Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 επίσκεψη στον Ερασίνο ποταμό της Ανατολικής Αττικής, με οργανωτή τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ -Οικολογία.
Με εκκίνηση τον Φράγκικο πύργο της Βραυρώνας, περίπου 50 άτομα περπάτησαν αρχικά μιά κυκλική διαδρομή γύρω από τον βράχο και περιηγήθηκαν την ευρύτερη περιοχή του Ερασίνου ποταμού, σε μια προσπάθεια ενεργού ευαισθητοποίησης και οικολογικής αναψυχής.
Και συνεχίζει να περιγράφει ο Αλέξανδρος Αργυρόπουλος:
“Χαρήκαμε το υπέροχο και ιστορικό τοπίο της περιοχής, είδαμε τον βράχο Γκούρι Μπιμ όπου βρέθηκαν σημαντικές αρχαιότητες, οι οποίες οδήγησαν την αρχαιολογική υπηρεσία να ζητήσει από το Υπουργείο Υποδομών να εξαιρέσει 230 μ. ποταμού από έργα διευθέτησης, έτσι ώστε να μείνει αναλλίωτος ο χώρος γύρω από τον βράχο. Αναρωτιόμαστε, δεν μπορεί να γίνει το ίδιο γιά όλη την περιοχή του ποταμού;
Απολαύσαμε το υγρό στοιχείο από κοντά, διασχίζοντας τον ποταμό σε ένα υπέροχο σημείο της κοίτης με συνεχές τρεχούμενο νερό που φιλοξενεί χέλια, αττικόψαρα, νεροχελώνες και πολλά άλλα ζώα και φυτά. Η περιοχή αυτή απειλείται να καταστραφεί ολοσχερώς με διάστρωση της κοίτης με συρματοκιβώτια και διαδρόμων από σκυρόδεμα σε πλάτος 18 μ. καθώς και με επένδυση των πρανών επίσης με συρματοκιβώτια (σαρζανέτ).
Κατόπιν, πήγαμε στις εκβολές του ποταμού όπου απελευθερώσαμε μιά Μικροπουλάδα η οποία είχε αναρρώσει από τραυματισμό στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.
Τέλος, περιηγηθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Αρτέμιδας και ξεναγηθήκαμε και στα μυστικά της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής από τον Σπύρο Ψύχα.
Γνωρίσαμε έναν απειλούμενο υγρότοπο που θα έπρεπε, βάσει της ελληνικής και ευρωπαικής νομοθεσίας, να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού. Αντ’ αυτού, απειλείται με πλήρη καταστροφή από έργα που έχουν σχεδιαστεί από το Υπουργείο Υποδομών με ξεπερασμένες αντιλήψεις και προδιαγραφές”.