4 σημεία για την ίδρυση του «Κόσμος» και μια πρόσκληση για τις ευρωεκλογές

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Οι περιστάσεις απαιτούν σήμερα δυναμική, ανοιχτή, αυτόνομη παρουσία των πράσινων και οικολογικών δυνάμεων με κοινό ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Στο κλίμα αυτό:

1. Η σημερινή ίδρυση του ΚΟΣΜΟΣ, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια σημαντική διεύρυνση της απήχησης των Πράσινων προτάσεων. Ευθύνη των ιδρυτών του είναι να επιλέξουν, αν θέλουν να γίνουν «μέρος της λύσης» για το νέο ενωτικό ξεκίνημα που δικαιούνται οι Πράσινες ιδέες στη χώρα μας, ή αν θα επιδιώξουν ένα ακόμη γύρο ανταγωνισμών για κυριαρχία στον ευρύτερο Πράσινο χώρο.

2. Χρειάζεται ρεαλισμός: το ΚΟΣΜΟΣ δεν είναι σήμερα σε θέση να συσπειρώσει το σύνολο των Πράσινων και Οικολογικών δυνάμεων της χώρας. Επιπλέον, οι πράσινες προτάσεις δεν εξαντλούνται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που δεσμεύουν ήδη τη χώρα και που (τυπικά) προσυπογράφονται από όλα σχεδόν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

3. Παράλληλα, αποδίδουν ήδη καρπούς οι προσπάθειες του Πράσινου χώρου στην Ελλάδα, να ξεπεράσει τον κατακερματισμό του. Στις 24 & 25 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένο το κοινό ενωτικό, ανοικτό συνέδριο για την επίσημη ίδρυση των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, με ενοποίηση των ΠΡΑΣΙΝΩΝ με την ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ των πρώην Οικολόγων Πράσινων, και με άλλες δυνάμεις.

4. Κοινό Πράσινο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές, είναι η μόνη ρεαλιστική πιθανότητα να εκλεγεί Πράσινος ευρωβουλευτής και από την Ελλάδα. Πέρα από σαφής επιλογή των Ευρωπαίων Πράσινων, η συνεργασία είναι μονόδρομος και για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Απαιτούνται 4 βασικοί πολιτικοί όροι:

  • Υιοθέτηση του πανευρωπαϊκού Πράσινου Μανιφέστου για τις ευρωεκλογές, Πράσινο πολιτικό πρόγραμμα και για την Ελλάδα.
  • Δέσμευση συμμετοχής όποιων εκλεγούν, στην ομάδα των Πράσινων/EFA στο ευρωκοινοβούλιο.
  • Κοινός τίτλος που θα έχει και την ένδειξη ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ως γέφυρα αναγνωρισιμότητας και επικοινωνίας με τα Πράσινα ακροατήρια.
  • Διακριτή συνεργασία, με όρους πολιτικής ισοτιμίας και διαφάνειας.

Την πρόταση αυτή έχουμε απευθύνει δημόσια και προς τον Π. Κόκκαλη, ήδη από τον Δεκέμβριο.

Στην εποχή της κλιματικής και οικολογικής κατάρρευσης είναι απολύτως αναγκαία η συμμαχία και συμπόρευση των δυνάμεων της πολιτικής οικολογίας. Από την πλευρά μας, κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου και προσπαθούμε να συμβάλουμε για το καλύτερο.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Απροετοίμαστη η χώρα για την ψηφιακή εκπαίδευση

Κρίσιμα ερωτήματα θέτουν οι Πράσινοι  «Είμαστε έτοιμοι- Ξεκινά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση», ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας αλλά ένα σύννεφο αντικρουόμενων μηνυμάτων και ανοργανωσιάς καλύπτει το

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Niklas Nienass: Η ύστατη προσπάθεια των συμφερόντων για τα ορυκτά καύσιμα

Περίληψη της τοποθέτησης του Πράσινου ευρωβουλευτή Niklas Nienass στη διεθνή διαδικτυακή εκδήλωση «Pax Nostrum: Εξορύξεις και ανταγωνισμοί ή πράσινη ευημερία και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο;»