Είναι οι φυσικοί σύμμαχοι της ΕΕ που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Ωστόσο, τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο πολύ συχνά δεν είναι ασφαλή. Περιβαλλοντολόγοι, ερευνητές δημοσιογράφοι, γυναίκες, μέλη της κοινότητας LGBTQIA+, υπερασπιστές των δικαιωμάτων της γης και των ιθαγενών, συνδικαλιστές και προοδευτικοί πολιτικοί σε όλο τον κόσμο εκφοβίζονται, υποβάλλονται σε εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης, φυλακίζονται με πλαστές κατηγορίες και, στη χειρότερη περίπτωση, δολοφονούνται .

Ως Πράσινοι, θα εφαρμόσουμε πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα παρέχουμε ευκολότερη πρόσβαση στη βίζα. Θέλουμε η ΕΕ να παρέχει περισσότερη υποστήριξη στην κοινωνία των πολιτών γενικά, για παράδειγμα μέσω βιώσιμης χρηματοδότησης. Η διακρατική καταστολή από αυταρχικά καθεστώτα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καμία ειρήνη χωρίς γυναίκες: για μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική

Οι γυναίκες και οι περιθωριοποιημένες ομάδες συνεχίζουν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην εξουσία σε όλο τον κόσμο. Μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική θα θέσει την ισότητα των φύλων και την ανθρώπινη ασφάλεια στον πυρήνα της εξωτερικής μας πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Οι κοινωνίες θα είναι πιο ειρηνικές και ευημερούσες όταν όλοι διαδραματίζουν ίσο ρόλο στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή.

Ως Πράσινοι, θα πιέσουμε για μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ που θα εφαρμόζει διατομεακές στρατηγικές. Πρέπει να διασφαλίσουμε την πολιτική και αστική συμμετοχή των κοριτσιών, των γυναικών και των περιθωριοποιημένων ομάδων, καθώς και μια ποιοτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς για κορίτσια και νέες γυναίκες. Πρέπει να προωθήσουμε την οικονομική ενδυνάμωση των κοριτσιών, των γυναικών και των περιθωριοποιημένων ομάδων ως βασικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμείου για την υποστήριξη τοπικών φεμινιστικών οργανώσεων.

Καμία εξαγωγή όπλων σε δικτάτορες και αυταρχικά καθεστώτα

Οι παγκόσμιες δαπάνες όπλων είναι υψηλότερες από ποτέ και αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2015. Υποστηρίζουμε τον έλεγχο και τον αφοπλισμό των πυρηνικών και συμβατικών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των αυτόνομων φονικών όπλων και της υποστήριξης της συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών και της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα. Ζητούμε μια πολιτική εξαγωγών όπλων σε επίπεδο ΕΕ που να απαγορεύει τις εξαγωγές όπλων σε αυταρχικά καθεστώτα, δικτατορίες και καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας παράλληλα τις χώρες που αμύνονται έναντι των επιτιθέμενων. Πρέπει να εισαχθούν ολοκληρωμένοι μηχανισμοί παρακολούθησης για τις εξαγωγές όπλων σε όλους τους εταίρους.

Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη μέσω της Παγκόσμιας Πράσινης Συμφωνίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή, τη δύναμη και τους πόρους της για να οικοδομήσει παγκόσμια δικαιοσύνη και να επιτρέψει μια Παγκόσμια Πράσινη Συμφωνία. Η επιταχυνόμενη κλιματική κρίση υπονομεύει την ειρήνη και την ευημερία σε όλο τον κόσμο. Το μέλλον του κλίματος εξαρτάται από κάθε χώρα στον κόσμο που θα αναλάβει δράση και θα σταματήσει τα ορυκτά καύσιμα.

Για αιώνες, εκμεταλλευόμαστε τον Παγκόσμιο Νότο, εμποδίζοντας την ανάπτυξη επιβάλλοντας οικονομικές δομές και εκμεταλλευόμενοι ανθρώπους, γη και πόρους. Η παγκόσμια δικαιοσύνη, με πράξεις και όχι μόνο λόγια, είναι ηθική ευθύνη αλλά και γεωπολιτική ανάγκη.

Οι προτάσεις μας συνδυάζουν διεθνείς συνεργασίες και εμπορική μεταρρύθμιση με διεθνή συνεργασία επί ίσοις όροις και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες. Έχουν τις ρίζες τους στη δέσμευσή μας για την παγκόσμια δικαιοσύνη και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς και στη συνειδητοποίηση της επίμονης κληρονομιάς της αποικιοκρατίας.

