Ποιος ευθύνεται για τους παρακρατικούς μηχανισμούς επαναπροωθήσεων των αιτούντων άσυλο;

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Το νέο κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλεί την κυβέρνηση να ρίξει άπλετο φως στις καταγγελίες των διεθνών οργανισμών και των διεθνών ΜΜΕ για τις παράνομες επαναπροωθήσεις (και θανάτους) αιτούντων ασύλου αλλά και για τις νέες καταγγελίες για παράνομο μηχανισμό επαναπροωθήσεων από “σκλάβους – μετανάστες” με αντάλλαγμα έγγραφα για να προχωρήσουν στο εσωτερικό της χώρας. Οι πρακτικές αυτές είναι όχι μόνο παράνομες, πολιτικά καταδικαστέες αλλά είναι και βαριά ποινικά αδικήματα.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούν την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και ιδιαίτερα τους δύο αρμόδιους υπουργούς, Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη (Τάκη) Θεοδωρικάκο να ρίξουν άπλετο φως στις καταγγελίες διεθνών οργανισμών (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Επιτροπή LIEBE του Ευρωκοινοβουλίου, Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Διεθνής Αμνηστία, Human Rights Watch, διεθνή ΜΜΕ) για παράνομες επαναπροωθήσεις (και θανάτους) αιτούντων ασύλου αλλά και για τις νέες καταγγελίες για δημιουργία ενός παράνομου μηχανισμού εκτέλεσης των επαναπροωθήσεων από “σκλάβους – μετανάστες” με αντάλλαγμα να μπορούν να πάρουν ένα χαρτί για να προχωρήσουν στο εσωτερικό της χώρας. Οι πρακτικές αυτές είναι όχι μόνο παράνομες, πολιτικά καταδικαστέες και δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα αλλά είναι και βαριά ποινικά αδικήματα.

Οι αποκαλύψεις έγκυρων διεθνών μέσων για τις παράνομες επαναπροωθήσεις ήταν από το 2015 αλλά με πολύ μεγαλύτερη ένταση από την κυβέρνηση της ΝΔ ήταν πολλές και βαριές. Η κυβέρνηση αρνιόταν τις καταγγελίες ακόμα και όταν ο επικεφαλής της FRΟΝΤΕΧ αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τις τεκμηριωμένες αποκαλύψεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το μπλοκάρισμα του προϋπολογισμού του ειδικού αυτού ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων λόγω παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποκαλύψεων για κακή διαχείριση των πόρων. Μια σειρά διεθνών οργανισμών, όπως θεωρούν πλέον δεδομένη την πρακτικών παράνομων επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο και τους θανάτους που συνδέονται με παρόμοιες πρακτικές. Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών, Felipe González Morales, με την έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση ότι στην πραγματικότητα ψεύδεται ισχυριζόμενη ότι δεν γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία. Μάλιστα επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν και νεκροί. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι γίνονται επαναπροωθήσεις και μάλιστα με την ανοχή ή συμμετοχή της FRΟΝΤΕΧ. Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις παραμένουν μια de facto πρακτική πολλών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

Οι νέες όμως καταγγελίες που τεκμηριώνονται μετά από πολύμηνη έρευνα με τη συνεργασία διεθνών ΜΜΕ, του Lighthouse Reports, της Monde, του Spiegel, του ARD και του Guardian, αποκλειστικά στην Ελλάδα από το Reporters United, είναι ακόμα πιο βαριές: Καταγγέλλεται πώς “το ελληνικό κράτος συναλλάσσεται με διακινητές και εισάγει στη χώρα μετανάστες, με σκοπό να τους αναθέσει επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο, pushbacks, τη βίαιη επαναπροώθηση χιλιάδων αιτούντων ασύλου: Οι «σκλάβοι», όπως αποκαλούν τον εαυτό τους, δουλεύουν σε μεθοριακά αστυνομικά τμήματα απ’ όπου δρουν, συχνά με τη χρήση βίας, κατά των συμπατριωτών τους, περνώντας τους τη νύχτα στην τουρκική όχθη του ποταμού“.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, “η ανάθεση της «βρόμικης δουλειάς» σε μετανάστες είναι εν γνώσει τόσο των επιτελών της αστυνομίας όσο και πολιτικών προσώπων, αν όχι στις επιχειρησιακές της λεπτομέρειες, τουλάχιστον στις γενικές γραμμές της. (Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως δηλώνουν οι αστυνομικοί, ο στρατός αρνήθηκε να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις pushbacks). Η αστυνομική πηγή αναφέρει πως η ιδέα προτάθηκε προς τους πολιτικούς ως ένας τρόπος προστασίας των αξιωματικών από το να εκτίθενται οι ίδιοι στις επαναπροωθήσεις, καθώς φοβούνται την έκθεσή τους σε κινδύνους από τις συμπλοκές με τις τουρκικές δυνάμεις ή τους λαθρέμπορους (από την έρευνα, ενδεικτικά, προκύπτει ότι είναι συχνά τα περιστατικά με πυροβολισμούς στην περιοχή)“.

