Οι Πράσινοι της ενότητας και της αυτονομίας στη ΔΕΘ

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Το νέο κόμμα των Πράσινων επιδιώκει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συσπείρωση των οικολογικών δυνάμεων με την πρωτοβουλία τους να πρωταγωνιστήσουν σε μια διαδικασία διαλόγου, με προγραμματικές συγκλίσεις και αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εθνικές εκλογές, τόνισαν τα στελέχη του στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

 

«Οι Πράσινοι ιδρύθηκαν τον Μάρτιο του 2020, μετά από διεργασίες δύο σχεδόν χρόνων, με συνένωση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων: δύο σχημάτων που είχαν εκλογική παρουσία τα προηγούμενα χρόνια, τους Πράσινους – Αλληλεγγύη και το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας αλλά και του Οικολογικού Δικτύου, αυτοδιοικητικών, νέων και παλαιότερων στελεχών», είπε ο Θανάσης Γούναρης, συνεκπρόσωπος των Πράσινων.

«Στόχος των Πράσινων -συνέχισε- είναι να περάσουμε από την οικονομική, υγειονομική και περιβαλλοντική κρίση σε μια οικολογική, ανεκτική και δίκαιη κοινωνία, με βιώσιμη ευημερία για όλους/ες, κοινωνική αλληλεγγύη, χωρίς να μένει κάποιος/α πίσω και μόνος/η, κλιματική και οικολογική δικαιοσύνη, σύγχρονη συμμετοχική δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, μείωση ανισοτήτων, κοινωνική δικαιοσύνη, υγεία και αξιοπρεπή ζωή για όλες/όλους και σεβασμό στη φύση και τα ζώα».

«Παρατασσόμαστε ιδεολογικά με τους Ευρωπαίους Πράσινους, έχοντας κοινά ιδανικά και αξίες προσαρμόζοντάς τα στην ελληνική πραγματικότητα -κατέληξε- προωθούμε έναν εναλλακτικό, αξιοπρεπή, υγιεινό και αγωνιστικό τρόπο ζωής και δεν θέλουμε να λειτουργούμε απλώς ως λόμπι πίεσης ή διαμαρτυρίας αλλά να αλλάξουμε τη ζωή και την πολιτική και να φέρουμε φρέσκες ιδέες και αδιάφθορους ανθρώπους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Επισημαίνουμε σε κάθε τόνο ότι είμαστε κατά της βίας που μας περικυκλώνει καθημερινά και μας καταπιέζει αφόρητα, είτε αυτή είναι κρατική βία, η βία της εξουσίας κ η αστυνομική βία, η βία των ΜΜΕ, η ψυχολογική βία και η βία του φόβου του COVID-19, η οικονομική βία, η λεκτική, η συναισθηματική, η ενδοοικογενειακή, η σεξουαλική και τόσες άλλες μορφές βίας».

 

«Τα τελευταία 15 χρόνια η δημοκρατία βρίσκεται διεθνώς σε υποχώρηση και η πανδημία έκανε ώστε μόλις το 8,4% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πλήρη Δημοκρατία, ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο ζει κάτω από αυταρχικούς κανόνες», σημείωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. «Στην Ελλάδα έχουμε προσπάθεια για έλεγχο των ΜΜΕ, αυθαιρεσίες της αστυνομίας, παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη, ελλειμματική λειτουργία της Βουλής ενώ πολιτικά ή/και οικονομικά ισχυροί μπορούν να παρακάμπτουν τις νόμιμες διαδικασίες τη στιγμή που στους αδύναμους εξαντλείται όλη η αυστηρότητα. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια παραμερίζονται και αποψιλώνονται από τις εξουσίες τους προς χάριν παράλληλων δομών που δεν θα διοικούνται από αιρετούς, ενώ αρμοδιότητες και αποφάσεις λαμβάνονται από τις Οικονομικές Επιτροπές, αντί των Δημοτικών Συμβουλίων».