Αναγνωρίζοντας τις ευθύνες μας μέσω της διπλωματίας για το κλίμα

Θέλουμε η διπλωματία για το κλίμα να είναι κεντρική στις σχέσεις της ΕΕ με τους παγκόσμιους εταίρους της. Η ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσει τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι ευρωπαϊκές χώρες συμβάλλοντας στην τοποθέτηση του Παγκόσμιου Νότου στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης. Όπως ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού, η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις για την παροχή διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα για μετριασμό και προσαρμογή σύμφωνα με το δίκαιο μερίδιό της και να αναλάβει πολυετείς δεσμεύσεις στο νέο Ταμείο Απωλειών και Ζημιών. Η ΕΕ μπορεί να πρωτοστατήσει δημιουργώντας συνασπισμούς για το κλίμα υψηλής φιλοδοξίας για επενδύσεις, τομεακές και τεχνολογικές προτεραιότητες για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Θα αγωνιστούμε για τη συνοχή των πολιτικών σε όλες τις εσωτερικές πολιτικές ώστε να αντικατοπτρίζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις τους με νομοθετικό έλεγχο για το πώς θα συμβάλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και στην αποφυγή τυχόν αρνητικών επιπτώσεων στην ικανότητα των τρίτων χωρών να τους επιτύχουν. Ως Πράσινοι, υπερβαίνουμε την αρχή του μη βλάπτουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να συνεργαστούμε με τους εταίρους για να αλλάξουμε από κοινού τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο και να δράσουμε ενάντια στην κλιματική κρίση, την απώλεια βιοποικιλότητας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Θα συνεχίσουμε την ώθησή μας για τη διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος της οικοκτονίας.

Συνεργασίες Green Deal για την παγκόσμια δικαιοσύνη

Θέλουμε η ΕΕ να συνάψει εταιρικές σχέσεις για την Πράσινη Συμφωνία με χώρες, περιφέρειες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών για να υποστηρίξει την απαραίτητη Παγκόσμια Πράσινη Συμφωνία με επενδύσεις, πρόσβαση στην τεχνολογία και τεχνογνωσία. Θέλουμε η ΕΕ να διαμορφώσει και να μοιραστεί την τεχνολογική ανάπτυξη και τα οικονομικά πλαίσια του απανθρακωμένου κόσμου, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας τη μεταφορά τεχνολογίας στον Παγκόσμιο Νότο.

Πρωτοβουλίες όπως το Global Gateway και οι Συνεργασίες Just Energy Transition πρέπει να γίνουν βασικά οχήματα για το άνοιγμα πράσινων και ανθεκτικών οδών ανάπτυξης με εταίρους και περιφέρειες. Η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει να ξεκλειδώσει τόσες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση παγκοσμίως όσες ξοδεύει στην ΕΕ.

Για τη δικαιοσύνη των πόρων, ενάντια στις εξορύξεις

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο πρέπει να επωφεληθούν, ώστε η πράσινη μετάβαση να μην γίνει ένας αγώνας που αποκλείει τον Παγκόσμιο Νότο. Ταυτόχρονα, η άμεση ανάγκη της ΕΕ για μέταλλα και άλλους πόρους δεν μπορεί να ικανοποιηθεί χωρίς πρόσβαση σε νέα υλικά. Η ΕΕ πρέπει επομένως να επιταχύνει τη μετάβασή της προς μια πλήρως κυκλική οικονομία για την επαναχρησιμοποίηση υλικών όσο το δυνατόν περισσότερο και την επίτευξη φιλόδοξων στόχων μείωσης των πόρων. Επιπλέον, πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στις πλούσιες σε πόρους χώρες να εξάγουν, να επεξεργάζονται και να ανακυκλώνουν πρώτες ύλες, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα σε μια προσέγγιση «άνθρωποι και πλανήτης» που προστατεύει τα δικαιώματα των κοινοτήτων, ιδιαίτερα των αυτόχθονων πληθυσμών, της φύσης και της βιοποικιλότητας.

Ο Παγκόσμιος Νότος πρέπει να υποστηριχθεί, ώστε η εξόρυξη να μπορεί να γίνει σύμφωνα με τους ίδιους όρους όπως εντός της ΕΕ. Οι ανάγκες της ΕΕ σε πόρους δεν πρέπει να επιδεινώσουν περαιτέρω τις υπάρχουσες ανισότητες, ούτε την κλιματική και περιβαλλοντική αδικία. Η προσέγγισή μας για την επάρκεια, που υποστηρίζεται από στόχους μείωσης και ανακύκλωσης εντός της ΕΕ, θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του τεράστιου αντίκτυπου του παγκόσμιου τομέα εξόρυξης όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταστροφή του περιβάλλοντος και το κλίμα.

