Η απόφαση του Συνεδρίου των Πράσινων για τη συγκυρία

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Οι Πράσινοι δίνουν σε δημοσιότητα το κείμενο πολιτικής απόφασης για την συγκυρία με τίτλο «Από το έλλειμμα βιωσιμότητας στο στοίχημα για ένα ελληνικό πράσινο κύμα». Το κείμενο υιοθετήθηκε στο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποίησαν το διήμερο 24-25 Απριλίου 2021.

Σ΄ αυτή τους την απόφαση σημειώνουν πως «η πανδημία στην Ελλάδα συμβαδίζει με τις εμμονές της επιδημίας του νεοφιλελευθερισμού» και ασκούν δριμεία κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση μια που ουσιαστικά ανακυκλώνουν αδιέξοδα δεκαετιών, κρατώντας τη χώρα δέσμια των αδυναμιών της.

Υποστηρίζουν πως «ο παρατεταμένος κατ΄ οίκον εγκλεισμός λειτούργησε και λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα. Πολλοί/-ές περισσότεροι συμπολίτες μας κατανοούν πια πως η πανδημία συνδέεται με τον τρόπο ζωής μας. Πολλές/οί γεμίζουν οργή με τις παλινωδίες και την ανικανότητα των κυβερνώντων, τον κυνισμό και το θράσος τους».

Οι Πράσινοι πιστεύουν πως πληθαίνουν οι φωνές όσων ξεχωρίζουν το ουσιαστικό από το εφήμερο το σημαντικό από το περαστικό και πως αναζητούν αλλαγές στο σήμερα και προσαρμογές για το αύριο. Αυτές οι φωνές μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο για ένα καταλυτικό Πράσινο Κύμα και στη χώρα μας, όχι μόνο στις κάλπες αλλά και στην κοινωνία και στον πολιτισμό.

Οι Πράσινοι θέλουν να συναντήσουν όσες/-ους συμπολίτες μας αγωνιούν, πικραίνονται, απογοητεύονται και εξοργίζονται μα ταυτόχρονα αποζητούν τη δημιουργία, τη δικαιοσύνη, την ισορροπία, τη βιωσιμότητα!
Δηλώνουν πως οραματίζονται την ειρηνική και με δημοκρατικά μέσα μετάβαση σε μια κοινωνία στην οποία δεν θα κυριαρχούν το κέρδος και η εξουσία ως υπέρτατες αξίες, μια κοινωνία που δεν θα κλέβει από το μέλλον. Προσθέτουν πως «η προάσπιση της δημοκρατίας, της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και των δικαιωμάτων όλων των έμβιων οργανισμών αποτελούν προϋπόθεση όποιας προγραμματικής συζήτησης με άλλους πολιτικούς φορείς».

Στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι Πράσινοι δηλώνουν έτοιμοι να θέσουν την πολιτική τους πρόταση στην κρίση του εκλογικού σώματος!

Τέλος, απευθύνουν πολιτική πρόσκληση κάλεσμα σε όμορες πράσινες πολιτικές δυνάμεις ώστε να φτιαχτεί άμεσα ένα Φόρουμ Πράσινου Διαλόγου, όπου μπορούν να συζητηθούν συγκλίσεις κι αποκλίσεις και να προταχθεί ένα πολιτικό σχέδιο βιωσιμότητας με ορίζοντα και τις εκλογές.

Οι Πράσινοι δηλώνουν έτοιμοι/-ες να αναμετρηθούν με την πρόκληση αυτή με πνεύμα δημιουργικό και συνθετικό, χωρίς αποκλεισμούς μα με σαφές πράσινο πρόσημο. Χωρίς μικροπολιτική μα με διαφάνεια! Χωρίς το «εγώ» πάνω από το «εμείς» μα μαζί για τη ζωή!

Για να ανοίξουμε δρόμους για ένα Πράσινο Κύμα και στη δική μας χώρα!

Το πλήρες κείμενο της απόφασης εδώ.

Διαβάστε επίσης