«Η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ατμοσφαιρική ρύπανση με αιωρούμενα σωματίδια», τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Το 2018, το υψηλότερο επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης για λεπτά σωματίδια καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, όπου ο ετήσιος μέσος όρος ήταν 2,3 φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το θέμα δεν συζητιέται, παρόλο που συσχετίζεται με τον covid ενώ δεν γίνεται κάτι για να ενισχυθεί το πράσινο ή να ενισχυθεί η μόνωση των κτιρίων».

«Σήμερα οι Πράσινοι -ανέφερε- είναι η κινητήρια δύναμη στην ευρωπαϊκή πολιτική, με 73 μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμμετοχή σε 7 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και πάνω από 800 συμβούλους στην Αυτοδιοίκηση. Σήμερα οι ευρωπαϊκές πόλεις πρασινίζουν κάτω από την επιρροή και την καθοδήγηση των Πράσινων στελεχών και των ιδεών τους. Στη νότια Ευρώπη η ανάπτυξη των Πράσινων έχει καθυστερήσει και στην Ελλάδα, στην περίοδο των 4,5 χρόνων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπου συμμετείχαν -μέσω του ΣΥΡΙΖΑ- και στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, έγιναν πολύ μεγάλες υποχωρήσεις στα ζητήματα της πράσινης ατζέντας και ζημιά στην εικόνα των πράσινων. Οι Πράσινοι προχώρησαν στην έναρξη μιας διαδικασίας διαλόγου, προγραμματικών συγκλίσεων και επιτυχούς συμμετοχής στις επόμενες εκλογές».

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύθηκε ως κυβέρνηση του λιγνίτη και των εξορύξεων υδρογονανθράκων, η ΝΔ πολιτεύεται ως κυβέρνηση συμφερόντων του αερίου», σημείωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων, παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις των Πράσινων για τα μέτωπα της κλιματικής κρίσης. Για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων οι Πράσινοι πραγματοποίησαν ενημερωτικές περιοδείες σε Ήπειρο και Κρήτη, κοινή δήλωση με τους τούρκους Πράσινους για μηδενικές εξορύξεις στην Αν. Μεσόγειο, ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο για το σκάνδαλο κρατικών ενισχύσεων στην Energean Oil.

Για τη Δυτική Μακεδονία, που πλήρωνε το κόστος του λιγνίτη και τώρα πληρώνει την καθυστερημένη απολιγνιτοποίηση, οι Πράσινοι προωθούν εναλλακτικό σχέδιο για συμμετοχική Πράσινη Μετάβαση, που θα δώσει δυναμική στα τοπικά προϊόντα, τον ήπιο τουρισμό και την πράσινη καινοτομία. Για το αέριο προτείνουν σταδιακή απεξάρτηση σε βάθος 15-20 χρόνων, αντί για τις αδιέξοδες επιπλέον επενδύσεις 1-2 δις που προωθεί η και τον υπερδιπλασιασμό της συμμετοχής του στον σχεδιασμό για την ηλεκτροπαραγωγή του 2030. Ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο καταθέτουν οι Πράσινοι και για τη βιώσιμη χωροθέτηση των ΑΠΕ, προτεραιότητα στην εξοικονόμηση, την ενεργειακή δημοκρατία και τη μικρή κλίμακα, αλλά και κατανομή των εθνικών αναγκών ανά περιφέρεια, νομό και δήμο, κυρίως σε συγκεκριμένες ζώνες με ήδη εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση. Για τις πυρκαγιές προειδοποίησαν έγκαιρα για την πρόληψη, τεκμηρίωσαν τις κυβερνητικές ευθύνες, κατέθεσαν αναλυτικές προτάσεις για τη Β. Εύβοια. Κεντρικό ζήτημα αποτελεί και η Κλιματική Δικαιοσύνη, για τους νέους, για τους ασθενέστερους, για πληττόμενες περιοχές.