Η δικαιοσύνη των πόρων συνεπάγεται επίσης τη διακοπή της απόρριψης των απορριμμάτων μας σε χώρες του Παγκόσμιου Νότου. Είναι επομένως σημαντικό να υιοθετηθούν σαφή κριτήρια για το τέλος των αποβλήτων σε επίπεδο ΕΕ, όπως τα πλαστικά και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ώστε να αποφευχθεί η ταξινόμηση των αποβλήτων ως μεταχειρισμένων αγαθών. Αυτό το βήμα θα τονώσει επίσης την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανακύκλωσης στην ΕΕ. Ζητούμε συλλογική στρατηγική αγορών και συνεργασία για στοιχεία σπάνιων γαιών. Η χρήση τέτοιων στοιχείων θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για τις βιομηχανίες που σχετίζονται περισσότερο με την οικολογική μετάβαση.

Αποαποικιοποίηση τώρα!

Η κληρονομιά της αποικιακής εποχής εξακολουθεί να βαραίνει τις σχέσεις μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και των πρώην αποικιών τους. Αντικατοπτρίζεται στην άνιση παγκόσμια κατανομή του πλούτου, στις συνεχιζόμενες οικονομικές εξαρτήσεις και στις άδικες οικονομικές δομές και στην έλλειψη εκπροσώπησης στους θεσμούς μας καθώς και παγκοσμίως. Θέλουμε η ΕΕ να αντιμετωπίσει την ιστορική της ευθύνη που απορρέει από τα εγκλήματα της αποικιοκρατίας και την κληρονομιά της.

Ζητούμε μια βαθιά συνολική και περιεκτική αναθεώρηση της αποικιακής κληρονομιάς της Ευρώπης για να διασφαλιστεί η αποκατάσταση, η οποία μπορεί να είναι υλική και συμβολική, καθώς και την ευθύνη για εγκλήματα του παρελθόντος. Υποστηρίζουμε την ώθηση για την επιστροφή πολιτιστικών αντικειμένων. Θέλουμε να διορθώσουμε τις δυσμενείς ρήτρες στις εμπορικές συμφωνίες και να πιέσουμε για μεταρρυθμίσεις στις αναπτυξιακές τράπεζες. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να εργαστούν για την ορθή αναδιάρθρωση του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους για τις ιδιαίτερα επιβαρυμένες χώρες. Η επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια πρέπει να χορηγείται σε διαβούλευση με τους εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, και να διασφαλίζεται ότι καλύπτονται οι τοπικές ανάγκες. Η μετάβαση πέρα από μια μετα-αποικιακή στάση σημαίνει ότι η εξωτερική δράση της ΕΕ δεν θα πρέπει να θέτει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα ή τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών πάνω και πάνω από αυτά των εταίρων της.

Από την αναπτυξιακή βοήθεια σε μια παγκόσμια δίκαιη μετάβαση

Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις ροές προς την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια, όπως ορίζεται από τον ΟΟΣΑ, στο 0,7% τουλάχιστον του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος των κρατών μελών. Οι διεθνείς πολιτικές συνεργασίας και ανάπτυξης πρέπει να καθοδηγούνται από μια αποαποικιακή και αντιρατσιστική προοπτική.

Καθοδηγούμενοι από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, θέλουμε να συντονίσουμε καλύτερα τις τοπικές βιώσιμες πρωτοβουλίες και να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση της κοινωνίας των πολιτών της βάσης, σύμφωνα με τη σύσταση της ΕΑΒ του ΟΟΣΑ, αποφεύγοντας τις επικαλύψεις και τη σπατάλη πόρων. Θα ακολουθήσουμε μια λεπτομερή προσέγγιση για τον έλεγχο και την ευθυγράμμιση του προϋπολογισμού διεθνούς συνεργασίας της ΕΕ με την Ατζέντα 2030, εστιάζοντας στην παγκόσμια δικαιοσύνη, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, διασφαλίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας κατευθύνεται σε ανάγκες προτεραιότητας όπως δημόσιες υπηρεσίες και βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και διαφάνεια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η ΕΕ πρέπει να συγκαλέσει εκ νέου την Πολυμερή Πλατφόρμα για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Θέλουμε να προωθήσουμε την τοπική γνώση και τοπικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της ανάπτυξης οικονομικών κύκλων και συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Για το σκοπό αυτό, θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την υπάρχουσα ευρωπαϊκή αναπτυξιακή συνεργασία σε διάλογο με τους εταίρους μας. Απορρίπτουμε τη σύνδεση της διεθνούς βοήθειας και βοήθειας με συμφωνίες για τη μετανάστευση. Η ακεραιότητα και ο σκοπός της συνεργασίας για την αναπτυξιακή βοήθεια πρέπει να διατηρούνται και να παρακολουθούνται στενά.

