«Πράσινοι-Οικολογία»!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Συνέδριο ενότητας ενόψει και των ευρωεκλογών.

Σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα και η Ευρώπη μαστίζονται από την κλιματική, την οικονομική και την κοινωνική κρίση, οι «Πράσινοι» ολοκλήρωσαν το 3ο τους Συνέδριο τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους με την «Οικολογία» για να δώσουν την μάχη των Ευρωεκλογών δημιουργώντας το ενιαίο κόμμα «Πράσινοι-Οικολογία».

Για μια Ευρώπη Δημοκρατική, Δίκαιη και Πράσινη, υιοθετούν το μανιφέστο των Ευρωπαίων Πράσινων και το σύνθημα «Διάλεξε το Θάρρος». Για να απαντήσουμε με θάρρος στις απειλές της ακροδεξιάς, του μίσους και του ρατσισμού, των μεγάλων συμφερόντων και των λόμπι που επιδιώκουν να ακυρώσουν την Δίκαιη Πράσινη – Ευρωπαϊκή Μετάβαση και των αντιλήψεων που προωθούν τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις κοινωνικές ανισότητες. Γιατί οι Πράσινοι είναι η λύση στην Κρίση.

Ο πράσινος οικολογικός χώρος απαντάει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής με ενοποίηση, δυναμική παρέμβαση σε κοινωνικό, πολιτικό, εκλογικό επίπεδο και εναλλακτικές προτάσεις που βασίζονται στον ρεαλισμό με όραμα. Οργανωμένες δυνάμεις, όπως οι «Πράσινοι» και η «Οικολογία», πολιτικά ενεργά άτομα και δυνάμεις που συμμετείχαν σε εκλογικές διαδικασίες παλιότερα, όπως οι «Πράσινοι-Αλληλεγγύη», δημιουργούν το νέο ενιαίο κόμμα «Πράσινοι-Οικολογία» και καλούν για ευρύτερες συμμετοχές σε συνέδριο ενοποίησης, που θα γίνει σε δύο εβδομάδες. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2020.

«Όταν όλοι πλέον μιλούν για την κρίση, για την οποία προειδοποιούσαμε εδώ και δεκαετίες, αλλά στην πράξη κάνουν ελάχιστα για να την αντιμετωπίσουν και συχνά κάνουν ό,τι μπορούν για να τη βαθύνουν, εμείς – ο πράσινος οικολογικός χώρος – επιστρέφουμε δυναμικά στην πολιτική σκηνή. Έχουμε μάθει από τις επιτυχίες, τα λάθη και τις όποιες αποτυχίες αλλά κυρίως έχουμε απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της εποχής: κλιματική και οικολογική κρίση, κοινωνικές ανισότητες, φτώχεια, επίθεση στη δημοκρατία και στα δικαιώματα, ανασφάλεια, fake news, παραπλάνηση, ρητορική μίσους και συγκέντρωση της δύναμης σε λίγες, αδιαφανείς κι ανεξέλεγκτες δυνάμεις. Κι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι έναν συμμετοχικό, μη αρχηγικό, κινηματικό και ελκυστικό Πράσινο φορέα», τονίζουν οι Πράσινοι.

Ο πράσινος οικολογικός χώρος δημιουργεί μια ενωτική πρωτοβουλία για ένα ενιαίο κόμμα με όλες τις υγιείς δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι μόνον έτσι θα μπορέσουν οι εναλλακτικές προτάσεις, ιδέες και πολιτικές να περάσουν στην κοινωνία και στην πολιτική, στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, την αυτοδιοίκηση και να εφαρμοστούν. Φιλοδοξία τους είναι η δυναμική της κοινής προσπάθειας να ανοίξει δρόμους επαναδραστηριοποίησης για ανένταχτο κόσμο, λειτουργώντας ως πόλος έλξης και για τους νέους.

Ήδη έχουν προηγηθεί τα συνέδρια των δύο κομμάτων και προχωρούν στη δημιουργία του ενιαίου κόμματος «Πράσινοι-Οικολογία» και τη στελέχωση των πολιτικών οργάνων του. Το συνέδριο στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024 θα αποτελέσει και την επίσημη έναρξη της εκλογικής καμπάνιας για τις ευρωεκλογές με μια ευρεία, ανοιχτή λίστα, με πράσινο πρόγραμμα, δέσμευση για συμμετοχή στην Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και διακριτή παρουσία του σχήματος «Πράσινοι-Οικολογία», αν υπάρξει ευρύτερη συμμαχία.

Ένας από τους στόχους της ενωτικής πρωτοβουλίας είναι η εκλογή ευρωβουλευτή ή ευρωβουλευτών ώστε η χώρα μας να συμμετάσχει δυναμικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που είναι και το διακύβευμα των εκλογών του Ιουνίου 2024: αντιμετώπιση της κλιματικής και οικολογικής κρίσης, ενίσχυση αντί μαράζωμα της δημοκρατίας με ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, ώθηση σε μια δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική ευρωπαϊκή ομοσπονδία, μέλλον για τους νέους και τις νέες, μείωση των ανισοτήτων και εξάλειψη της φτώχειας, υγεία ανθρώπων και οικοσυστημάτων, ενίσχυση των συλλογικών αγαθών, νέο περιεχόμενο στην κοινωνική δικαιοσύνη, υπεράσπιση του περιβάλλοντος, της φύσης, των ζώων, ειρήνη μέσα στις κοινωνίες και με τη φύση, αλληλεγγύη μεταξύ των κοινωνιών και ποιότητα ζωής για όλες και όλους, χωρίς να μένει κάποιος ή κάποια πίσω.

Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα νέες, καινοτόμες, πράσινες πολιτικές, περισσότερο από ποτέ. Ήδη στην Ευρώπη οι Πράσινοι έχουν επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις μέσα στην πολλαπλή κρίση -υγειονομική, ενεργειακή, κλιματική, οικολογική – χάρη στην ισχυρή παρουσία της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και του πράσινου κύματος σε πολλές χώρες και πόλεις.

Μετά από μια περίοδο σημαντικών αλλαγών προς μια πιο δημοκρατική, πράσινη, κοινωνική Ευρώπη, οι Πράσινοι ζητούν να κινητοποιηθούμε απέναντι στις προσπάθειες της ακροδεξιάς και μεγάλου τμήματος των συντηρητικών, που συνασπίζονται με ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοκρατία, την ελευθερία έκφρασης και την ουσιαστική ελευθεροτυπία, την Πράσινη Συμφωνία, τις οικολογικές και κλιματικές πολιτικές. Και οι Πράσινοι εμφανίζονται ως η κύρια δύναμη που αγωνίζεται για μια οικονομία που στηρίζει τη βιώσιμη ευημερία όλης της κοινωνίας και τη συνεργασία με τη φύση ώστε να υπάρχει μέλλον, αντί για μια αδιέξοδη διόγκωση των οικονομικών δεικτών, την ίδια στιγμή που διαπιστώνεται συγκέντρωση του πλούτου σε μικρές και ανεξέλεγκτες οικονομικές δυνάμεις, δυσκολία επιβίωσης των πολλών και μεγάλα πλήγματα στον φυσικό πλούτο και το κλίμα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: ΚΟΙΝΟ ΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Κοινή δήλωση Ελλήνων και Τούρκων Πράσινων Την αντίθεσή τους στην απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους οι Πράσινοι