Όχι άλλη Μόρια, με ευθύνη όλου του “πολιτισμένου” κόσμου!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Οι Πράσινοι δεν ξεχνούν ότι η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στη συνέχιση του πολέμου στη Συρία για τον οποίο έχουν τεράστιες ευθύνες η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και γενικά ο λεγόμενος πολιτισμένος κόσμος. Αν δεν σταματήσει αυτός ο πόλεμος και ο κάθε πόλεμος που γίνεται ή ετοιμάζεται να γίνει για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων, το προσφυγικό συνεχίσει να φουντώνει και οι Μόριες θα πολλαπλασιάζονται.

Άμεσα, να σταματήσει η αντιμετώπιση των πληγέντων με ΜΑΤ, να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων, να αδειάσουν όλες οι κλειστές δομές και να ξανανοίξουν τα προγράμματα φιλοξενίας.

Τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου συντελέστηκε. Το ΚΥΤ της Μόριας τυλίχτηκε στις φλόγες, λίγες ώρες αφού είχε ανακοινωθεί το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid 19 στη δομή. Δεκατρείς χιλιάδες άνθρωποι ρημαγμένοι, στερούμενοι των βασικότερων δικαιωμάτων τους, ακόμη και των απλούστερων όρων υγιεινής, πολλοί με υποκείμενα νοσήματα, εξαντλημένοι και ουσιαστικά αποκλεισμένοι επί μήνες σε αυτήν την κόλαση που απογυμνώνει την Ευρώπη, βρέθηκαν στον δρόμο και αντιμετωπίζονται για μια ακόμη φορά με όρους συλλογικής ενοχής.

Δεν κάηκε μόνο η Μόρια αλλά και η ηθική υπόσταση της Ευρώπης και της Διεθνούς Κοινότητας. Η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, με πρώτη τη Γερμανία ως προεδρεύουσα χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχουν την απόλυτη ευθύνη τόσο για τους πολύπαθους άστεγους όσο και για το επίσης πιεσμένο νησί. Με αφορμή το κολαστήριο της Μόριας, τους καλούμε να εγκαταλείψουν κάθε ιδέα να επαναλειτουργήσει η Μόρια, να κλείσουν όλα τα προσφυγικά κέντρα και να αποφασίσουν επιτέλους υπεύθυνα τη συλλογική αντιμετώπιση του εξελισσόμενου δράματος με την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και την δέσμευση για το διαμοιρασμό των δικαιούχων ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Άμεσα, να σταματήσει η αντιμετώπιση των πληγέντων με ΜΑΤ και δακρυγόνα, να εξασφαλιστεί στέγαση, σίτιση και περίθαλψη για όλους και να προσφερθεί κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη στους πιο αδύναμους, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Η Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει δίχως φθηνές δικαιολογίες στην επανεκκίνηση όλων των προγραμμάτων στέγασης προσφύγων και να ενισχύσει το νησί με εξειδικευμένο προσωπικό στηρίζοντας τον προσφυγικό και τον ντόπιο πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Πρόληψη – πρόληψη – πρόληψη: μια πρώτη αποτίμηση των Πράσινων για τις φετινές πυρκαγιές

Σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες και έλλειμμα πολιτικής βούλησης, για βιώσιμη διαχείριση των δασικού πλούτου και έγκαιρη επένδυση στην πρόληψη των πυρκαγιών και τον περιορισμό των καταστροφών