Ψήφισμα για την πανδημία

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Το τακτικό συνέδριο των Πράσινων, 19-20 Φεβρουαρίου 2021, υιοθέτησε το παρακάτω ψήφισμα:

«Με πλήρη συνείδηση ότι τα λόγια μας πρέπει να είναι μετριοπαθή, συγκρατημένα και υπεύθυνα σε μια εποχή όπου όλα είναι ακόμα ρευστά και αβέβαια λόγω του ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αποφασίσαμε να καταγγείλουμε τα εξόφθαλμα αντικοινωνικά και αντιπεριβαλλοντικά μέτρα που αντί να βοηθούν, επιτείνουν τη δυστοπία που έχει δημιουργήσει η πανδημία.
Δυστυχώς η πολιτική της Ν.Δ. έχει πλέον ξεκάθαρα δείξει το σκληρό νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό της και εμείς ως θεατές σε μια ταινία του παραλόγου παρακολουθούμε:

  • Να υποβιβάζεται η δημόσια περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα, χωρίς προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, αντίθετα γίνονται απολύσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων επιδεινώνοντας την κατάσταση των νοσοκομείων και κατευθύνοντας τους πολίτες στα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα.
  • Την έλλειψη πολιτικού διαλόγου για συναινέσεις στα θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Τον πρωθυπουργό, για επικοινωνιακούς και μικροκομματικούς λόγους, να δημιουργεί επανειλημμένα τη μη βασισμένη σε επιστημονικά στοιχεία πεποίθηση ότι η πανδημία τελειώνει σε ένα μήνα με λάθος μηνύματα που αφορούν πολιτικές για τη δημόσια υγεία.
  • Να εγκαταλείπει τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, αφαιρώντας τη δωρεάν περίθαλψη προς όλους (ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι) που μόλις είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση λόγω της κρίσης.
  • Να διορίζει με μονοδιάστατη σύνθεση την επιστημονική επιτροπή, στα πορίσματα της οποίας βασίζονται οι εξαγγελίες για τα μέτρα προστασίας, ενώ η πανδημία θα είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα αν η επιτροπή απαρτιζόταν από ευρύτερες επιστημονικές δυνάμεις και επαγγελματικούς – κοινωνικούς φορείς, ώστε τα πορίσματα να οδηγούν σε πιο ουσιαστικά και ολοκληρωμένα μέτρα.
  • Στη διάρκεια της καραντίνας να επωφελείται προωθώντας όλα τα αντικοινωνικά, καταστροφικά και ανθυγιεινά μέτρα για το περιβάλλον, τις εργασιακές σχέσεις, την παιδεία, τον πολιτισμό και την αυτοδιοίκηση.
  • Τους θανάτους να έχουν ξεπεράσει τις 25.000, υπερβολικά πολλούς σε σχέση με τους νοσούντες από κορωνοϊό, χωρίς να δημοσιοποιούνται επίσημα στοιχεία για τους λόγους αυτής της δυσανάλογης διαφοράς σε σύγκριση με στοιχεία των άλλων χωρών.
  • Τα άδικα και αυτοαναιρούμενα μέτρα που εξαγγέλλονται: από τη μια ελεύθερη, χωρίς μέτρα προφύλαξης, η είσοδος από το εξωτερικό και ανεξέλεγκτος συνωστισμός στις δημόσιες συγκοινωνίες, από την άλλη οι πολίτες της χώρας υφίστανται αυστηρά μέτρα περιορισμού εισόδου σε κοινόχρηστους χώρους, σε έμμεσο υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλες τις ηλικίες, και για τους άνω των 60 υποχρεωτικό με επιβολή προστίμων.

Εμείς οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καταγγέλλουμε τον αγοραίο, κοντόφθαλμο, και αντιδημοκρατικό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας. Θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας υγείας. Όλοι έχουν δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη και πρόληψη.

Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο αποτελεί βασικό παράγοντα για την εξάλειψη της πανδημίας. Όμως δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μέτρα για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων (εκβιασμοί νέων, πρόστιμα, αναστολές εργασίας ) και για οποιαδήποτε ηλικιακή ή κοινωνική ομάδα. Ο εμβολιασμός και η τήρηση των υγειονομικών μέτρων δεν είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης, που προβάλλει η κυβέρνηση, ούτε είναι ζήτημα απαγορεύσεων και υποχρεώσεων, τιμωρίας και επιβράβευσης, είναι πρώτα από όλα ζήτημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης στους ανήμπορους και ασθενέστερους συνανθρώπους μας.

Θεωρούμε βασικούς παράγοντες για την ενδυνάμωση και διατήρηση της υγείας στην πόλη, τον υγιεινό τρόπο διαβίωσης, τη βιολογική και μεσογειακή διατροφή, το ασφαλές και εύκολα προσβάσιμο εργασιακό περιβάλλον, τους ελεύθερους πράσινους χώρους (πάρκα, αστικά δάση, ρέματα), τους ποδηλατόδρομους, τους πεζόδρομους, τα λιγότερα αυτοκίνητα και τη συχνότερη συγκοινωνία με κάλυψη σε όλες τις περιοχές.

Θεωρούμε ότι τα θέματα της ζωής και της υγείας των ανθρώπων, όπως και όλων των έμβιων όντων, αποτελούν ένα ενιαίο Σύστημα Υγείας, που χρειάζεται να επανασχεδιάσουμε από κοινού για να γίνει καινοτόμο, αποτελεσματικό, περισσότερο φιλικό και προσωποποιημένο, να μπορούν οι ασθενείς να διαλέγουν τύπους θεραπείας με ένταξη και ήπιων θεραπευτικών μεθόδων, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων».

 

Φωτογραφία: Clement Falize από το Unsplash

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

40 προτάσεις των Πράσινων για τη Β. Εύβοια

Για να μείνει ανοικτός ο δρόμος προς ένα βιώσιμο μέλλον Συμμετοχικός σχεδιασμός, περιφρούρηση της φυσικής αναγέννησης, τουρισμός αλληλεγγύης, μέτρα διάσωσης της Οικονομίας του Δάσους με

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Περιβαλλοντική νομοθεσία: εκσυγχρονισμός ή εσκεμμένη υπονόμευση;

Προτάσεις από τους Πράσινους Το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιοποιήθηκε για ηλεκτρονική διαβούλευση με ασφυκτική προθεσμία, από τις 4 έως