Η έκταση του φαινομένου (επιχειρήσεις με τη συμμετοχή τριών τουλάχιστον αστυνομικών τμημάτων, Νέου ΧειμωνίουΤυχερούΙσαάκιου διάρκειας τουλάχιστον δύο ετών, “οδήγησε σε επαναπροωθήσεις χιλιάδων αιτούντων άσυλο αν ληφθεί υπόψη ότι κατά τις μαρτυρίες ορισμένες νύχτες τα pushbacks αφορούσαν πάνω από 100 άτομα) καθιστά αμφίβολη την έλλειψη γνώσης εκ μέρους των αστυνομικών επιτελών αλλά και των πολιτικών προϊσταμένων τους“..

Διεθνείς οργανισμοί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock ζητούν πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών. Οι Πράσινοι ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες σε όσους σχεδίασαν, υλοποίησαν ακόμα και συγκάλυψαν αυτόν τον παράνομο μηχανισμό, όσο και υψηλά και αν είναι. Δεν ανεχόμαστε αξιωματούχοι ή και πολιτικοί να στήνουν παρακρατικούς μηχανισμούς και να χρησιμοποιούν μεθόδους μαφίας.

Επίσης, είναι σημαντικό η Ελλάδα να υιοθετήσει πολιτικές συμβατές με το διεθνές δίκαιο και να συμμορφωθεί με τα θεμελιώδη δικαιώματα όσον αφορά τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και να σταματήσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις – συχνά ιδιαίτερα βίαιες- προς την Τουρκία αλλά και την πίεση προς τις οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαφορετικά – και ήδη συζητιέται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στα διεθνή ΜΜΕ – η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στον ίδιο κατάλογο μαζί με άλλες χώρες που ακολουθούν πρακτικές παράνομων επαναπροωθήσεων ή δεν σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα – καθώς και στον κατάλογο με τα Κράτη Μέλη που ΔΕΝ θα μπορούν να λάβουν χρηματοδοτήσεις από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ήδη το θέμα έχει απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με την παραβίαση του κράτους δικαίου και τη μη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα όσον αφορά την Ουγγαρία και την Πολωνία. Τώρα είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μπει και η Ελλάδα στην ίδια κατηγορία. Ήδη η έκθεση που παρουσιάστηκε στις 30.6.2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την ευρωβουλευτή των Πράσινων Tineke Strik κάνει ορατό αυτόν τον κίνδυνο αν συνεχιστεί η ίδια πρακτική.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα λαμβάνει πολύ σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τα θέματα της μετανάστευσης και των προσφύγων. Η Κομισιόν οφείλει να υποβάλλει ενδιάμεση έκθεση μέχρι τον Μάρτη 2024 για την διαχείριση των πόρων από τα ταμεία Asylum and Migration Fund (AMIF), Internal Security Fund (ISF) και Border Management and Visa Instrument Fund (BMVI). Μόνο εφόσον εγκριθεί αυτή η έκθεση θα απελευθερωθούν πόροι για τα προγράμματα των κρατών μελών. Εκτός από το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει γενικά στην κατηγορία χωρών όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, η χρηματοδότηση των οποίων είναι υπό συνεχή έλεγχο και αμφισβήτηση, είναι πολύ πιθανό να αποκλειστεί και από χρηματοδοτήσεις για το προσφυγικό και τη μετανάστευση αφού η έκθεση υποδεικνύει σαφώς ότι οι χώρες που εφαρμόζουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις, όπως η Ελλάδα, δεν θα μπορούν να λάβουν ευρωπαϊκούς πόρους (σύνδεση των χρηματοδοτήσεων με την υποχρέωση της εφαρμογής των θεμελιωδών δικαιωμάτων), ιδιαίτερα από τα συγκεκριμένα ταμεία, από τα οποία η Ελλάδα έχει επωφεληθεί μερικά δις ευρώ τα τελευταία χρόνια. Τα συγκεκριμένα ταμεία θα διαθέσουν υπό όρους στα κράτη μέλη – μετά την αποδοχή της ενδιάμεσης έκθεσης – 1.045.000.000 (AMIF), 225.000.000 (ISF) και 611.000.000 (BMVI).

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Στο Βόλο, με τους ανθρώπους που δρουν για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου βρέθηκε στο Βόλο αντιπροσωπεία της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ, με τον συνεπικεφαλής Δομήνικο Χρυσίδη, τον Κώστα Βλαχόπουλο – υποψήφιο βουλευτή Ιωαννίνων,