Τερματισμός της παγκόσμιας πείνας: επισιτιστική κυριαρχία για όλους

Οι πολλαπλές κρίσεις της εποχής μας, πρώτα και κύρια η κλιματική κρίση, θέτουν υπαρξιακές προκλήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως. Για να τερματιστεί η πείνα, η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό παγκόσμιο σύστημα τροφίμων και να συμβάλει στην εφαρμογή του δικαιώματος στην τροφή. Η ΕΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις αγροοικολογικές προσεγγίσεις και να ευθυγραμμίσει τη δική της επισιτιστική και εμπορική πολιτική με τις αρχές των τροφίμων κυριαρχία για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο και να συμβάλει στον παγκόσμιο στόχο των υγιεινών τροφίμων που είναι επίσης χαμηλές σε εκπομπές CO2.

Στήριξη της παγκόσμιας δικαιοσύνης με βιώσιμο εμπόριο

Το τρέχον μοντέλο των περισσότερων συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ, όπως η EU-Mercosur, ωφελεί πρωτίστως τις αγροτικές επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές. Αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει επαρκώς τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις και τις επιπτώσεις του εμπορίου στη βιωσιμότητα. Η εμπορική πολιτική της ΕΕ δεν είναι επαρκώς ευθυγραμμισμένη με την Πράσινη Συμφωνία. Ως Πράσινοι, πιστεύουμε σε ένα παγκόσμιο εμπορικό σύστημα που βασίζεται στη δικαιοσύνη, διαμορφώνει την παγκοσμιοποίηση προς το καλύτερο και βάζει την ανθρώπινη ευημερία στο επίκεντρό της. Πιστεύουμε στην αναδιαμόρφωση της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ισχυρότερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΕ θα πρέπει να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες μόνο με χώρες που εφαρμόζουν τη Συμφωνία του Παρισιού.

Οι Πράσινες Συνεργασίες μας και το νέο σύστημα δασμών άνθρακα της ΕΕ (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) μπορούν να δημιουργήσουν θεμιτό ανταγωνισμό κάνοντας κοινή προσπάθεια την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την προστασία του περιβάλλοντος. Για να είναι αποτελεσματικό και δίκαιο το CBAM, πρέπει να συμπληρωθεί με υψηλότερες δαπάνες της ΕΕ για τη δράση για το κλίμα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Οι Πράσινοι εισήγαγαν και προώθησαν με επιτυχία νομοθεσία για τη δέουσα επιμέλεια, την αποψίλωση των δασών και τις αλυσίδες εφοδιασμού χωρίς καταναγκαστική εργασία, θέτοντας πρότυπα για τις εισαγωγές στην ΕΕ. Όλες οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ πρέπει να λογοδοτήσουν για την τήρηση αυτών των προτύπων και να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο φόρων που τους αναλογεί εντός και εκτός της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε με την ενημέρωση της Οδηγίας για τις Δημόσιες Συμβάσεις και την εισαγωγή μιας νέας Αθέμιτης Πρακτικής Εμπορίας για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.

Υποστηρίζουμε την εξισορρόπηση του παγκόσμιου συστήματος δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για να διασφαλίσουμε ότι ο Παγκόσμιος Νότος μπορεί να έχει πρόσβαση σε βασικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της απαλλαγής από τον άνθρακα. Ως Πράσινοι, θα πιέσουμε για πρόοδο στη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για να υποστηρίξουμε μια παγκόσμια δίκαιη μετάβαση.