«Η εμμονή στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα βλάπτει σοβαρά και την τσέπη των περισσότερων από εμάς», σημείωσε με αφορμή τις τωρινές ανατιμήσεις από την εκτίναξη των διεθνών τιμών του αερίου. «H κλιματική κρίση αλλάζει τα πάντα, είναι το νέο πλαίσιο πολιτικής», κατέληξε. «Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να σκεφτούμε διαφορετικά. Η οικονομία δεν μπορεί πια να αυτονομείται από το περιβάλλον και την κοινωνία. Όταν οι άλλοι επιμένουν να μιλούν για ανάπτυξη, με ή χωρίς πράσινο πρόσωπο ή προσωπείο, πρόκειται για ευημερία των αριθμών. Οι Πράσινοι αντιτάσσουμε τον στόχο για Βιώσιμη Ευημερία, που δεν αφήνει πίσω κανέναν και ενσωματώνει πλήρως την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση».

 

«Να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, τη διατροφή μας, τη σχέση μας με τη Φύση αλλά και τις μεταξύ μας σχέσεις», τόνισε η Έφη Δόδουρα, μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων. «Για τα παραγωγικά ζώα προτείνουμε πολιτικές για τη σταδιακή μείωση έως την πλήρη κατάργηση της εντατικής κτηνοτροφίας και αφετέρου την προώθηση της μεσογειακής και βίγκαν διατροφής. Προτείνουμε επίσης μέτρα για την καλύτερη διαβίωσή τους, όπως κατάργηση των κλουβιών, κατάργηση της μεταφοράς ζώντων ζώων για σφαγή, απαγόρευση μεθόδων εκτροφής ιδιαίτερα βάναυσων όπως το φουά γκρα».

«Οι Πράσινοι είναι αντίθετοι στο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή», τόνισε η κα Δόδουρα, στέλεχος του φιλοζωικού κινήματος. «Ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, τα αδέσποτα ενεργοποιούν όλο και περισσότερο κόσμο. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στη διαχείριση τους, ώστε να μην αποτελούν πρόβλημα –κυρίως λόγω του υπερπληθυσμού τους. Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει πλήρως τόσο νομοθετικά όσο και στην εφαρμογή των νόμων». Επίσης, πρότεινε έναν Οδικό Χάρτη για τη σταδιακή κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων, με παράλληλο σχεδιασμό εναλλακτικών διεξόδων εργασίας για τους εργαζομένους του κλάδου. «Προτείνουμε -πρόσθεσε- μέτρα για την κατάργηση των ζωολογικών κήπων. Αντί για φυλακές άγριων ζώων, να μετατραπούν σταδιακά σε καταφύγια τραυματισμένων άγριων ζώων και πουλιών και κέντρα ενημέρωσης των πολιτών για την άγρια ζωή. Οι παραστάσεις κητωδών πρέπει να απαγορευθούν κάθετα, χωρίς “παραθυράκια” στους νόμους. Η άγρια ζωή δέχεται τεράστια, απανωτά χτυπήματα από κάθε πλευρά: κλιματική αλλαγή, επέκταση ανθρώπινης δραστηριότητας, χρήση δηλητηρίων, κυνήγι, πλημμύρες, φωτιές».

 

«Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε και να ενθαρρύνουμε με εκστρατείες ενημέρωσης τις γυναίκες που επιθυμούν να εμπλακούν στην πολιτική, εστιάζοντας στην αλληλεγγύη μεταξύ μας», τόνισε η Πηνελόπη Πετροπούλου, μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων και πρόεδρος της ΔΕ του Κόμματος Πειρατών, που είναι είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Πειρατικού Κόμματος (PPEU) και συνεργάζεται με την ευρωομάδα των Πράσινων, με 4 ευρωβουλευτές. «Προτείνουμε θέσπιση της Γυναικοκτονίας ως ξεχωριστό Ποινικό αδίκημα -συνέχισε- πραγματική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, επαναφορά της ΓΓΙ στον αναβαθμισμένο της ρόλο, ενεργοποίηση Επιτροπών Ισότητας στους Δήμους, εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στην Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στα σχολεία».