Αναδιαμορφώστε τις εμπορικές συμφωνίες για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος και του κλίματος

Ως Πράσινοι, θα πιέσουμε για τη βελτίωση των διμερών εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών με δεσμευτικές και επικυρώσιμες διατάξεις βιωσιμότητας. Συγκεκριμένα, η Συμφωνία του Παρισιού, η συμφωνία Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ για τη βιοποικιλότητα, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και οι βασικές συμβάσεις της ΔΟΕ θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικά στοιχεία των εμπορικών μας συμφωνιών. Πρέπει να ενσωματωθούν οριζόντια σε όλα τα κεφάλαια των εμπορικών συμφωνιών, από τις πρώτες ύλες και τη γεωργία έως τις προμήθειες.

Οι εκτιμήσεις επιπτώσεων για τις εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το φύλο, τη βιοποικιλότητα και την καλή διαβίωση των ζώων. Η αρχή της προφύλαξης πρέπει να τηρείται πλήρως και να εφαρμόζονται πλήρως τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Οι δεσμεύσεις πριν από την επικύρωση, η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εντολή και η πλήρης διαφάνεια διασφαλίζουν τη δημοκρατική νομιμότητα και την ένταξη της κοινωνίας των πολιτών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Αγωνιζόμαστε για να τερματίσουμε τις προστασίες για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και ανταυτού να δώσουμε κίνητρα για βιώσιμες επενδύσεις. Η κίνηση για έξοδο από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας που καταστρέφει το κλίμα είναι μια μεγάλη επιτυχία. Όλες οι επενδυτικές συμφωνίες πρέπει να σέβονται πλήρως το δικαίωμα ρύθμισης. Υποστηρίζουμε την κατάργηση των μηχανισμών επίλυσης διαφορών από το κράτος των επενδυτών και την αντικατάστασή τους από ένα πολυμερές επενδυτικό δικαστικό σύστημα.

Οι εμπορικοί κανόνες δεν πρέπει να εμποδίζουν τη δράση για το κλίμα, ούτε να περιορίζουν την ικανότητά μας να θεσπίζουμε κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές. Αντίθετα, το εμπόριο πρέπει να αποτελεί μέρος των προσπαθειών μας για τον περιορισμό των εκπομπών, τη μετάβαση σε τεχνολογίες καθαρού μηδενισμού και τον τερματισμό της οικολογικής υποβάθμισης. Το εμπόριο βιώσιμων αγαθών και υπηρεσιών θα πρέπει να διευκολυνθεί, έτσι ώστε να καταστούν φθηνότερα και ευρέως διαθέσιμα. Κάθε προϊόν πολύ επικίνδυνο για χρήση στην ΕΕ είναι επίσης πολύ επικίνδυνο για χρήση σε άλλες χώρες. Τα αγαθά που δεν επιτρέπεται να πωλούνται στην ΕΕ δεν θα πρέπει να εξάγονται σε τρίτες χώρες.

Θέλουμε να προωθήσουμε την επισιτιστική κυριαρχία και να δώσουμε προτεραιότητα στις τοπικές και περιφερειακές αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Οι εμπορικές συμφωνίες δεν πρέπει να διαταράσσουν ή να υπονομεύσουν περιβαλλοντικά πολύτιμα τοπικά ή περιφερειακά παραγωγικά περιβάλλοντα. Οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να αναμένουν ότι όλα τα εισαγόμενα τρόφιμα πληρούν τους διεθνείς κανόνες και τους κανόνες της ΕΕ, όπως οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις, τα αντιβιοτικά και τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων.

Το ελεύθερο εμπόριο θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα για τον περιορισμό των επιβλαβών για το περιβάλλον επιδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τα ορυκτά καύσιμα. Οι εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και άλλων επιβλαβών για το περιβάλλον επιδοτήσεων.

Κάνοντας το εμπόριο δίκαιο για όλους

Ως Πράσινοι, πιέζουμε για στρατηγικές για την ενσωμάτωση των αρχών του θεμιτού εμπορίου στις βασικές πολιτικές της ΕΕ που σχετίζονται με την παραγωγή, την κατανάλωση και το εμπόριο, την προώθηση των εισοδημάτων διαβίωσης και των μισθών, τη λήψη αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς με τη συμμετοχή μικροκαλλιεργητών, βιοτεχνών και εργαζομένων και υποστήριξη μέτρων για τη μείωση των φυτοφαρμάκων χρήση σε τρίτες χώρες. Απαιτούμε από τις εταιρείες να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές αγορών και να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα με τέτοιο τρόπο που να αποσυνδέει την οικονομική επιτυχία από την εκμετάλλευση στις αλυσίδες εφοδιασμού, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης επιχειρηματικών μοντέλων που καθοδηγούνται από την αποστολή.