«Η πανδημία -πρόσθεσε η κα Πετροπούλου- βρήκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά από πρόγραμμα 10ετούς λιτότητας και -σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας στον χώρο της Υγείας- ευάλωτο αφού οι συνθήκες που επικρατούσαν ήδη με υπερωρίες εξοντωτικές και απλήρωτες στο υγειονομικό προσωπικό, με ελαττωματικό εξοπλισμό, με μεγάλες λίστες αναμονής για χρόνια νοσήματα και χειρουργικές επεμβάσεις, με ελάττωση της ποιότητας των υπηρεσιών λόγω περιορισμένου χρόνου εξέτασης και διαχείρισης των ασθενών, με περικοπές φαρμάκων από τις λίστες, ήταν απέναντι στα ανθρώπινο δικαίωμα στην Υγεία. Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης υποβαθμίστηκε και δεν εξυπηρέτησε με κανένα τρόπο την πανδημία, ούτε καν στους πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς. Οι χειρισμοί που ακολούθησε η κυβέρνηση σε ΜΜΜ, σχολεία, εκδηλώσεις πολιτισμού, εστίαση και τουρισμό ήταν λανθασμένες και ανεπαρκείς». Και συμπλήρωσε: «Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας πιστεύει στις συνεργασίες και τις ευρύτερες συναινέσεις. Τώρα είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για την επίτευξη ευρύτερων συγκλίσεων και συνεννοήσεων με στόχο τη διαμόρφωση εναλλακτικής φωνής απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική».

 

«Σήμερα παρά ποτέ χρειάζεται να ξαναδούμε την οικονομία και μέσα από το πρίσμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικολογικής βιωσιμότητας. Είμαστε υπέρ επενδύσεων και μιας οικονομίας που είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες και βοηθάνε να κάνουμε το σπίτι μας καλύτερο», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής.

«Είναι γεγονός ότι στο χρέος από την κακή οικονομική πολιτική έρχεται να προστεθεί και το “χρέος” που δημιουργούν η οικολογική και η κλιματική κρίση. Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την κλιματική κρίση η ζημιά στη χώρα μέχρι το τέλος του αιώνα αν δεν αλλάξουν δραματικά τα πράγματα θα ξεπεράσει τα 700 δις ευρώ, δηλαδή δύο φόρες + το σημερινό δημόσιο χρέος», συνέχισε. «Η κυβέρνηση, όπως και προηγούμενες, νομίζει ότι μπορεί να ξεγελάει πολλούς για πολύ. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε χάντρες και καθρεφτάκια για τους νέους που βιώνουν γενικότερο αποκλεισμό από όλες τις αποφάσεις και πολιτικές που τους αφορούν (εκπαίδευση, στέγαση, απασχόληση, υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, επαγγελματική κατάρτιση, δικαίωμα στον έρωτα και τη διασκέδαση) και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, εδώ και πάνω από μία δεκαετία (37% σήμερα). Κάντε λέει εμβόλιο και θα πάρετε 150 ευρώ και δεδομένα για το κινητό σας, μια πολιτική υποτιμητική για τους νέους και τις νέες».

«Αντί η διάσωση, η ανάκαμψη και οι τεράστιοι διαθέσιμοι πόροι -σημείωσε- να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές της χώρας, να δημιουργηθούν πολλές χρήσιμες θέσεις εργασίας σε κρίσιμους τομείς για την βιωσιμότητα, να στραφούν σε πράσινη και κοινωνική καινοτομία όλες οι επιχειρήσεις με βάση σύγχρονα σχέδια επιχειρηματικότητας, να παίξει η κοινωνική οικονομία το ρόλο της στην οικολογική και παραγωγική ανασυγκρότηση, να δημιουργηθούν συνεργατικά σχήματα μεταξύ πολιτών αλλά και μεταξύ Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων αλλά και μεταξύ κοινωνικών και παραδοσιακών επιχειρήσεων, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει την μεγαλύτερη πίτα σε πολύ λίγους».

 

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου (55′) στο κανάλι των Πράσινων στο YouTube.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Αλληλεγγύη στις αφγανές γυναίκες!

Κάλεσμα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 6:30μμ μπροστά στη βουλή. Με την τραγική λίστα της έμφυλης βίας στη χώρα μας να μεγαλώνει διαρκώς και

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Στη σκιά της συζήτησης για τον Κλιματικό Νόμο

Επικίνδυνα παιχνίδια με το αέριο και την κλιματική κρίση Την έντονη αντίθεσή του στις συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης να εγκλωβίσει τη χώρα για αρκετές ακόμη